spot_img
- Publicitate -

Ce trebuie să facă clienții Electrica de la Serviciul Universal după ce au primit notificările cu noile tarife. E nevoie de semnarea unui nou contract?

Data:

În urma numeroaselor solicitări primite de la cititori, „Observatorul Prahovean” a solicitat companiei Furnizare Electrica răspunsuri la câteva întrebări care țin de informarea clienților și încheierea noilor contracte după 1 ianuarie 2021, când intră în vigoare noile tarife.

- Publicitate -

Întrebare: Este nevoie de semnarea unui nou contract dacă rămân client la Serviciul Universal și după 1 ianuarie 2022? Dacă da, este nevoie să mă deplasez fizic la o sucursală Electrica Furnizare sau se poate și online (la ce adresă)?

Electrica Furnizare: Clienții Electrica Furnizare care sunt beneficiari ai Serviciului Universal au fost notificați cu privire la faptul că actualele oferte de preț expiră la finalul anului 2021, iar noua ofertă intră în vigoare în data de 1.01.2022, fiind valabilă pentru o perioadă de 3 luni.

Contractele încheiate de clienții Electrica Furnizare beneficiari ai serviciului universal sunt valabile pe o perioadă nedeterminată și doar oferta de preț este cea care se modifică de fiecare dată când se încheie perioada de valabilitate a celei precedente.

Slalom în Ploiești, pentru ridicarea unui colet cu lapte praf

A mers să ridice coletul cu laptele praf al bebelușului și, din cauza mașinilor „înghesuite” una lângă alta, nu a avut cum să treacă...
- Publicitate -

În situația în care clientul nu dorește să notifice furnizorul cu privire la faptul că nu este de acord cu noul tarif,  acesta se activează automat, iar clientul nu este nevoit să se mai deplaseze fizic la un punct de prezență Electrica Furnizare sau să efectueze o operațiune/acțiune în mediul online, compania continuând să furnizeze energie electrică la noul preț de serviciu universal.

Este important de reținut faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, clienții casnici vor beneficia în perioada 01.11.2021 – 31.03.2022 de facilități acordate de statul român pentru plata facturilor de energie electrică și gaze naturale, prețul final fiind limitat, prin plafonare, la 1 leu kWh pentru energie electrică și la 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale, indiferent de tariful comunicat în notificarea primită de client cu privire la noua ofertă.

Citește și Electrica majorează tarifele pentru clienții care nu și-au schimbat contractele. Cât va costa un kw de la 1 ianuarie 2022

Dacă nu sunt de acord cu noile tarife, în cât timp și cum pot rezilia contractul?

- Publicitate -

În situația în care un client Electrica Furnizare nu este de acord cu modificările notificate privind prețul de furnizare, acesta va avea opțiunea de a alege un produs din portofoliul de oferte  concurențiale Electrica Furnizare, care să răspundă întocmai nevoilor sale de consum, sau se poate îndrepta spre alt furnizor.

Este important de precizat faptul că decizia de trecere în piața concurențială se poate face în orice moment. Toate detaliile despre produsele din portofoliul companiei în piața concurențială și ofertele de preț pot fi consultate pe site-ul companiei.

Clientul are posibilitatea să denunțe unilateral și în mod gratuit contractul, cu o notificare transmisă furnizorului cu cel puțin 21 de zile înainte, conform contractului cadru.

- Publicitate -

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar care rămân în suflet pentru totdeauna. Unul dintre ele, Teșila, locul unde liniștea munților, te...

Care sunt conditiile pentru a beneficia de plafonarea tarifelor pana la 31 martie 2022? Ce trebuie să fac? Există un plafon lunar de kw? Daca da, care este acesta? Cum se va calcula factura daca intr-o luna depăsesc plafonul? 

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale este o măsură care se aplică în mod automat tuturor clienților casnici. Astfel, pentru consumul de energie aferent intervalului 01.11.2021-31.03.2022, toți clienții casnici Electrica Furnizare vor achita următorul preț, indiferent de prețul comunicat în notificări:

  • prețul final de 1 leu kWh pentru energie electrică (include componenta de preț a energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, servicii de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică, TVA)
  • prețul final de 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale (include prețul de vânzare al gazelor naturale, costul de transport, acciza tariful de distribuție, TVA).

Pe lângă plafonare, o parte dintre clienții casnici Electrica Furnizare vor beneficia și de compensare, respectiv achitarea de către statul român a unei cote părți din valoarea consumului de energie electrică și gaze naturale, dacă sunt îndeplinite condițiile stipulate de lege.

- Publicitate -

Valoarea în lei a compensației pentru un loc de consum se determină ca produs între valoarea unitară a compensației (cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice și 33% din valoarea componentei prețului gazului natural) și consumul facturat aferent perioadei de acordare a compensației, dacă acesta este mai mic sau egal cu consumul maxim lunar, precum și cu consumul maxim aferent întregii perioade. De asemenea, prin aplicarea compensaţiilor, preţul final achitat de clientul casnic pentru furnizarea de energie electrică/gaze naturale nu poate scădea sub preţul de referinţă stabilit la 0,68 lei/kWh pentru energie electrică (incluzând tarifele reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021), respectiv 125 lei/MWh pentru gaze naturale (fără a include TVA, taxe şi tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum şi acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021).

Pentru a beneficia de măsurile compensatorii, un client trebuie să îndeplinească și următoarele condiții:

–  consumul de energie electrică din perioada de facturare să nu fie mai mic de 1 kWh pe zi.

- Publicitate -

–  consumul de gaze naturale din perioada de facturare să nu fie mai mic de 7 kWh pe zi.

Limita maximă a consumului pentru care se aplică compensarea, aferentă întregului interval noiembrie 2021-martie 2022, este de:

  • 1500 kWh energie electrică, alocat în tranșe lunare;
  • echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale la un factor de conversie de 10.6 kWh per m3, alocat în tranșe lunare.

Față de limitele maxime de consum, se acceptă o abatere în plus de 10% în favoarea beneficiarului compensației.

- Publicitate -

Și clienții noncasnici pot beneficia, la cerere, de anumite facilități acordate de statul român pentru plata facturilor la energie.

Cum ți se pare subiectul?

7 COMENTARII

  1. Interesant mod de a spune „daca nu iti convine, poti pleca”.
    Sunt de parere ca in astfel de cazuri nu trebuie data apa la moara unora care ce au visat noaptea pun in practica a doua zi.
    Cum sa stat pana acum, se poate sta si de acum inainte fara sa iti pierzi timpul pe net ori casieriile Electrica.

  2. E o mare ,,smechereala ‘” la care furnizorii stau la aceeași masa când stabilesc preturile iar Consiliul Concurentei doarme!. Aceeași infrastructura aceleași resurse și hop preturile explodează!. De ce nici un furnizor nu concurează cum ar fi normal pe celalalt cu preturi mai mici…,de exemplu Electrica are toată rețeaua!. Peste tot se fac restructurări de personal, se fac învestitii în digitalizare , acești furnizori se plâng mereu ca le cresc cheltuielile de exploatare…, iar rețelele sunt praf! indiferent ca vorbim de energie, gaze sau apa. Sa fim serioși !.

  3. Este o hotie pe fata. Un singur lucru e de facut: scosi afara cei de la ANRE si din guvern care au jmpus “liberalizarea” preturilor la energie, nationalizarea resurselor naturale pe motiv de forta majora. Este stupid sa platim atat d mult cand avem resurse proprii si firmele de utilitati si parazitii lor sa faca profituri uriase.

  4. La plata cu voi, nu mai tot comentati atat!
    Sunteti prinsi in plasa, avand in vedere ca oriunde mergeti e aceeasi situatie :)))
    Daca va puneti speranta in institutiile statului..haha..succes :)))
    La plata si ciocu mic, asa merita sa pateasca cei slabi!

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...

Interviu cu stomatologul Claudiu Petriu, omul care redă frumusețea zâmbetului

În lumea stomatologiei, există oameni specializați, care nu doar...

Experiența unei ploieștence cu UPU Județean: „Ireproșabil!”

Există și relatări pozitive de la Spitalul Județean de...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...

Băcănia la Gustări, afacerea a două surori din Câmpina

Într-o lume în care viața parcă fuge, trăim într-un...
- Publicitate -

Exclusiv

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar...

Povestea lui Dănuț Prună, omul care aduce lumina în suflete

Într-o lume în care știrile ne copleșesc cu teamă,...

Deepfake cu Dragoș Pătraru, fraudă în numele Hidroelectrica

Imaginea lui Dragoș Pătraru a fost folosită ilegal, într-o...

Vidanjă golită pe marginea drumului, la Berceni [VIDEO]

Un cititor ne-a trimis imagini surprinse recent cu o...

Agenția Chef de Ducă, amendată de ANPC, nu dă banii înapoi

Agenția Chef de Ducă, despre practicile căreia am scris...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Restricții pe Valea Oltului. Trafic deviat prin Prahova

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a...

Trafic îngreunat pe DN1A, la Măgurele, în urma unui accident

Traficul rutier se desfășoară cu dificultate pe DN1A, la...

Fundația „Copiii Noștri” va fi desființată

Înființată în 2013, pentru strângerea de fonduri pentru viitorul...

Decizia de la Curtea de Apel Ploiești a fost anulată

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a anulat, vineri,...

Autoturism răsturnat pe DJ 720, în afara localității Florești

Accidentul rutier s-a produs pe DJ 720, în afara...
- Publicitate -

Emisiuni

Se poate și la Ploiești. Orașul se schimbă

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cum poți avea factură de curent pe ”minus”? Secretul fotovoltaicelor

De la 1 iulie, guvernul nu va mai subvenționa...

Tăieri de sporuri și salarii în Primăria Ploiești

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...
- Publicitate -

Vox Publica

De ce nu cred în hotărârea Curții de Apel Ploiești

Într-un climat politic agitat și cu o democrație aflată...

Căruța cu proști s-a răsturnat la Drumuri Naționale Ploiești FOTO

La câteva ore după ce am publicat articolul Cum...

Cum să-ți bați joc de șoferi. Cazul DN 1 A, închis la Blejoi

De ieri de la prânz, când a fost interzisă...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar...

Povestea lui Dănuț Prună, omul care aduce lumina în suflete

Într-o lume în care știrile ne copleșesc cu teamă,...

Deepfake cu Dragoș Pătraru, fraudă în numele Hidroelectrica

Imaginea lui Dragoș Pătraru a fost folosită ilegal, într-o...

Vidanjă golită pe marginea drumului, la Berceni [VIDEO]

Un cititor ne-a trimis imagini surprinse recent cu o...
- Publicitate -

Agenția Chef de Ducă, amendată de ANPC, nu dă banii înapoi

Agenția Chef de Ducă, despre practicile căreia am scris...

Cum poți deveni pilot de avion în Prahova, gratuit

În Prahova, la Aerodromul Strejnic, își desfășoară activitatea Școala...

Tzancă Uraganu, gest emoționant în ajunul Învierii

Ca la fiecare mare sărbătoare, Tzancă Uraganu, unul dintre...

Sera viitorului din Prahova produce trufandale pentru supermarketuri

Și în România se poate! Departe de imaginea clasică...