Performanța se asortează cu uniforma militară. El este tânărul de 10 al cantemiriștilor

0

Andrei Dodoț este absolventul de nota 10 al Colegiului Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, un tânăr ca oricare altul, bun camarad, cum îi place să se descrie. Andrei și-a trasat un obiectiv clar în viață: să corespundă profilului pe care îl are un veritabil militar și să își servească Patria, România lui, pe care o respectă și pe care vrea să o vadă o țară „altfel”, una despre care să se vorbească nu în termeni umilitori, ci la cel mai bun și frumos mod cu putință.

Știam despre tânărul cantemirist că absolvit cu nota 10 clasa a XII -a a unei unități școlare unde rigurozitatea, disciplina, spiritul de echipă și munca sunt atribuite de bază.

Stând de vorbă, am descoperit un adolescent cu niște principii de viață frumos construite, cu niște valori pe care, am crezut, numai un om cu o bogată experiență de viață le-ar putea avea și, mai ales, cu un respect desăvârșit. Față de oameni și, prin asta, față de el însuși.

Primul prahovean admis la liceul militar

Andrei Dodoț este de fel din Comarnic. Provine dintr-o familie simplă, care, însă, a ridicat ștacheta în privința viitorului său. Odată terminată clasa a VIII-a la școala din localitate, tânărul și-a dat seama că cel mai mare vis al său este să îmbrace uniforma militară.

Este obiectivul pentru care a muncit mult (fiind primul prahovean admis la acest liceu militar) și obiectivul pe care nu l-a abandonat nici în cei patru ani de studiu cât a fost înlocuitor al comandatului Colegiului în rândul elevilor.

Vorbește cu noblețe despre școala care l-a transformat din „băiatul timid și temător care era în tânărul motivat și ambițios de astăzi. Visuri avea și atunci, visuri are și acum. Pe toate vrea să și le transforme în realitate, iar pentru asta, viața lui înseamnă muncă, perseverență, seriozitate și decizii corecte luate mereu în cunoștință de cauză.

Nota 10 cu care a absolvit clasa a XII-a nu a fost o surpriză pentru nimeni. Andrei nu și-a permis să ia niciun fel de pauză după această reușită fiindcă s-a apucat din nou de învățat. De data aceasta, pentru examenul de bacalaureat pe care vrea să îl ia cu nota, evident, 10. Și asta pentru a-și demonstra că nimic nu a fost o întâmplare.

Îl asculți vorbind și are seriozitatea unui om mare: „asta se datorează mediului în care am trăit patru ani: unul al exigenței, respectului și performanței. Zic eu, din multe puncte de vedere, total diferit de un liceu civil. Dar, să știți, sunt un tânăr ca oricare altul. Care, însă, iertată îmi fie lipsa de modestie, a învățat să stea mult mai drept în fața vieții și a provocărilor ei”.

„Peste un an, îți vei dori să fi început astăzi”

Este principiul după care se ghidează tânărul cantemirist, semn că direcția sa în viața este una clară, la care muncește mult, iar obiectivele pe care le are de atins sunt numeroase și de durată. Vrea să fie admis, odată încheiat examenul maturității, la Academia Tehnică Militară Ferdinand I, visul său fiind să ajungă ofițer inginer. Pentru asta are mult de muncă, dar știe că disciplina, ambiția și seriozitatea  îi vor fi buni călăuzitori pe drumul vieții sale.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău