- Publicitate -

Marta Mocanu, tânăra din Gura Vitioarei îndrăgostită de poezie și Eminescu: “Strâng bani să-mi public trăirile și emoțiile”

Marta Mocanu are 17 ani, este din Gura Vitioarei și este pasionată de poezie, muzică, pictură, actorie și dansuri populare. Încă de când era mică s-a îndrăgostit de poeziile lui Eminescu. A fost doar începutul pentru Marta. Astăzi este pregătită să își publice primul volum de poezii. Se mândrește cu apariții tv și cu capacitatea de a nu își limita așteptările pe motivul că e prea mică la doar 17 ani. Consideră că tinerii din ziua de astăzi sunt dezorientați și că nu au planuri de viitor.

Marta, prezintă-te în câteva cuvinte.

“Eu sunt Marta Mocanu, locuiesc în Gura Vitioarei, mai exact în satul Bughea de Jos. Am 17 ani și învăț la Liceul Teoretic Agromontan “Romeo Constantinescu” din Vălenii de Munte. Sunt o fire amuzantă, pasionată, talentată și ambițioasă.

Citește și: Ploieșteanca Aytana Anghel, elevă a C.N. Mihai Viteazul, bursieră la Oxford și director general al revistei Daily Dose of Millennial

Îmi place să fiu organizată și să nu stau foarte mult timp degeaba. Cel mai probabil ăsta este unul dintre motivele pentru care mi-am descoperit o mulțime de pasiuni și talente care nu se termină.”

Care sunt principalele tale pasiuni?

“Principalele mele pasiuni sunt 3 la număr: pictatul, cântatul și dansul popular. Mai mult de atât, iubesc poezia, chitara, pianul și actoria.”

Când ai descoperit că te pricepi să scrii poezie?

“Dacă începi să vorbești în rime, să faci declarații de iubire sau de orice tip, să te exprimi tot în versuri, sigur este un semn că Dumnezeu îți cere să-i faci o poezie. Pe mine de mic copil m-a pasionat poezia.

Citește și: Interviu cu ploieșteanca Medeea Zafiris, campioană mondială la karate: “Este important să ascultăm sfaturile celorlalți, dar niciodată nu trebuie să uităm de principiile noastre”

Îmi plăceau toate creațiile lui Eminescu și învățam de la el. Căutam pe net orice fel de poezii și mi le notam într-o agendă. Acum am mai multe agende în care scriu poezii, desenez, etc. De vreo 2 ani mi-am făcut curajul ăsta și mi-am dat seama că trebuie să dezvolt mai mult ceea ce fac.”

Când vei publica primul volum de poezii?

“Tocmai cum spuneam, am o agendă în care îmi scriu poeziile.Îmi plac la nebunie. Apoi am zis: «după ce scriu până la ultima foaie, strâng bani și-mi public un volum al meu.»”

Pasiunea pentru desen când a apărut în viața ta? Detaliază.

“Cred că orice copil e pasionat de desen încă de mic. Pe parcurs, pasiunea dispare sau se mărește. Înclinația mea către desen a apărut de când am început să desenez absolut orice loc din casă, orice obiect, absolut orice.

Inclusiv caietele pentru școală sau propriul meu corp. Așa am continuat cu pereții din casă, caloriferele, trotuarul din curte și pomii. În cele din urmă am ajuns să pictez și să desenez ordonat, artistic și cu folos.”

Din punctul tău de vedere, cum arată tinerii din ziua de astăzi?

“Din punctul meu de vedere, tinerii din ziua de azi sunt foarte dezorientați din punct de vedere al viitorului. Majoritatea nu poate răspunde la întrebarea « Ce vrei sa faci pe viitor?».”

Care este cea mai mare frică a tinerilor?

“Din ce am observat eu în ziua de azi, ei se tem să asculte sfaturile adulților. De exemplu, devin recalcitranți atunci când li se propune o idee de viitor, un sfat bun în viață etc. Eu am învățat să accept momentele acestea și să învăț din ele.”

Menționează 3 cele mai importante realizări ale tale.

“Prima realizare a fost să particip la o primă emisiune tv. Apoi să pot învăța să cânt la mandolină melodii, fără ajutor, iar cel mai important, am realizat cine sunt eu și câte pot face, de fapt, dincolo de vârsta mea.”

Dacă ai avea o superputere, care ar fi aceea și ce ai face cu ea?

