- Publicitate -

”Cei 27 de primari ai Ploieștiului” au votat ca fazanii o hotărâre dubioasă susținută de Andrei Volosevici – Documente

După ce citești textul HCL 619 din 21 decembrie 2018 și afli că primăria n-a folosit decât o mică parte din banii contractați prin credit, te apucă groaza! Realizezi că Ploieștiul a pierdut 3 ani în care putea să implementeze proiecte pe fonduri europene în valoare de 331.244.490,96 de lei, dar că primăria n-a fost în stare să o facă. Vă recomand să citiți mai ales anexa HCL 619, ca să înțelegeți la ce ar fi putut fi folosiți banii dacă Andrei Volosevici ar fi fost un primar competent sau, măcar, interesat de dezvoltarea orașului. Dar asta nu e tot.

Pe 05 octombrie 2022, toți cei 27 de consilieri, membri ai Consiliului Local Ploiești, au fost fraieriți/păcăliți/prostiți de primar într-un mod atât de eficient, că nu și-au dat seama de asta decât după ce au stat de vorbă cu reporterii care au documentat subiectul. Iar subiectul este cum a fost prelungit pe șestache un contract de împrumut al primăriei Ploiești cu BCR și ce efecte juridice poate avea asta.

Așadar, pe 20.09.2019, primarul de atunci al Ploieștiului, Adrian Dobre, semna cu BCR un contract pentru împrumutarea sumei de 34.013.308,36 lei. Împrumutul, pentru care fusese împuternicit de consiliul local prin HCL 619/2018, avea ca obiect: ”realizarea investițiilor publice cu cofinanțare de la U.E., prevăzute în Anexa 1 (…)”.

Consultă aici hotărârea de consiliu local privind împrumutul din 2018

Cum ar veni, Dobre avusese grijă ca, în momentul în care vor fi lansate la apă proiectele, Ploieștiul să nu aibă probleme cu cota de cofinanțare și, Doamne ferește!, să piardă banii europeni nerambursabili.

Cel mai probabil în luna septembrie a acestui an, Andrei Volosevici, actualul primar, a fost anunțat că pe 20 septembrie se încheie contractul de împrumut din care, jenant, primăria nu cheltuise decât puțin peste 6.000.000 de lei.

Văzând că există riscul să nu mai poată accesa diferența de 27.644.336,30 lei, a fost scoasă din pălărie o soluție: semnarea unui Act Adițional pe data de 20 septembrie 2022.

Conform documentului pe care îl puteți lectura în facsimil, primul semnatar din partea primăriei este chiar primarul Andrei Volosevici, jurist cu experiență, după cum îi place să se alinte în ieșirile publice.

Descarcă de aici actul-aditional semnat de primarul Volosevici

Abordarea acestei probleme și rezolvarea ei de către primar este, cu adevărat, șocantă pentru oricine care are un minimum de experiență administrativă și/sau juridică. De ce? Pentru că având în vedere importanța documentului prelungit, este exclus ca acest lucru să se poată face legal fără a avea în spate o hotărâre a Consiliului Local.

Cel puțin asta spun specialiștii în drept administrativ cu care am stat de vorbă.

Cel mai probabil pentru că a realizat gravitatea extremă a situației, pe data de 04 octombrie 2022, domnul Volosevici întocmește ”Referatul de aprobare nr. 519/04.10.2022, la proiectul de hotărâre privind modificarea HCL 619/2018 (…)” – cea prin care era aprobată contractarea creditului.

Alături de raportul de specialitate al Direcției Economice a primăriei, care nu este însușit de directorul Direcției, ci de un subordonat, Referatul stă la baza aprobării în unanimitate de către consilierii locali prezenți la ședință a HCL 463/05.10.2022 privind modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 619/21.12.2018, privind contractarea unui împrumut intern în valoare de 34.013.308,36 lei”.

Consultă hotărârea votată ca ”primarul” de consilierii locali 463_05.10.2022_contractare_imprumut_intern

Sperând că nu v-am zăpăcit cu atâta argou juridico-administrativ, nu pot decât să vă spun că treaba este foarte urâtă, cu o puternică savoare penală și cât se poate de imorală.

Așadar, pentru documentarea acestui articol, am stat de vorbă atât cu specialiști în drept și administrație, cât și cu mai mulți consilieri locali. Șocant, toți consilierii cu care am vorbit, habar nu aveau despre faptul că au votat o hotărâre după ce Actul Adițional de prelungire a contractului fusese semnat de primar.

Absolut toți ne-au spus că au crezut că votează o hotărâre prin care îl împuternicesc pe primar să semneze documentul.

Toți s-au referit la condiția esențială de la punctul 1 al HCL: ” Art. 1 Aprobă modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 619/21.12.2018 în sensul prelungirii perioadei de trageri cu 1 an de la 20.09.2022 la 20.09.2023. Restul clauzelor contractuale rămân nemodificate”, pe care nu ar fi înțeles-o în contextul unui document deja semnat.

La fel, ne-au promis că o să re-evalueze ce au votat și că o să ceară clarificări în ceea ce privește modul în care au fost informați despre ce urmează să voteze, în special că nu au fost anunțați de faptul că a fost semnat, deja, Actul Adițional.

Am cerut puncte de vedere despre subiect, atât primăriei Ploiești, cât și BCR. Nu le-am primit. Le vom publica imediat ce le vom primi.

În afară de ratarea sutelor de milioane de lei finanțări nerambursabile pentru Ploiești pe care aproape a reușit-o Andrei Volosevici în primii doi ani de mandat, situația relatată arată o manieră de conducere neclară în raport cu legea, ca să nu spunem abuzivă sau nelegală, a primăriei Ploiești.

De ce? Pentru că în situații ca cea relatată, lucrurile sunt cât se poate de clar legiferate: un primar nu poate angaja primăria în astfel de angajamente financiare decât dacă este mandatat prin hotărâre de consiliu local. Înainte, nu după semnarea contractului.

Pentru ca toată lumea să înțeleagă, hotărâre ÎNAINTE DE SEMNARE Act Adițional de prelungire este bine, este legal, hotărâre DUPĂ SEMNARE nu este nici legal, și nici moral față de consilierii pe care adeseori primarul îi alintă ca fiind ”cei 27 de primari în funcție ai Ploieștiului”.

Cam naivi, ce e drept, cam ușor de păcălit, spun eu, anunțând cu plăcere că voi reveni asupra subiectului că este mult prea scandalos, ca să rămână la noi în ziar așa, doar într-un text.

Foarte important de precizat este faptul că puteți citi detalii interesante și luxuri de amănunte despre acest caz pe Incisiv de Prahova, ziar în care subiectul a apărut ca să ne oftice cu câteva zile în urmă, fix în perioada în care noi așteptam răspunsuri de la primărie, BCR, consilieri și altele.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Avarie la rețeaua de apă a municipiului Câmpina. Explicația Hidro Prahova

Municipiul Câmpina, al doilea ca mărime din județul Prahova, a rămas, joi seară, fără apă potabilă. Societatea care administrează sistemul de alimentare cu apă...

Minor de 16 ani, din Breaza, dispărut dintr-un centru de plasament. L-ați văzut? Sunați la 112

Un minor în vârstă de 16 ani din Centrul de Plasament Breaza a dispărut, joi seară, din incinta adăpostului. Potrivit IJP Prahova, lipsa acestuia...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Avarie la rețeaua de apă a municipiului Câmpina. Explicația Hidro Prahova

Municipiul Câmpina, al doilea ca mărime din județul Prahova, a rămas, joi seară, fără apă potabilă. Societatea care administrează sistemul de alimentare cu apă...

Minor de 16 ani, din Breaza, dispărut dintr-un centru de plasament. L-ați văzut? Sunați la 112

Un minor în vârstă de 16 ani din Centrul de Plasament Breaza a dispărut, joi seară, din incinta adăpostului. Potrivit IJP Prahova, lipsa acestuia...

Cezar, „The voice”, alături de copiii talentați care provin din medii defavorizate. „Nu vând iluzii! Dacă un copil are potențial, îi sunt alături, dar...

Este unul dintre primii 5 contratenori ai lumii și singurul din România. Vocea sa inconfundabilă impresionează. Artistul ploieștean, Cezar „The voice” Ouatu a avut...

Ce obligații vor avea polițiștii, jandarmii și armata pentru combaterea pestei porcine africane. Câți bani se vor acorda pentru reducerea efectivelor de mistreți –...

Un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere, prevede noi obligații pentru polițiști, jandarmi și armată când vine vorba despre măsurile de control...

Prefectura Prahova cere mobilizarea primarilor în contextul codului galben de ninsori, vânt și polei

Prefectul județului Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, a solicitat, joi, mobilizare în contextul fenomenelor meteorologice periculoase anunțate de meteorologi. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Parteneri
MindArchitect
- Publicitate -