- Publicitate -

Cum a ajuns prahoveanul Cristi Minculescu de la director de vânzări la ghid montan autorizat. „Visez la Himalaya și la o expediție adevărată” FOTO

Data:

Distribuie articolul:

MAIN_03bfc.jpg
Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se întâmple! Este o vorbă veche, de al cărei adevăr s-a „lovit“ din plin câmpineanul Cristi Minculescu. Un veșnic îndrăgostit de munte, prahoveanul și-a dorit dintotdeauna să-și transforme pasiunea într-un mod de viață. La 40 de ani, în urma unei situații neplăcute la vechiul loc de muncă, visul lui Cristi avea să se concretizeze. Astăzi, se bucură de libertate, călătorii și de multă apreciere în rândul celor care aleg echipa sa pentru a străbate înălțimile.

- Publicitate -

Despre Cristi Minculescu sunt multe de povestit. Se poate spune că a făcut de toate, însă în evidență a ieșit prin cazurile de voluntariat și cu dragostea lui pentru munte, o pasiune pe care, astăzi, și-a transformat-o în meserie.

Pe culmile Bucegilor se știe urcând de când era mic. Primele amintiri le are de pe la vârsta de 4-5 ani când mergea împreună cu părinții săi. „Aveam un rucsăcel tirolez de la vecinii mei care erau meteorologi la Vârful Omu și în care îmi căram singur un măr, un sandviș și sticla cu apă“, își amintește Cristi.

Anii au trecut, dar potecile munților le-a urmat constant. A explorat noi și noi trasee atât în Bucegi, cât și în Piatra Craiului. Dacă de primul este legat sufletește, cel care-i place, pe care-l consideră o provocare continuă este Craiul „cu creste aspre și peisaje spectaculoase, cu abrupturi infinite, dar cu o piatră atât de fină la atingere“.

- Publicitate -

Cum avea puțin timp liber, fugea pentru a-și reîncărca bateriile, în locul unde a simțit dintotdeauna că se află „acasă“, că are sentimentul deplin de libertate, că poate socializa cel mai bine, că-și poate testa limitele, că poate înțelege natura cu tot ce înseamnă ea: frumusețe, semne, reguli etc.

„Putem povesti mult despre momentele frumoase de pe munte, plecând de la necunoscuți pe care îi ajuți și care, în semn de mulțumire, îți oferă, seara, o bere la cabană, până la situații limită pe care reușești să le depășești și să legi prietenii. Satisfacție apare și în momentele în care alegi să te retragi și, ulterior, vezi o avalanșă în locul pe unde urma să treci, având confirmarea că ai avut opțiunea bună, dar și că pregătirea cu mulți dintre cei mai buni instructori își spune cuvântul“, a completat Cristi.

Puterea unei dorințe

- Publicitate -

Ani buni, muntele a fost un refugiu și un loc de unde-și realimenta bateriile. Însă în sufletul său știa că-și dorește mai multe de la el. Voia să-l urce mai des, să vorbească mai multora despre frumusețile lui, să-l transforme din pasiune într-un stil de viață. Ideea a început să devină obsesivă în momentul în care la serviciul de atunci, unde lucra ca director zonal de vânzări în domeniul cafelei, începuse să se plafoneze și să-i dispară plăcerea activității de aici.

În paralel, s-a înscris la un curs de ghid montan, iar odată cu finalizarea lui, lucrurile au început să se reașeze.

La serviciu, au apărut conflictele cu noua conducere și pentru că nu a fost de acord cu regulile impuse de noul director al firmei, a preferat să meargă pe propriul drum. I s-a întimpărit însă în minte un dicton al fostului său șef: „fă ce îți place și nu ai să simți în nicio zi că mergi la serviciu“. N-a crezut că, la mai puțin de un an, poate să-i mulțumească și pentru sfat, dar și pentru faptul că, fără voia sa, prin „șutul“ respectiv i-a făcut, de fapt, un mare bine.

- Publicitate -

La fel ca pe munte, avea opțiunea să rămână acolo unde a întâmpinat piedica, dar asta aducea, inevitabil, și coborârea. Dar a avut și varianta să-și asume riscul și cu resursele pe care le avea să-și continue drumul. Unul necunoscut. A preferat varianta a doua și și-a continua ascensiunea spre vârf.

Pe acest „traseu“ l-a întâlnit pe Miță Matei, coleg la cursul de ghizi montani, cel care i-a propus lui Cristi să formeze echipă și să ducă grupuri de turiști pe culmile din țară și din afară. Experiența, cunoștințele teoretice, stilul comunicativ, partea logistică ale lui Miță s-au completat perfect cu dorința, puterea, tehnica, fermitatea, răbdarea și organizarea lui Cristi.

De aici au început să construiască, iar într-un an au colindat, împreună cu numeroși turiști din toată țara, atât Carpații, cât și câțiva munți din afară.

- Publicitate -

Reguli pentru călătorii sigure

Și celor pe care-i ghidează, Cristi încearcă să le inducă unul dintre crezurile lui legate de munte: că mult mai importantă este călătoria, una în care primează siguranța, și, mai puțin atingerea vârfului, ignorând semnele trimise de natură. De aici, are și sloganul „#sprevarf“.

„Regula mea principală este «siguranța înainte de toate», chiar dacă acest lucru impune să fiu «băiat rău». Prefer să ne retragem la timp sau să mai facem o asigurare în plus pentru că-mi doresc ca turiștii să ajungă sănătoși acasă. Există și situații în care pe unii dintre ei îi refuz pentru anumite ture pentru a le da timp să fie pregătiți fizic și/sau tehnic pentru traseele ulterioare“, ne-a mărturisit Cristi.

- Publicitate -

Ghidajul montan, la început de drum

Pentru unii, opțiunea de a merge către ghidajul montan a fost catalogată drept o nebunie. De multe ori a auzit întrebarea „dar când îți găsești ceva serios de lucru?“
Zâmbește și evită să intre în discuții pentru că are încredere în alegerile lui.

„Mă bucur să văd, în ultimii ani, munții plini de oameni de toate vârstele și din ce în ce mai multe grupuri ghidate de profesioniști. În țările cu tradiție, meseria de ghid montan este una veche. La noi încă este o «noutate».
Alegând un ghid montan atestat, ai oportunitatea de a ajunge la destinație mult mai relaxat, iar cel mai bun feed-back al nostru sunt turiștii care revin în alte ture cu și care ne recomandă și altor doritori de drumeții.

- Publicitate -

Dincolo de acest lucru, turiștii aleg să fie însoțiți și din cauza faptului că nu au timp să-și facă un program, să caute cazări etc, pentru că nu au cunoștințele necesare despre traseu și tot ce presupune o astfel de tură, dar și pentru atmosfera care se creează într-un grup ghidat, unde sunt instaurate anumite reguli. Fără ele nu putem funcționa ca un grup compact, ordonat, de la 4 până la 7 zile cât durează aceste ture.

Bineînțeles că nu lipsește de aici nici buna dispoziție. Nu trebuie să uităm că oamenii se află în concediu, vor să se relaxeze, să descopere noi lucruri și oameni, vor să-și reîncarce bateriile“, a completat Cristi.

Alături de turiști, și cei doi ghizi descoperă noi și noi lucruri în drumețiile lor. Muntele nu-l găsești niciodată la fel ca în tura precedentă. Te așteaptă cu noi și noi provocări, dar și cu răsplată pe măsură.

Dolomiții l-au fascinat pe Cristi prin deschiderile oferite: „sunt minunați și nu cred că-ți ajunge o viață să-i explorezi. Sunt niște munți care domină cu frumusețea lor“.

Ca orice împătimit al înălțimilor visează să ajungă pe Himalaya. Însă are în plan și tabere cu copii și familii.
Unele dintre lucrurile pe care le aplică în noua sa ocupație le-a învățat, pe altele simte că le-a știut de-o viață, iar în cazul altora merge pe instinct. Dar, cu fiecare tură, pune în balanță ce-a fost bine și ce nu, iar împreună cu coechipierul său caută soluții să îmbunătățească activitatea.

În timpul său liber, tot de ghidaj se ocupă în mare parte. Promovează turele, caută cazări, își informează turiștii despre tot ceea ce trebuie să știe și să aibă pentru drumeția următoare etc. Totodată, petrece foarte mult timp cu fiul său cel mic de numai doi ani și jumătate. Speră să-i calce pe urme în privința pasiunii.

Îi place să meargă cu familia sa pe munte, pe trasee sigure, frumoase, accesibile. „Mi-a plăcut mult drumeția la Curmătura, din această vară. A fost prima pentru Andrei, piticul nostru, dar și un moment în care am fost ore bune alături de fata mea, Denisa. Totodată a fost și un moment în care m-am bucurat să-l văd pe Alex cum întreabă și descoperă munții. Mă văd cumva pe mine, la vârsta lui, plin de curiozități, dar și de plăcerea de a descoperi, învăța lucruri noi“, a mai spus Cristi.

Voluntariatul, un capitol în „stand-by“

A început de la simplele sacoșe cu haine și alimente împărțite copiilor din centre de plasament sau familiilor nevoiașe, până la acțiuni de deszăpezire, cărat morți la groapă prin grădini din cauza drumurilor impracticabile și până la ridicat imobile.

Nu le-a făcut de unul singur, ci împreună cu o echipă formată din mulți oameni cunoscuți și necunoscuți lui, dar care au avut dorința de a face bine. „Momentan, nu mai am forța și dorința de a merge pe direcția asta, dar nu cred că este un capitol închis“, a completat Cristi.

WhatsApp_Image_2019-07-30_at_10.35.54_9c69c.jpeg

Sentimente pentru înălțimi

În momentele în care este singur pe munte, Cristi meditează la cât de puternică este forța gândului și cum se îndeplinesc visurile. De când era adolescent își să fie ghid turistic sau cabanier. Când a împlinit 40 de ani, a fost prima dată când și-a aniversat ziua la înălțime. A revenit și atunci asupra dorinței de a face ceea ce-i place, dar și de a-și asigura un trai decent din așa ceva. A rămas surprins când lucrurile au început să se lege de parcă totul se afla într-un tren de mare viteză.

Se bucură că și-a asumat „riscul“ de a merge pe un drum care-l tenta, dar despre care știa foarte puține. Cunoaște însă multe despre munte și modul în care l-a format ca om. „Pe munte am sentimentul de libertate sinceră, senzație pe care n-o regăsesc în altă parte“, ne-a mărturisit câmpineanul.

Fiecare drumeție își are și riscul său. Dar nu de munte îi este teamă, ci de greșelile și neascultarea omului. „Muntele îți dă libertate, te apropie de Cer, dar îți cere și multă atenție, respect și respectarea unor limite. Te-ai abătut, s-ar putea să fie pentru ultima dată“, a concluzionat ghidul montan.

Va explora înălțimile și de acum încolo, iar cine vrea să vadă cum și unde a fost, dar și unde va ajunge ghidul prahovean, îl poate găsi pe pagina sa de facebook: Pe munte cu Cristi M

Foto: arhiva personală

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Imagini cu puiul de delfin Baby de la unul dintre ultimele lui spectacole din Delfinariul Constanța [VIDEO]

VIDEO: Puiul de delfin Baby, născut în captivitate, a murit la delfinariul din Constanța. Un cititor ne-a trimis imagini surprinse la unul dintre ultimele spectacole în care Baby a încântat asistența cu un program de excepție.

Sala de lupte de la CS Petrolul Ploiești a fost renovată printr-o sponzorizare a Dosco România

Sala de lupte a Clubului Sportiv Petrolul Ploiești a...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Medicul Alin Scarlat: ”Iubirea este cheia longevității”

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Candidatura lui Mircea Geoană, susținută de Partidul România în Acțiune

Cum se va implica Partidul România în Acțiune la alegerile prezidențiale din toamnă
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -