- Publicitate -

David Sbîrcea, tânărul din Valea Călugărească care păstrează tradiția vie: “Pe 31 decembrie colind ulițele, trosnesc biciul și alung spiritele rele din localitate”

În Valea Călugărească există un tânăr care își dorește să țină vie tradiția “Plugul Mare”. A încercat de mai mult ori să își facă povestea cunoscută, însă fără prea multe șanse.

Acum are șansa să povestească despre tradiție, obiceiurile de 31 decembrie și cum reușește acesta să alunge spiritele rele. David Sbîrcea, despre el este vorba, un tănâr din Valea Călugărească care își reprezintă comuna cu mândrie și iubirea pentru tradiție.

Citește și: Interviu cu Denisa Moise, mămică și vloggeriță: “Nu avem nevoie de jocuri și jucării scumpe, ci de imaginație și implicare”

Grupul de colindători din care face parte și pe care îl și conduce cu un talent inexplicabil este format din 35 de membri. Colindătorii din Valea Călugărească au vârste cuprinse între 15 și 35 de ani.

“Numele meu este David Sbîrcea, am frumoasa vârstă de 18 ani și reprezint cu mândrie și iubire grupul tineretului din această comună.”

David povestește că datina „Plugul Mare” este singurul mod în care spiritele rele sunt alungate. De mic copil a visat ca această tradiție să fie transmisă din tată în fiu, fără a se pierde din inima noastră. Tânărul respectă cu sfințenie familia și îmbrățișească datina cu respect și dragoste.

La vârsta de doar 9 ani, David a învățat să trosnească biciul și să alunge spiritele rele

“Totul a început de la o vârstă fragedă. La frumoasa vârstă de 9 ani am învățat să trosnesc cu biciul. În fiecare an așteptam luna decembrie cu emoții. Toți copii de vârsta mea ieșeau pe marginea uliței pentru a da startul sezonului de trosnit.”

„În timp ce am crescut, am ales să particip și mai ales să mă implic în organizarea datinei. Pe data de 31 decembrie colind ulițele din Valea Călugărească.”

David participă la această datină și îndură frigul și gerul în fiecare an. Cu toate acesta, niciodată nu s-a lăsat păgubaș. A ales să înfrunte gerul dimineții, cât și durerile de oase și degerăturile care apar la nivelul mâinilor și al picioarelor. Tânărul spune că nimic nu se compară cu sentimentul ideii de a ține vie această tradiție.

Întrebat ce părere are despre tinerii din ziua de astăzi, David a stat câteva momente pe gânduri, apoi a început să povestească

Îi pare rău că tinerii sunt tot mai străini de propria țară. Consideră că tot ceea ce ni se întâmplă nu face altceva decât să ne sece identitatea națională. Tinerii pleacă în străinătate pentru a câștiga mai mult și a trimite bani în țară, însă uită de tradiție și, în unele cazuri, chiar de cuvântul familie.

Dacă ar putea, David i-ar aduce pe toți orășenii către sate, către “la țară” și către bunici. Spune că suferim de amnezie și că avem nevoie să ne întoarcem la tradiție, să nu pierdem ceea ce ce ne face să fim astăzi oameni.

Mesajul lui David pentru cititorii tineri și nu numai

Le urez tuturor cititorilor ziarului Observatorul Prahovean un an nou fericit, plin de bucurie și sănătate, alături de familie și cei dragi. Pace sufletească și întoarcere la tradiție și obiceiurile tradiționale.

Citește și: Interviu cu Denis Dochioiu, master trainer yoga: “O minte antrenată va alege să răspundă, nu să reacționeze”

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți mulțumiți de activitatea primarului Andrei Volosevici în cei doi ani de mandat?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

SURSE: Compensarea cu 50 de bani a prețului la benzină și motorină a fost prelungită până la 31 decembrie

Coaliția de guvernare a decis, în ședința de luni de la Palatul Victoria, prelungirea compensării cu 50 de bani pentru motorină și benzină până...

Petre Mihai spune povestea Plugului Mare de la Iordăcheanu: “Tinerii uită de tradiții pentru ca stau toată ziua cu ochii în telefoane”

Petre Mihai are 32 de ani și este din Iordăcheanu, Prahova. În viața de zi cu zi lucrează în construcții, o muncă dificilă pe...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Două mașini implicate într-un accident la Râfov. Două persoane sunt rănite

Două persoane au fost rănite într-un accident rutier care s-a produs luni dimineață, în jurul orei 10.45, la Râfov. UPDATE: Accidentul s-a produs pe DJ...

Consiliul Județean Prahova, fonduri pentru investiții în trei localități – PROIECT

Ședința Consiliului Județean Prahova, programată pe 29 septembrie, vine cu o veste bună pentru trei localități din județ. Localitățile Râfov, Cerașu și Plopu primesc...

Accident cu patru victime azi noapte pe DN 1, la Bușteni

Un accident rutier în care au fost implicate două mașini și în urma căruia patru persoane au ajuns la spital s-a produs duminică seara,...

Adolescenta de 15 ani din Ariceștii Rahtivani, căutată de Poliție, a fost găsită în județul Olt, la iubitul pe care l-a cunoscut pe Facebook

Minora în vârstă de 15 ani a cărei dispariție a fost reclamată joi, pe 22 septembrie, a fost găsită în județul Olt. Anunțul a...

Tânărul de 19 ani, fără permis de conducere, care a produs un accident rutier grav în Urlați a fost reținut

Un accident rutier grav s-a produs duminică dimineață în Urlați în urma căruia atât șoferul cât și o adolescentă de 14 ani au ajuns...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -