Copilul cu autism nu va spune niciodată: „Sunt singur și trist pentru că nu am prieteni”. El este lipsit de astfel de instrumente. TSA, boala „vocilor neauzite” (VIDEO)

0

Acceptare, empatie și toleranță. Acesta ar fi mesajul pe care specialiștii îl transmit cu privire la integrarea în societate a copiilor care suferă de tulburare de spectru autist. 454 la număr, conform statisticilor DGASPC Prahova. În realitate, numărul lor este mult mai mare, însă, mulți părinții refuză să accepte un asemenea diagnostic. Două ar fi motivele, spun aceiași specialiști: ideea că al lor copil este unul cu handicap și teama că societatea îi va judeca și marginaliza pe cei mici.

Mihaela Gheorlan, coordonator personal de specialitate în cadrul Complexului de Servicii Comunitare „Sf. Filofteia”din Câmpina, a vorbit, „Acasă, în Prahova”, despre nevoile copiilor cu TSA, dar și despre felul în care societatea românească încă nu este pregătită să înțeleagă această tulburare și, mai ales, să o accepte. Mai mult, ducem lipsă de specialiști care să se ocupe de astfel de copii.

„Autismul nu este o boală contagioasă!”

„Părinții cu copii „normali” îi trag, de multe ori, pe cei mici de lângă un alt copil cu autism, de parcă ar fi o boală contagioasă, ceea ce nici măcar nu e demn de vreun comentariu. Nici în școala de masă nu sunt foarte bine integrați, aici intervine fenomenul de bullying. Da, mulți dintre ei nu pot să comunice, dar au suflete, iar emoțiile lor, chiar dacă nu și le pot manifesta, sunt aidoma emoțiilor oricărui om. Sunt oameni care acuză mamele de boala copilului, ceea ce este halucinant. Sau mame care, de rușine, de teama respingerii societății, preferă să ignore simptomele TSA pe care le manifestă copilul, chiar de la vârsta de un anișor sau, poate, chiar mai devreme”, a precizat psihologul Mihaela Gheorlan.

Tulburarea de spectru autist este o afecțiune cu care copilul se naște, dar care nu ține cont de mediu social, intelectual, etnie sau vârstă. Cercetătorii nu au reușit încă să identifice cauzele care duc la apariția acestei tulburări.

Tulburarea de spectru autist nu se vindecă

În cazul în care afecțiunea este depistată la timp, șansele copilului de a deveni un adult independent și perfect funcțional cresc considerabil. Cu terapie, foarte multă dragoste din partea familiei lărgite, înțelegere și acceptare din partea societății, un copil cu TSA se poate dezvolta normal. În caz contrar, dacă părinții ignoră afecțiunea, boala va persista toată viața, iar copilul, inclusiv în viața de adult, va trăi în lumea lui, rupt de realitate, rupt de orice conexiune cu ceea ce îl înconjoară.

Copilul cu autism nu va veni niciodată să spună „sunt singur și trist pentru că nu am prieteni”. El este lipsit de astfel de instrumente, așa că o va spune în felul său: „urăsc școala”, dacă este verbal, iar dacă este non-verbal, va căuta să semnaleze acest fapt prin comportamente disruptive.

Tulburarea de spectru autist nu se vindecă niciodată, însă, boala poate fi ținută sub control, iar acești copii, unii dintre ei cu abilități speciale, au tot dreptul să facă parte din ceea ce înseamnă o societate normală.

Înregistrarea integrală a emisiunii poate fi urmărită aici:

 

 

 

 

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău