Dezamăgiți de modul în care au fost „sabotați și umiliți” la faza județeană a Olimpiadei de Informatică Aplicată -AcadNet,10 dintre elevii lotului județului Prahova au făcut front comun și au decis să nu participe la etapa națională a acestei competiții, care se desfășoară la București în perioada 5-8 mai. Este pentru prima dată, din 2013, când elevii prahoveni, medaliați cu aur, argint și bonz la etapele anterioare, iau o astfel de decizie radicală. Dorința lor este aceea de a trage un semnal de alarmă cu privire la „putregaiul din sistemul educațional, atunci când vorbim despre corectitudinea desfășurării unei astfel de olimpiade”.
Prahova are 14 copii, din clasele IX-XII, calificați la faza națională a Olimpiadei de Informatică Aplicată Acad-Net. Sunt elevi de la Colegiile Naționale „Nichita Stănescu”, „Regina Maria”, „Mihai Viteazul”, dar și de la Liceul Teoretic „Șerban Vodă” din Slănic și Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza. Cum precizam, 10 dintre aceștia nu vor să mai audă de această olimpiadă „aranjată”, spun ei, chiar dacă au fost declarați calificați la națională.
„Nimic nu ne mai inspiră să participăm la o olimpiadă…aranjată”
Întrucât, susțin olimpicii prahoveni, dar și profesorul lor coordonator, Oana Farcaș, etapa județeană a fost un dezastru din punct de vedere organizatoric, (s-a lucrat pe calculatoare vechi, care nu făceau față cerințelor competiției), iar rezultatele au fost „aranjate” ,„nimic nu ne mai inspiră din ceea ce ar trebui să însemne concurență loială, fair play, ori spirit competițional”, susțin olimpicii prahoveni, care au la activ peste 60 de premii naționale și internaționale.
„Să le dea sângele pe nas din cauza batjocurii, așa ceva nu poate fi tolerat. Ani de zile am făcut compromisuri, pact cu diavolul, dar gata!”
„Nu negociez suflete. Și nimeni, absolut nimeni nu își bate joc de munca acestor copii. Am fost amenințată, mi s-a pus pumnul în gură să tac și să mă ….conformez aranjamentelor deja făcute. Niciodată nu voi sacrifica munca și visurile elevilor mei. În acest sistem putred, eu, ca profesor, niciodată nu voi mai pregăti și însoți copiii la o asemenea șaradă. Să li se facă rău, să le dea sângele pe nas de revoltă, umilință și spaimă că munca lor va fi din nou batjocorită și negociată ca pe tarabă, indiferent de performanță. Ani de zile am făcut compromisuri, pact cu diavolul ca să spun așa. Dar nu mai vreau să văd elevi stresați, frustrați, atacați, ca să fie eliminați, pentru simplul fapt că sunt buni. Ei nu sunt numere, ei sunt suflete în formare”, a spus Oana Farcaș, profesorul declarat oficial de Cisco, lider mondial în IT și rețele, ca fiind printre cei 10% cei mai buni instructori din lume.
AcadNet este un concurs de rețelistică și programare, practic cea mai populară competiție de informatică aplicată din România, care dă posibilitatea copiilor cu rezultate excepționale să intre fără examen de admitere la Universitatea Politehnică din București, Facultatea de Automatică și Calculatoare. Se dorește a fi cel mai deschis proiect de selecție a tinerilor perfomeri ce practică programarea în rețele de calculatoare, configurarea software pentru dispozitivele inteligente de comunicații.
„Olimpicii calificați se negociază ca produsele de pe o tarabă!”
Faptul că 10 copii olimpici din lotul prahovean au ales să se retragă și să nu mai participe la etapa națională poate fi o „palmă” destul de dureroasă pe obrazul celor care, spune profesorul Oana Farcaș,
„negociază ca la piață rezultatele, fără barem, fără posibilitate de contestații și își bat joc de acești copii punându-i în fața unor situații umilitoare, de genul calculatoare învechite, care nu fac față cerințelor și sunt sabotați pentru ca rezultatul final să fie un fiasco. Un exemplu: la faza județeană, când elevii încărcau o practică de un anumit punctaj, uneori 80, alteori 90, pe contul lor se reseta practica, iar rezultatul apărea zero. Ei bine, acesta este sabotaj și umilirea unor copii sclipitori. Așa ceva nici eu, nici ei nu mai acceptăm”.
Lotul prahovean de olimpici la informatică își îndreaptă acum atenția către universități „din afară”
Decizia olimpicilor prahoveni de a nu mai merge la faza națională este una fără echivoc. O elevă de clasa a XII-a, care, inițial, dorea să meargă la Facultatea de Automatică din cadrul Universității Politehnice a spus că se va îndrepta spre o altă facultate, pe motiv că nu mai are încredere în corectitudinea și transparența competițiilor de la noi. Alți olimpici ai lotului prahovean au în plan să meargă în străinătate să studieze, la universități de prestigiu, evident în domeniul IT.
„Sper ca acest precedent să tragă un semnal de alarmă la vârful sistemului de educație românesc. Unul putred, deloc exemplu pentru generațiile acestea de copii uimitori pe care îi pierdem dacă nu ne trezim”, a conchis profesorul Oana Farcaș.
Cum ți se pare subiectul?
Va felicit pentru curajul avut, sa luati o asa decizie . Bravo! Copiii din Prahova, chiar daca sunt buni, nu sunt jurizati dupa merit la olimpiade. Acest lucru se intampla si in alte domenii, chiar daca elevii nostri s-au prezentat la inaltime. Poate ar fi bine ca scolile prahovene sa se uneasca in acest protest fata de „putregaiul din sistemul educațional, atunci când vorbim despre corectitudinea desfășurării unei astfel de olimpiade”.
Si poate cei care fac parte din jurii, sa fie intr-adevar oameni capabili de jurizare corecta!