“Mereu m-am gândit ce superputere aș vrea să am și la ce mi-ar folosi. Cel mai probabil aș alege să mă pot teleporta astfel încât să ajung cât mai rapid acolo unde îmi doresc. Ar fi o călătorie din care nu m-aș opri niciodată.”

Scrie aici una dintre poeziile tale preferate aici.

,,Nu mi-ai trecut…

Mi-ai trecut prin suflet
Și acolo undeva
Ai rămas definitiv.
Nu mi-ai trecut încă…
Mi-e dor de tine
Și ai rămas al meu –
Sau poate eu a ta.

Căci nu mi-ai trecut…
Te-am lăsat să pleci
Și nu te-ai mai întors –
Eu nu te-am mai chemat.
Așa nu mi-ai trecut…
Că îmi lipsești,
Nu îți pot spune.

Citește și: Interviu cu Denisa Moise, mămică și vloggeriță: “Nu avem nevoie de jocuri și jucării scumpe, ci de imaginație și implicare”

Nu mi-ai trecut încă
Și mă macină pe dinăuntru.
Nu vreau să-mi treci…
Îmi place să te am
Acolo undeva,
Unde nu mai intri
Și unde nu mai ieși –
Căci nu mi-ai trecut…’’

Ce nu ai face niciodată în viața asta?

“Cu siguranță în viața asta nu aș face ceva ce nu mi-ar plăcea. Dar am făcut ceva ce nu mi-a plăcut numai când mama mea mi-a spus. Atunci știam că ceea ce spune ea să fac este spre binele meu, așadar am câștigat de două ori: primul lucru i-am satisfăcut plăcerea, al doilea lucru, eu am avut de câștigat.”

Care este mare tău vis?

Cel mai mare vis al meu este să ajung populară. Îmi doresc ca oamenii să mă respecte, să fiu prietenă cu toți, să le pot oferi ceea ce se cuvine, să câștig foarte mult și să îmi trăiesc viața la maxim.

La final, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

“Eu am fost și încă sunt Marta. Aștept solicitările voastre atât pentru arte cât și pentru cântări la diverse evenimente. Vă aștept și pe pagina mea de Instagram: @n._.martha, pe Facebook: Marta Mocanu. Vă mulțumesc pentru interviu și pentru inițiativa de a susține tinerii.”

Citește și: Noul președinte CJE Prahova, David Ristea: “Tinerii pleacă spre București sau străinătate. Conducătorii orașului trebuie să facă Ploieștiul mai atractiv”

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Cine credeți că este de vină pentru că Ploieștiul a rămas fără apă caldă?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Cristina Filoneanu, profesoara de engleză care îi motivează pe elevi să-și exprime emoțiile în mod creativ – VIDEO

Silvia-Cristina Filoneanu este profesoară de limba engleză la Colegiul Național “Ion Luca Caragiale” din Ploiești. A fondat clubul “Wild Ink Creative Writing Club” și...

Interviu la înălțime cu artistul Bogdan Cazacincu care colorează Ploieștiul: “Este o lucrare abstractă, cu personaje reprezentative pentru oraș”.

Faceți cunoștință cu Bogdan Cazacincu, un tânăr artist venit în orașul lui Caragiale pentru a-i da culoare, în cadrul evenimentului Artown Festival. Bogdan are...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Momentul în care un copil este salvat din apele mării la Constanța-VIDEO

Imaginile din timpul unei intervenții a salvamarilor din Constanța au fost postate pe o rețea socială și au devenit virale în scurt timp. În imagini...

Primarul Ploieștiului a cerut să fie primit în audiență la premierul Ciucă pentru criza apei calde

Primarul Municipiului Ploiești, Andrei Volosevici, a cerut astăzi să fie primit în audiență de primul ministru al României, Nicolae Ciucă, pentru a găsi o...

Accident la Legoland după ce două trenuri de roller-coaster s-au ciocnit

Joi, 11 august 2022, după-amiază, în celebrul parc de distracții Legoland de la Günzburg, Germania, a avut loc un accident în urma căruia au...

Apel disperat al conducerii clubului Petrolul: ”Fără bani, nu vom rezista în prima ligă”

Președintele clubului Petrolul Ploiești, Costel Lazăr, a făcut un apel public la sprijinirea financiară a echipei, trăgând un semnal de alarmă cu privire la...

Petreceri energizante sus pe terasa Ploiești Shopping City, pe tot parcursul verii

Andrew Dum și Rhytmix animă atmosfera la Sunset Party, pe 26 august Ploiești, 12 august 2022 –  Distracția continuă pe terasa Ploiești Shopping City, cu...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -