- Publicitate -

Gândul: Prognoza meteo pentru lunile aprilie, mai şi iunie

Data:

Vremea se va încălzi în următoarele luni, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie. În luna aprilie se vor înregistra temperaturi medii de 10-12 grade, în mai, valorile termice medii vor fi cuprinse între 16 şi 18 grade, iar în iunie, temperaturile medii prognozate sunt de 18-20 de grade. Precipitaţiile din următoarele trei luni se vor apropia de valorile normale în cea mai mare parte a ţării, însă în sud-estul ţării ar putea apărea seceta.

Aprilie : În zonele sudice şi vestice ale ţării se vor înregistra temperaturi medii de 8-10 grade. În centrul şi nordul Moldovei, dar şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, temperaturile medii vor fi mai scăzute (8-10 grade), iar cele mai răcoroase regiuni ale ţării vor fi depresiunile intramontane şi Maramureşul, unde valorile medii vor fi de 6-8 grade. În această lună, ploile se vor înteţi. Vom avea parte de averse de ploi însoţite de descărcări electrice. Cantităţile medii lunare de precipitaţii oscilează între valori mai scăzute de 20-40 l/mp (Dobrogea, Bărăgan, Moldova, centrul Transilvaniei), 40-60 l/mp în Oltenia, Banat şi Crişana şi valori mai mari în partea de vest a ţării (60-80 l/mp).

Mai : Luna mai va fi ceva mai călduroasă cu temperaturi medii între 16 şi 18 grade în Oltenia, Muntenia, sud-estul Moldovei, Banat şi Crişana. În Moldova, Maramureş, Dobrogea şi centrul Transilvaniei va fi ceva mai rece, valorile medii încadrându-se între 14 şi 16 grade, iar în depresiunile din estul Transilvaniei se vor înregistra în jur de 12-14 grade. Potrivit ANM, luna mai va fi cea mai călduroasă lună a primăverii, dar şi cea mai instabilă. Vremea va oscila între perioade însorite şi calde, urmate de zile mai friguroase cu ploi abundente şi scurte, uneori chiar torenţiale. Creşte, de asemenea nivelul precipitaţiilor, mai ales în Maramureş şi Dealurile Vestice, unde se vor înregistra 60-80 de litri pe metru pătrat.

- Publicitate -

Iunie : Prima lună de vară va fi ceva mai capricioasă. Ne vom bucura de zile frumoase cu soare, dar vom avea parte şi de perioade mai reci cu ploi torenţiale însoţite de descărcări electrice şi vânturi puternice, de scurtă durată. Cel mai cald va fi în Câmpia română şi în Dobrogea unde mercurul va urca, în medie, până la valori de 20-22 de grade. În Moldova, Banat şi Crişana vor fi valori medii de 18-20 grade, iar în Maramureş şi Transilvania vor fi în jur de 16-18 grade. În iunie va ploua mai mult la munte, în zona lanţului Carpaţilor (peste 120 de l/mp). Cel mai puţin va ploua în Câmpia Română, sudul Moldovei şi vestul Banatului (60-80 l/mp), iar în Crişana, Transilvania şi nordul Moldovei se vor înregistra cantităţi medii de precipitaţii de 80-100 l/mp.

Pericol de secetă în sudul şi sud-estul ţării

Conform estimărilor realizate de ANM, în sudul şi sud-estul ţării, nivelurile medii de precipitaţii vor fi mai scăzute, ceea ce ar putea duce la secetă şi ar putea afecta culturile agricole.

- Publicitate -

Culturile de grâu de toamnă şi de porumb ar putea avea de suferit din cauza lipsei de precipitaţii. Elena Mateescu, şefa Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul ANM, a explicat pentru gândul că în Bărăgan, Dobrogea şi sudul Moldovei ploile din următoarele trei luni ar putea să nu asigure condiţii ideale pentru agricultori. Astfel, în aprilie, nivelul mediu de precipitaţii din aceste zone este de doar 20-40 de l/mp, faţă de optimul de 40-60 de l/mp. La fel şi în luna mai când precipitaţiile vor atinge 40-60 de l/mp în loc de 60-80 l/mp. În aprilie, valorile se vor mai apropia de cele indicate, de 80-90 de litri pe metru pătrat.

Sursa: gandul.info

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Accident în Băicoi. Șoferul vinovat a ajuns la spital

Un accident rutier în care au fost implicate două...

Ministerul Transporturilor vrea ca biletele de tren pentru distanțe scurte să fie mai ieftine

Ministerul Transporturilor a lansat propunerea ca, pentru distanțe mai...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (I)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Gimnastele de la CS Petrolul se pregătesc pentru Campionatele Naționale cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Gimnastele de la Clubul Sportiv Petrolul Ploiești se pregătesc...

Întreruperi Electrica în Prahova, în perioada 15-19 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Dieta SAD compromite sănătatea și longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Accident în Băicoi. Șoferul vinovat a ajuns la spital

Un accident rutier în care au fost implicate două...

Ministerul Transporturilor vrea ca biletele de tren pentru distanțe scurte să fie mai ieftine

Ministerul Transporturilor a lansat propunerea ca, pentru distanțe mai...
- Publicitate -