Ulpia Thesaurum: pâinea premium cu grâne antice. Oltina a lansat primul produs de panificație cu Nutriscore de pe piața românească

0

Cu ocazia Zilei Mondiale a Pâinii, serbată în toată lumea pe data de 16 octombrie, producătorul prahovean de panificație Oltina lansează primul produs premium al companiei: o pâine cu grâne antice comercializată într-un ambalaj al cărui design este menit să reflecte tradițiile istorice ale poporului nostru: fuziunea daco-romană ca arhetip al îmbinării dintre agricultură și tehnologie, respectiv sincretismul aromelor rustice ale pâinii tradiționale românești cu dulcile arome mediteraneene după care tânjim la întoarcerea din vacanțe; primul produs de panificație de pe piața românească cu Nutriscore, un cod de culori și litere bazat pe un algoritm științific menit să faciliteze decizia consumatorului, rătăcit în jungla retailului modern, pentru alegerea produselor alimentare cele mai sănătoase.

Produsul vine în completarea interesului consumatorilor pentru alimente realizate după metode cât mai apropiate de stilul artizanal (dospire în coșuri, coacerea pe vatră etc), prin utilizarea de ingrediente cu profil genetic și nutrițional cât mai apropiat de ingredientele utilizate în obținerea pâinii cu mii de ani în urmă.

Recuperarea în industria modernă de panificație a soiurilor vechi de grâu, cultivate la începuturile agriculturii, este o provocare extraordinară. Pe de o parte, grânele vechi sunt văzute de o parte a consumatorilor și a specialiștilor din domeniul nutriției ca fiind o opțiune mai sănătoasă la grânele moderne, obținute prin ameliorări genetice repetate, ameliorări responsabile de diferitele tipuri de intoleranță la grâu identificate la consumatorii din ziua de azi. Pe de altă parte, recuperarea acestor soiuri vechi de cereale în cultură este văzută de unii specialiști ca o soluție la viitoarele provocări determinate de modificările climatice, dar și de necesitatea adaptării grânelor moderne pe terenuri noi, ca urmare a creșterii demografice și, implicit, a cererii de alimente.

Speciile de grâu vechi folosite ca ingrediente în rețeta pâinii Ulpia Thesaurum sunt Spelta (Triticum aestivum ssp. Spelta) și Alac (Triticum monococcum).  Acestea au, în general, un conținut mai ridicat de proteine (cu un profil de aminoacizi superior), un conținut mai mare de lipide (și un profil al acizilor grași mai bun din punct de vedere nutritiv), precum și un procent mai mare de substanțe minerale, precum magneziu, cupru și zinc decât grâul cultivat astăzi.

Pentru valorificarea la maximum a acestor valori nutritive, boabele de grâu sunt folosite în rețeta produsului întregi, fără a fi măcinate în prealabil, după o hidratare optimă menită să faciliteze eliberarea substanțelor nutritive din grâne și ulterior, infuzare în maia lichidă de grâu și secară. Obținem, astfel, un miez bogat în nutrienți, cu cereale integrale hidratate, fără a afecta umiditatea, textura și structura miezului.

Produsul are o etichetă curată, nu conține conservanți și este sursă de fibre, fiind gândit pentru a susține alimentația zilnică a celor mai exigente categorii de consumatori. Pâinea poate fi achiziționată începând de astăzi din magazinele proprii ale producătorului de panificație Oltina Impex Prod Com din orașele Urlați și Ploiești, iar începând de luna viitoare va fi disponibil și în principalele lanțuri de hipermarket-uri din România. (P)

 

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău