7 ani de groază în închisoarea condusă de torționarul Alexandru Vișinescu. Mărturiile câmpineanului Valentin Cristea, unicul supraviețuitor al atrocităților de la Râmnicu Sărat

0

S-a născut  într-o zi de iulie a lui 1930, la Comarnic, în Prahova. A absolvit cursurile Colegiului Național „Nicolae Grigorescu” din Câmpina. A dus o viață chinuită, fiind închis la doar 25 de ani, în timpul comunismului. Timp de 7 ani nu a cunoscut decât celula de izolare, mică, întunecată, fără nimeni cu care să poată schimba vreo vorbă. Numele lui este Valentin Cristea, deținut politic, ultimul supraviețuitor al închisorii conduse de torționarul Alexandru Vișinescu.

Are 91 de ani. Își aduce aminte cu o acuratețe fantastică tot ce a trăit și constituie azi doar o amintire dureroasă. Este singurul deținut politic de la Penitenciarul Râmnicu Sărat care mai e în viață. Și e prahovean.

Are o poveste grea și te miri că a rezistat vremii și vremurilor. Avea 71 de kilograme când a fost încarcerat. Când a ieșit, cântărea doar 51. Știe ce înseamnă durerea, suferința și nedreptatea și se miră că încă mai sunt oameni, astăzi, dornici să îi asculte povestea. Una cutremurătoare. De stai și te întrebi cum de oameni pot comite asemenea atrocități asupra altor oameni…

„Am fost  prin mai multe inchisori, ultima fiind cea de la Râmnicu Sărat, în două perioade. Toamna lui 56 și readus anul următor. Am stat până în 1963. La prima detenție nu am știut unde sunt. Am fost obligat să port ochelari de tablă. De-abia la al doilea transport am aflat că sunt la Râmnicu Sărat. Și asta, de la deținuții care vorbeau prin limbaj Morse. La Jilava l-am învățat. Niciun contact nu am avut cu nimeni cât am stat închis. Familia știa doar că sunt în viață. Aveam doar dreptul la plimbare. Și aceea timp de 10, 15 minute pe zi. Trebuia să mergem doar în cerc, fără a privi cerul. Orice abatere era raportată gardianului. În celulă stăteam singur. Comunicam doar prin Morse. Stingerea era la 10, printr-o batere din palme. Trezirea, la 6.00. Nu aveam voie să stau pe pat. Doar să mă plimb pe o distanță de 3 metri în celulă.  Orice nerespectare a regulilor era pedepsită. Patul era o saltea de paie  și o pătură uzată, indiferent că era vară sau iarnă”

Mărturiile cutremurătoare ale câmpineanului  Valentin Cristea, ajuns acum la venerabila vârstă de 91 de ani continuă….

„Problema era frigul. Aveam foc în sobă timp de doar două ore. De multe ori nu puteam dormi. Înghețam. Și apa în cană îngheța. Viscolul aducea toată zăpadă în celulă, peste mine. Am ajuns, la un moment dat, într-o celulă fără vecini. Atunci am apelat la limbajul  tuse Morse.  Mai mulți deținuți l-am învățat. Știam așa, dincolo de salut, când e sărbătoare sau ce se întâmplă în jurul nostru. La baie mergeam doar o dată pe săptămână, singur. Mâncarea în timpul regimului  Alexandru Vișinescu? Era puțină și proastă. Cât să nu murim! Un castron, o lingură și o scândură folosită pentru pâine sau mămăligă. Toate marcate cu numărul celulei. Dimineața? Un lichid negru care se voia a fi cafea și o feliuță de pâine. La prânz și seara? Un arpacaș din boabe de grâu, varză murată, oribilă la gust și ceva cartofi. La prânz și seara, doar o mămăligă făcută cât să nu murim”

Sunt amintirile unui om care, azi, încă are puterea de a zâmbi. Care știe că a supraviețuit 7 ani în închisoarea condusă de Alexandru  Vișinescu doar datorită lui Dumnezeu. A stat față în față cu torționarul său! Fiindcă a rămas singurul deținut de la Râmnicu Sărat încă în viață!

Are amintiri cât pentru zece vieți. Nimeni sau aproape nimeni nu mai are răbdare să le asculte… Fiindcă istoria e scrisă și există doar pentru cei ce au răbdare să o asculte. Și să o înțeleagă… Traumele prahoveanului Valentin Cristea sunt ascuțite asemeni  creionului și hârtiei la care nu a avut acces cât a fost închis.

Dacă se va face dreptate? Nimeni nu știe… El, Valentin Cristea, se consideră doar o filă de istorie. Mult prea grea și mult prea urâtă pentru a fi simțită de către cei pe care, azi, îi vede mergând la pas, prin Câmpina și Prahova sa!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău