Afacerea cu oxigen a explodat în online. Medicii avertizează că astfel de tratamente NU trebuie făcute „după ureche”

0

Oxigen de…vânzare. Internetul abundă în mesaje prin care internauții închiriază sau vând concentratoare de oxigen. În disperarea lor, oamenii care au rude afectate de COVID -19 apelează la astfel de comercianți. O practică pe care medicii, însă, nu o recomandă. Ba chiar susțin că este foarte periculoasă. O cantitate prea mare de oxigen administrată inhibă funcțiile centrului respirator, iar una prea mică este insuficientă, pacientul urmând să ajungă tot în spital, cu formă severă de boală.

Concentratoarele de oxigen se închiriază și cu 1800 de lei, pe săptămână, plus alte 300 de lei transportul. Cumpărarea unui astfel de aparat presupune scoaterea din buzunar chiar și a 5.500 de lei.

Afacerea cu…aer este una care a explodat în online. Valul 4 înseamnă pentru comercianții care pun la vânzare sau închiriere astfel de dispozitive, o sursă frumușică de bani.

Avertismentul medicilor este, însă, unul foarte clar: Astfel de tratamente NU trebuie făcute fără supraveghere medicală. Chiar dacă, în disperarea lor, oamenii încearcă să își ajute rudele afectate de COVID -19, trebuie înțeles că fără o prescripție medicală, concentratorul de oxigen poate face mai mult rău decât bine.

„Nu trebuie să vă luați după ce se scrie pe rețelele sociale. Nu trebuie să cereți sfaturi acolo. Site-urile de comerț online nu au de-a face cu pregătirea medicală. Indicațiile nu trebuie să vină de la persoane neavizate. Dacă sunt folosite greșit, aceste dispozitive permit, indirect, evoluția infecției în forme extrem de grave dacă nu se instituie rapid tratament adecvat. Aparatul trebuie setat pe valorile recomandate de medic” a spus medicul Gabriela Popescu.

Același medic a mai atras atenția asupra faptului că astfel de dispozitive nu trebuie folosite ca metodă de tratament acasă pentru COVID. Oxigenul este un medicament, trebuie să aibă un anumit litraj pe minut, care să permită păstrarea saturației peste 95%.De aceea indicațiile medicului sunt esențiale.

Sunt cazuri când concentratoarele de oxigen pot fi recomandate pacienților infectați cu COVID și au rămas cu insuficiență respiratorie cu formă prelungită în urma bolii. Dacă o persoană are simptome de COVID, iar valoarea saturației de oxigen e de sub 91%, sfatul meu este să se adreseze de urgență unei unități medicale. În niciun caz să NU cumpere sau închirieze de pe internet și să se trateze „după ureche”, a mai precizat medicul.

 

 

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău