- Publicitate -

Ai PFA sau Întreprindere Individuală? Verifică dacă Registrul Comerțului nu ți-a închis activitatea prin radiere

Data:

Distribuie articolul:

O modificare legislativă, care se pare că nu a fost mediatizată suficient, a dus la închiderea a sute de PFA-uri și Întreprinderi Individuale (II-uri). Din păcate, pentru că nu au fost înștiințați în mod direct, proprietarii lor au continuat să își desfășoare activitățile economice, fără să știe că PFA-urile sau II-urile lor au fost radiate.

- Publicitate -

Câți stau să citească Monitorul Oficial în mod frecvent și câți au contabili profesioniști care să le atragă atenția în cazul în care apar modificări legislative care îi vizează direct. S-a dovedit că foarte puțini, de aici și problema cât se poate de gravă a celor care dețin PFA-uri II-uri.

Sunt 4 ani de când s-a schimbat legea, 4 ani în care mulți habar nu au avut și au continuat să funcționeze. Unii descoperă și în 2021 că nu mai există, alții încă nu știu.

Au desfășurat activitățile economice, au facturat, au depus bilanțurile, au plătit taxe și impozite, deși la Registul Comerțului nu mai existau. Așadar, au fost în ilegalitate, fără să o facă intenționat. După cum se știe, necunoașterea legii, chiar dacă ești de bună credință, nu te absolvă de repercursiuni. Ar fi putut Registru Comerțului să trimită înștiințări individuale? Ar fi putut, dar nu a făcut-o, funcționând în continuarea într-un cadru anacronic, neadaptat tehnologiei. ”Măcar un document care să certifice radierea să fi trimis la sediul social”, ne-a spus unul dintre cei care acum se confruntă cu problema radierii.

- Publicitate -

Concret, modificarea care a produs aceste situații este următoarea:

”Numărul obiectelor de activitate potrivit Nomenclatorului CAEN, precum şi numărul angajaţilor pe care îi poate avea o persoană fizică autorizată (PFA) sau o întreprindere individuală (II) se va limita începând cu data de 16.01.2017. Potrivit Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I în data de 19.10.2016), se modifică modul de înregistrare şi de funcţionare a persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale (II) şi întreprinderilor familiale (IF).

Principalele modificări vizează numărul maxim de angajaţi şi numărul activităţilor pe care PFA/II le pot avea în obiectul de activitate. Astfel, art. 16 alin. (1) prevede că “PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”, în timp ce art. 24 alin. (1) stipulează că “întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”.

- Publicitate -

În ceea ce priveşte numărul de angajaţi, art. 17 alin. (1) prevede că “PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată singură sau împreună cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta, în calitate de angajator cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii”.

Întreprinderea individuală poate angaja cel mult 8 salariaţi, terţe persoane, cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii şi poate stabili relaţii contractuale, în condiţiile legii (…)”, conform art. 24 alin. (1).

Persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale vor solicita oficiului registrului comerţului competent modificarea, în mod corespunzător, a menţiunilor din registrul comerţului în termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a legii. Potrivit alin. 4, modificarea menţiunilor referitoare la obiectul de activitate şi emiterea noilor certificate de înregistrare se realizează, pe baza cererii, de oficiul registrului comerţului, cu titlu gratuit.”

- Publicitate -

Cum au descoperit unii deținători de PFA și II că sunt radiați? Au mers la Registrul Comerțului, dorind să adauge un nou obiect de activitate, eventual să renunțe la unul care a fost declarat legal la momentul înființării. Ajunși acolo, în timp ce efectuau formalitățile pentru o astfel de schimbare, aflau că nu au ce să schimbe, pentru că activitățile lor fuseseră radiate, întrucât nu reduseseră numărul celor declarate până ca legea să se schimbe.

Ce au de făcut? În privința vechilor activități… nimic. Singura variantă este să deschidă alte II-uri și PFA-uri. Cert este că de la momentul în care figurează că activitatea le-a fost radiată, nu mai trebuie să depună declarațiile fiscale. Din păcate, nici ANAF-ul nu a primit o evidență a celor care nu mai există, dar și-au continuat activitatea, fără a fi suspectați de rea-credință.

Dacă dețineți o astfel de activitate și nu ați redus numărul de coduri CAEN, conform modificărilor legislative, verificați de urgență la Registrul Comerțului pentru confirmare, deși cu certitudine ați fost radiați. Încetați să mai facturați sau să desfășurați activitățile specifice până când nu vă înființați un alt PFA sau o altă II.

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

2 COMENTARII

  1. Legi facute de soferii -propusi parlamentari de prtide si care nu au pic de intelegare fata de cei ce muncesc in Romania! O bataie de joc la adresa celor care muncesc si platesc impozite si taxe la Bugetul de stat! Rusine de asa Parlament al Romaniei!

  2. „Mari patroni de peste noapte sa declare și adresa de mail sau un nr de tel pe site la RC sau ANAF. 75% sunt date cu nr eronate sau date la misto.
    Da RC este obligat sa instinteze administratorul de faptul ca se modifica starea.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, plătiți regește din banii ploieștenilor. Primărie de cumetrie

Peste un milion de lei, din banii ploieștenilor. Atât a plătit primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru neamurile și apropiații primarului Andrei Volosevici, în anul fiscal 2022, sub formă de salarii, prime, sporuri și idemnizații.

S-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul Independenței din Ploiești [FOTO-VIDEO]

În această dimineață s-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Protest al angajaților muzeelor din Ploiești la Guvern [VIDEO]

Numeroși angajați ai muzeelor din Ploiești participă, în această...

Cum s-a produs accidentul de motocicletă din Poienarii Burchii

Accidentul de motocicletă, care a avut loc în această...

UPDATE: Accident grav în Poienarii Burchii Un motociclist este inconștient

Un grav acccident rutier a avut loc în această...

Noaptea Muzeelor la Casa Tineretului din Ploiești

Astă seară, de Noaptea Muzeelor, au loc evenimente deosebite...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Primărie de cumetrie. Schema prin care Volosevici și-a angajat fini, afini, prieteni

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Protest al angajaților muzeelor din Ploiești la Guvern [VIDEO]

Numeroși angajați ai muzeelor din Ploiești participă, în această...

Cum s-a produs accidentul de motocicletă din Poienarii Burchii

Accidentul de motocicletă, care a avut loc în această...

UPDATE: Accident grav în Poienarii Burchii Un motociclist este inconștient

Un grav acccident rutier a avut loc în această...
- Publicitate -