- Publicitate -

Dragoș Andrei Joenel, artistul din spatele evenimentelor unice: “Amintirile valoroase, chiar și în era digitală, se păstrează cel mai bine pe hârtie fotografică”

Dragoș Andrei Joenel are 26 de ani, s-a născut în Ploiești, a terminat Fotografie și Videografie în cadrul Universității de Arte din București și este omul din spatele evenimentelor importante de familie pe care le imortalizează cu pasiune și pricepere. Află povestea lui Dragoș și drumul acestuia către dragostea pentru fotografie în rândurile ce urmează.

Prezintă-te în câteva cuvinte! (vârstă, studii, pasiuni) 

Salutare! Numele meu este Joenel Dragoș Andrei, am 26 de ani. Sunt născut într-o zi de sâmbătă iar pasiunea mea este mediul vizual – arta fotografică. Am terminat în anul 2020 Universitatea de Arte din București, secția Fotografie -Videografie, facultate ce mi-a deschis calea către drumul artistic. 

Descrie felul în care ai descoperit fotografia și ce anume te-a făcut să îi declari pasiune! 

Mă jucam cu un aparat foto rusesc pe film, marca Kiev, ori de câte ori aveam ocazia, când plecam împreună cu părinții mei în vacanțe sau chiar la sfârșit de săptămână, în drumețiile noastre pe munte. Mă fascina felul în care arăta, mirosea și mai ales sunetul acestuia. Când trăgeai de manetă pentru a rula filmul și apăsai pe butonul declanșator…

„se crea o relație

între cameră și fotograf.”

Povestește 3 cele mai importante proiecte fotografice din cariera ta și cum ți-au îmbunătățit acestea cariera!

Am să încep cu cel mai important proiect fotografic pe care l-am început fără să fiu conștient de acesta: documentarea vieții mele personale. Cu fiecare ocazie surprind lucruri ce interacționează cu mine, de la familie până la mediul înconjurător. Este extraordinar să vezi ce impact au aceste fotografii după trecerea anilor. Întotdeauna rămân plăcut surprins!

Apoi cu siguranță pot spune că fotografia de stradă este un proiect pe termen nelimitat deoarece întotdeauna am să vin cu noi fotografii de pus la colecție. 

De ce fotografia de stradă?

Pentru că e sinceră. Îmi permite să surprind ceea ce văd și simt. Îmi permite să fiu omul din umbră sau omul care se află în centru atenției. Fotografia de stradă nu mi-a îmbunătățit doar capacitățile de a folosi o cameră foto, mi-a îmbunătățit până și capacitățile mele de comunicare cu alți oameni. 

La final, cu siguranță, un proiect pe care îl consider important este lucrarea mea de licență. După finalizarea celor 3 ani de studii, am avut ocazia să abordez ce mi-am propus și să o pot transforma în mediul vizual. Subiectul pe care l-am abordat a fost despre diferitele dependențe ce ne înconjoară și de multe ori ce ne poate afecta sănătatea sau timpul.

Câte fotografii faci la un eveniment și cum arată procesul de selecție a celor mai bune cadre? 

Niciodată nu am un număr stabilit în minte. Desigur, depinde de eveniment, dar mai ales de numărul de ore petrecute la acesta. Nu îmi place să trag în stil „rafală”. Merg pe principiul un cadru și bun. Cu cât tragi mai multe cadre la un moment cu atât îți va fi mai greu să alegi unul dintre acestea și apoi îți ia mult timp să faci selecția acestora. 

Citește și: Povestea tânărului antreprenor Valentin Stoica: “Lucrez cu peste 100 de angajați și zilnic îmi demonstrez că visurile niciodată nu sunt prea mari”

 Procesul de selecție a celor mai bune cadre se face înainte să ajung la birou, chiar din momentul în care acțiunea se întâmplă. Pur și simplu simt și-mi zic în gând „bingo!”,  apoi o notez. Îmi salvează mult timp faptul că am o selecție a cadrelor înainte să ajung la spațiul de lucru. 

Există fotografia perfectă? 

Consider că există fotografia perfectă pentru cel pentru care o surprinzi. Acesta are parte de un moment care cu siguranță va dăinui în timp. Fotografia este precum vinul, o dată cu trecerea timpului aceasta devine din ce în ce mai valoroasă. 

Tehnic vorbind, care este strictul necesar de echipament pe care ar trebui să și-l achiziționeze un fotograf începător pentru a face față experienței fotografice în orice condiții?

Merg pe principiul „simplicity is divinity”, mai ales la început. Am să mă dau exemplu pe mine. Primii doi ani din acest drum i-am parcurs cu un singur obiectiv. Din punctul meu de vedere unul dintre cele mai bune și accesibile obiective ce se pot achiziționa este legendarul 50mm f/1,8. Datorită faptului că este o focală fixă, acesta te obligă să îți folosești imaginația pentru a realiza ce îți propui și cu ajutorul diafragmei deschise, permite suficientă lumină să intre în senzor pentru a surprinde imagini și în condiții joase de iluminare. 

Pentru început aș opta să investesc în „camera obscură” modernă, acesta fiind un calculator capabil să funcționeze în parametrii optimi cu programe de specialitate, un monitor calibrat și mai ales o tabletă grafică deoarece îți salvează mult timp o dată obișnuit cu aceasta.

Ce alegi: aparat profesional sau fotografie cu telefonul? Detaliază.

Cu siguranță depinde de aplicarea acestora. În prezent aparatele foto au ajuns să fie de mărimi din ce în ce mai mici (aparatele mirrorless), dar camera cea mai accesibilă pe care o avem întotdeauna la noi este cea de la telefon. 

Le aleg pe amândouă deoarece depinde de situație. Uneori, când fac fotografie de stradă și vreau să mă apropii mai mult de un subiect, prefer să folosesc telefonul deoarece suntem obișnuiți cu acesta. Camerele de pe telefon au ajuns să fie din ce în ce mai performante, cu toate că senzorul acestora a rămas de dimensiuni mici. Cu siguranță, în viitorul apropiat, producătorii de telefoane mobile vor opta pentru a mări senzorul acestora. 

Care este cadrul pe care dorești să îl imortalizezi de multă vreme și încă nu ai reușit? 

Nu este un cadru, ci o serie de fotografii. O serie cu mine când am și nu am barbă. Pur și simplu sunt alt om fără barbă. Îmi aduc aminte, în anul II de facultate am luat decizia să îmi dau barba jos iar în momentul în care am intrat pe ușă la curs, pentru momente bune nu m-a recunoscut nimeni, nici măcar profesorul. A fost un moment interesant ce m-a făcut curios și am încercat să mă documentez.

„Spun încercat deoarece, din păcate, nu am reușit să duc la bun sfârșit ce începusem.”

Care este cel mai mare vis profesional din viața ta? 

Cel mai mare vis profesional este să acumulez cât mai multă experiență. Am ales acest mediu, cel al fotografiei, deoarece niciodată nu poți spune: „Gata! Am terminat!” 

Sunt extrem de conștient că niciodată nu voi termina, întotdeauna voi avea ceva nou de învățat, tehnici noi de aplicat și mai ales momente noi de surprins! Consider că o cheie bună spre a dobândi cât mai multă experiență este să ne punem următoarea întrebare: „Unde mă văd peste 5 ani?”

Dacă plecăm de la această întrebare putem să ne setăm țeluri și să fim conștienți că indiferent dacă reușim sau nu să le realizăm în timpul propus, noi vom fi mai aproape de acestea. 

Îți mai amintești primul cadru fotografic care ți-a inspirat întreaga carieră? Detaliază!

Da, s- a întâmplat într-o zi de vară. Eram în tren împreună cu părinții mei. Atunci, cu toate că existau, nu erau prea ieftine camerele digitale – noi foloseam în continuare una pe film.

Citește și: Gabriela Nedelcu, învățătoarea care vrea să revoluționeze sistemul: „Pornind de la acceptare și echilibru, toți elevii sunt egali în fața actului educațional”

Țin minte că era un moment tensionat. Tatăl meu se uita pe geam îngândurat iar mama se uita la mine. Am pus mâna pe cameră, am tras filmul și „click”. Momentul a fost înregistrat. Prea puțin am știut la vremea aceea că era momentul în care totul se va termina – eu am fost martorul. La puțin timp după ce am capturat această tensiune, aceștia au ales să meargă pe drumuri separate. 

Ce frici au fotografii? 

Consider că fotografia reușește să te scape de anumite frici. Mai ales în fotografia de stradă unde îți permite să cunoști oameni cu care cel mai probabil nu aveai niciodată contact fără accesoriul artei: camera foto. Nu mă pot pronunța pentru toți fotografii, dar o pot face în numele meu. Pentru mine sunt două cuvinte. Cardul SD (Secure Digital). 

Pur și simplu nu mă pot baza pe acesta în întregime. Întotdeauna am fost de părere că tehnologia nu poate fi controlată, cu toate că noi avem impresia că o controlăm. Întotdeauna se poate întâmpla să te lase la greu, atunci când ai nevoie. Mai ales cu cardul SD. Cu toate că am fost ferit de acest lucru, după fiecare eveniment important  fac backup și mereu rămân puțin tensionat legat de acesta. 

Dezvăluie un secret fotografic pe care îl folosești adesea pentru a detensiona atmosfera la un eveniment! 

Am să vi-l spun, dar doar dacă promiteți că rămâne între noi! Cel mai bun și eficient mod de a detensiona atmosfera la un eveniment este zâmbetul! Să vrei să fii plin de voie bună, să emani fericire iar oamenii din jurul tău cu siguranță vor primi acest lucru cu căldură! 

La final, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean!

Aș vrea să le transmit un reminder ce pentru mie mi-a schimbat felul în care privesc fotografia:

Prețuiți-vă amintirile! Nu le lăsați doar pe acel telefon, stick de memorie sau hard disk! Cum am spus, tehnologia este imprevizibilă și cel mai bun mod de a vă conserva amintirile este să le scoateți pe hârtie fotografică, puse într-un album, ferite de lumina soarelui!

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți mulțumiți de activitatea primarului Andrei Volosevici în cei doi ani de mandat?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Rareș Irimia, studentul care iubește și surprinde Ploieștiul prin obiectivul aparatului de fotografiat de la ultimul etaj [foto]

La 20 de ani, Rareș Irimia, student în anul al doilea la Universitatea de Petrol și Gaze, Facultatea de Litere și Științe, Specializarea Informatică,...

Ricky, unul dintre cei mai iubiți fotografi de evenimente din Ploiești: “Nu există perfecțiune, există doar aplicații care ne distorsionează realitatea” – FOTO

Silviu Grigore, cunoscut sub numele de Ricky, este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din Ploiești. Tinerii îl recomandă cu încredere pentru majorate, baluri...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Mai multe localități din Prahova, fără curent electric din cauza unui transport agabaritic

Mai mulți locuitori din Prahova au reclamat, duminică seară, că au rămas fără curent electric, fără nicio atenționare din partea operatorului care furnizează acest...

Donald Constantin, fost director la CSM Ploiești, critici la adresa primarului Volosevici: „Ar trebui să-și dea demisia”

Fostul director al Clubului Sportiv Municipal Ploiești, Donald Constantin, și-a dat demisia din funcția de consilier la cabinetul primarului Andrei Volosevici. Acesta a lansat...

Patinoarul de la Sala Sporturilor din Ploiești va fi dat în administrarea CSM Ploiești

După mai mulți ani de litigii, în 2021, patinoarul de la Sala Sporturilor a intrat în patrimoniul municipiului Ploiești. Un proiect de hotărâre de...

Ploieșteanul de geniu care a refuzat, din convingere, să îi sculpteze bustul lui Ceaușescu

A făcut un gest de probitate morală ce l-ar fi putut costa scump. A fost sculptorul care a refuzat categoric să îi facă bustul...

O nouă medalie de aur la Campionatului Mondial de la Racice (Cehia)

Ultima cursă a Campionatului Mondial de la Racice (Cehia) a adus încă o medalie de aur pentru sportivii din România. De data aceasta în...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -