Premieră în Prahova. Toate canalele de irigații amenajate înainte de 1989 vor fi reabilitate

Sistemul de irigații construit înainte de 1989 în Prahova, dar distrus după revoluție, va fi reabilitat integral. Observatorulph.ro a aflat, în exclusivitate, de la conducerea ANIF, detaliile unui program național cu finanțare europeană de peste 6 miliarde de euro.

Înainte de 1989, Prahova avea o rețea de canale care permitea irigarea a peste 20.000 de hectare de terenuri agricole.

Din păcate, după Revoluție, multe dintre acestea au fost distruse (s-au furat pompele și dalele de beton), s-au colmatat sau au fost pur și simplu acoperite de vegetație în lipsa unor lucrări de reabilitare.

Așa se face că, în prezent, doar 5.000 de hectare de terenuri agricole din Prahova pot fi irigate, majoritatea fermierilor fiind victimele secetei.

Din acest an, ANIF a început un amplu proces de reabilitare a canalelor de irigații, primul realizat fiind ”Amenajarea 1 AHC Câmpia Buzăului”, unde apa curge gravitațional, fiind umplute cu apă 20 de km de canale.

Până în primăvara anului viitor va fi reabilitat un alt canal, în lungime de 9 km, deservit de stația de pompare din zona Mizil. O parte din acest canal traversează subteran mai multe podgorii, astfel încât viticultorii vor putea contracta apă pentru irigații începând din 2021.

Și asta nu e tot. ANIF a fost inclus pe lista beneficiarilor de fonduri europene pentru modernizarea integrală a tuturor canalelor de irigații în valoare de peste 6 miliarde de euro.

”În Prahova, la finalizarea lucrărilor, se vor putea iriga peste 20.000 de hectare de terenuri agricole, însă în cadrul programului național se vor efectua lucrări de desecare pentru protejarea de inundații a peste 50.000 de hectare, dar și lucrări de prevenire a eroziunii solului de pe o suprafață de 37.000 de hectare” a declarat, în exclusivitate pentru observatorulph.ro, directorul general ANIF, Ștefan Constantin.

Acesta a făcut un apel la fermieri să se constituie în organizații prin care să poată accesa finanțări europene nerambursabile de până la un milion de euro, 30% din fonduri fiind destinate cumpărării de echipamente de irigații.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău