Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor, are o semnificație aparte, respectiv înfrângerea morții de către Hristos, Învierea fiind mărturie a acesteia. În biserici au loc slujbe speciale, iar creștinii merg să ia Lumină.
Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor este ultima zi de pregătire a Paștelui. În biserici au loc slujbe care au o semnificație aparte.
Săptămâna Patimilor se încheie cu Liturghia Sântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia din Sâmbăta Mare, zi de ajun si de pregătire pentru noaptea Invierii. Slujba din Sâmbăta Mare marchează de altfel trecerea de la moarte la viață, de la păcat la mântuire.
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 19 aprilie 2025, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. Sfânta Lumină va fi oferită tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.
„Veniți să luați Lumină” este îndemnul preoților la miezul nopții din Sâmbătă Mare.
Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare
Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire a Paștelui. Gospodinele termină curățenia, fac mâncare și pregătesc hainele noi pentru zilele de sărbătoare.
Spălatul rufelor rămâne interzis în această zi dedicată mai degrabă pregătirii bucatelor tradiționale și așteptării în liniște a momentului Învierii.
Se spune că numărul cozonacilor copți în această zi nu trebuie să fie impar, pentru a avea belșug în casă.
Cei care merg la biserică în Sâmbăta Mare sunt sfătuiți să ia lumină. Tradiția mai spune că este bine ca lumânarea de la Înviere să nu fie stinsă până acasă, pentru a aduce pace și liniște în locuință.
În Sâmbăta Mare se mai spune că hainele purtate nu trebuie să fie doliu, iar până la Slujba de Înviere se ține post.
În unele zone din mediu rural există obiceiul ca în Sâmbăta Mare, după miezul nopții, să duci lumină la mormânt, pentru a alunga spiritele rele.
Tot în Sâmbăta Mare se spune că este bine să dai dovadă de smerenie și de bunătate față de semenii greu încercați.
Tot în Sâmbăta Mare se pregătesc bucatele care vor fi date de pomană în duminica Paștelui, când se spune că este bine să împarți ouă roșii, cozonac, colaci, sarmale, friptură și vin roșu