- Publicitate -

De 1 Decembrie ne reîntoarcem la tradiții purtând o ie lucrată manual cu suflet de român – VIDEO

Toți știu ce este ia. Toată lumea este familiarizată cu bluza românească tradițională care, în ultimii ani, a cunoscut o adevărată renaștere.

Considerată cu 15-20 de ani în urmă ca fiind „demodată”, o reminiscență de pe vremea cooperativelor, treptat, ia tradițională a început să-și recâștige locul binemeritat.

„Roata Norocului”, „Bătrânelul” și „Creasta de Cocoș” sunt doar trei dintre modelele cele mai cunoscute care împodobesc iile tradiționale. Dar, la bază, iile sunt mult mai mult decât câteva modele cusute pe o bucată de pânză.

Pe vremuri, cumulul de simboluri cusute avea darul de a purta noroc sau, după caz, de a proteja pe cel ce le purta. Din această cauză iile aveau în trecut aspecte foarte diferite. Cu timpul, serii de combinații de simboluri au început a se repeta și, astfel, s-a ajuns la modelele tradiționale de ii.

Mâneca unei ii neîncheiate

De exemplu, în trecut, iile erau decorate cu semne simple: „unghiul”, care este simbolul vieții îndestulate, „miezul de nucă”, simbol al minții agere și înțelepciunii, „colții lupului” care apără de lupi și alte animale sălbatice, „rombul” care simbolizează fertilitate și belșug, „pieptenele”, care separă binele de rău, și lista poate continua.

Citește și: Prețurile cazărilor de pe Valea Prahovei pentru mini-vacanța de 1 Decembrie

Iile de acum respectă în principal tiparul de ie: altiță, pânză, creț, dar ie adevărată, conform tiparelor și simbolurilor nu prea mai găsești. Nu se mai cos simbolurile care se coseau acum 100 de ani. S-au adaptat, acum modelele sunt mult mai complexe.”, povestește Corina Sabo, o antreprenoare din Breaza, iubitoare a lucrului de mână.

Tot ea povestește însă că vechile simboluri își au însă corespondent în modelele actuale. La Breaza iile sunt cusute de femei care au învățat meșteșugul de la înaintașele lor. Și duc mai departe tradiția adaptată noilor cerințe.

Multe stele

Astfel, motivul cercului se regăsește în modelul „Bătrânelul”. Cercul reprezină regenerarea, mișcarea fără de început și sfârșit.

Semnul „stea” se regăsește cusut pe orice model, deoarece face separația între modelele principale. În plus, are și un model dedicat care se numește „Steaua Pletoasă”. Steaua călăuzește și aduce noroc.

Miezul de nucă este cuprins în „Roata Norocului”. Acesta este simbol de minte ageră și înțelepciune.

Cocoșul vechi este mai nou „Creasta de Cocoș”, care veghează la ordinea lumii, trezește soarele și alungă spiritele rele.

Ca acestea, și alte modele mai noi au la bază semnele tradiționale.

O vizită la Breaza pentru a vedea cum se coase exact o ie

Pentru a descoperi începuturile cămășii, am mers la Breaza, acolo unde știam că mai sunt femei care cunosc tainele iilor, taine pe care le dezvăluie în simbolurile pe care le lucrează pe pânza topită.

Le-am găsit pe tanti Rodica și pe Corina, cele care au fost de acord să ne spună câteva din tainele iei de Breaza.

Mașina poate coase broderia, aproape orice model. Ceea ce nu poate face mașina, este „spărtura” și apoi „păienjeneii” din spărtură. Aceasta este caracteristica iei tradiționale lucrată manual, povestește Corina.

Din dragoste pentru tradiția românească, Corina a decis să trăiască din fabricarea cămășuțelor populare. Are în Breaza o mică afacere în cadrul căreia lucrează cu femei pricepute care duc mai departe, pe bluzele românești, simbolurile portului popular.

Citește și: Recomand ia tradițională de Breaza produsă de Corina Sabo

Tanti Rodica brodează ii deși, inițial, nu asta a intenționat. A plecat din Breaza, a fost la școală dar, până la urmă, s-a întors la locul de baștină și, precum mama ei, coase ii pentru femeile iubitoare ale portului popular.

Pentru a vedea și noi cum se brodează o ie, am rugat-o pe tanti Rodica, să ne arate exact cum se coase „în spărtură”. Foarte mândră de lucrul ei, povestește că meșteșugul l-a învățat de la mama sa, care a cusut ii până la vârsta de 90 de ani. „Nu mai putea ține acul în mână că avea degetele anchilozate, dar voia să coasă în continuare”, povestește tanti Rodica.

Din toată România, la Breaza găsești cele mai multe ii tradiționale. Aici sunt multe femei care au învățat meșteșugul de la mamele și bunicile lor și duc tradiția mai departe.

De 1 Decembrie ar trebui cu toții să ne aducem aminte de tradiția românească și să o ducem mai departe măcar purtând o ie lucrată manual.

La noi, în Prahova, este simplu deoarece la Breaza se găsesc ii lucrate manual de femeile din zonă, ii care spun povești românești de excepție.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

În Breaza, oraș cu populație îmbătrânită, se construiesc locuințe pentru tineri

În Breaza, oraș static din punct de vedere al dezvoltării și cu o populație îmbătrânită conform recensământului din 2022, se construiesc, cu bani europeni,...

Care a fost cauza izbucnirii incendiului de aseară de la depozitul de fructe din Breaza

Aseară pompierii de la ISU Prahova au fost chemați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de fructe din Breaza. Cauza...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Avarie la rețeaua de apă a municipiului Câmpina. Explicația Hidro Prahova

Municipiul Câmpina, al doilea ca mărime din județul Prahova, a rămas, joi seară, fără apă potabilă. Societatea care administrează sistemul de alimentare cu apă...

Minor de 16 ani, din Breaza, dispărut dintr-un centru de plasament. L-ați văzut? Sunați la 112

Un minor în vârstă de 16 ani din Centrul de Plasament Breaza a dispărut, joi seară, din incinta adăpostului. Potrivit IJP Prahova, lipsa acestuia...

Cezar, „The voice”, alături de copiii talentați care provin din medii defavorizate. „Nu vând iluzii! Dacă un copil are potențial, îi sunt alături, dar...

Este unul dintre primii 5 contratenori ai lumii și singurul din România. Vocea sa inconfundabilă impresionează. Artistul ploieștean, Cezar „The voice” Ouatu a avut...

Ce obligații vor avea polițiștii, jandarmii și armata pentru combaterea pestei porcine africane. Câți bani se vor acorda pentru reducerea efectivelor de mistreți –...

Un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere, prevede noi obligații pentru polițiști, jandarmi și armată când vine vorba despre măsurile de control...

Prefectura Prahova cere mobilizarea primarilor în contextul codului galben de ninsori, vânt și polei

Prefectul județului Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, a solicitat, joi, mobilizare în contextul fenomenelor meteorologice periculoase anunțate de meteorologi. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Parteneri
MindArchitect
- Publicitate -