Compania OMV Petrom reacționează în urma articolelor publicate de Observatorul Prahovean cu privire la înșelătoriile promovate pe internet, care folosesc imaginea societății.
Vă reamintim că imaginea OMV Petrom a fost folosită ilegal alături de imaginea mai multor personalități și vedete din România într-o fraudă promovată prin intermediul unor campanii publicitare.
Economiile românilor sunt ținta unor rețele frauduloase, formate din zeci de site-uri care își fac publicitate pe paginile unora dintre cele mai citite site-uri românești.
Tot la vedere, nederanjate de ani de zile de nicio autoritate, funcționează și site-urile care îi lasă fără bani pe oamenii convinși de reclamele false să-și ”investească” economiile în ”proiecte” cu rate de profit uriașe..
Citește mai multe detalii aici: Mega fraudă, promovată prin materiale false cu Andreea Marin, Ion Țiriac, Adrian Mutu, Elon Musk și Bill Gates
Pentru a oferi credibilitate schemei de fraudă infractorii folosesc inclusiv imaginea și numele unor companii românești de succes, alături de imaginea și numele unora dintre cele mai îndrăgite și credibile vedete care ”garantează” profiturile imense.
OMV Petrom este prima companie care a răspuns solicitării Observatorul Prahovean de a avea o reacție referitoare la folosirea brandului în această schemă de fraudare a românilor, poziție pe care o prezentăm integral.
Reacția OMV Petrom
”În ultimii ani, s-a observat o creștere semnificativă a tentativelor de fraudă online prin care se încearcă obținerea de fonduri fie prin accesarea ilegală a datelor de acces la conturile bancare, fie prin transferuri de bani obținute prin înșelăciune (phishing, spoofing și/sau fraudă investițională).
Aceste pagini false folosesc logo-ul, elementele de design sau numele și imaginea reprezentanților legali ale companiilor legitime, în scopuri ilicite.
OMV Petrom nu desfășoară campanii publicitare prin care să solicite date bancare sau transferuri de bani de la public.
Colaborăm activ cu autoritățile și operatorii online pentru eliminarea paginilor web utilizate în scopuri frauduloase.
De asemenea, încurajăm pe oricine întâlnește astfel de situații să le raporteze către autorități și să ne informeze (https://www.omvpetrom.com/ro/contact) asupra unor posibile tentative de fraudă online sau telefonică pe canalele oficiale.
Principalele tipologii de fraudare
- Phishing-ul reprezintă o metodă de fraudă prin care atacatorii încearcă să obțină informații personale sau bancare sensibile, cum ar fi datele cardului, parole sau conturi bancare, prin intermediul unor mesaje sau site-uri web care par autentice.
- Spoofing-ul este o tehnică prin care infractorii cibernetici falsifică identitatea unei companii sau organizații de încredere, utilizând ilegal logo-uri, nume sau alte elemente vizuale autentice, pentru a induce în eroare utilizatorii.
- Frauda investițională presupune prezentarea unor oportunități financiare false, cum ar fi câștiguri rapide sau tranzacții cu acțiuni ale companiilor mari, pentru a determina victimele să transfere bani sau să ofere date bancare.
Cum se pot feri utilizatorii de fraudele online?
- Verificați cu atenție domeniul paginii web afișat în browser. Adresele care nu corespund domeniilor oficiale ale companiei (omvpetrom.com, petrom.ro, omv.ro, petrom.md, omv.com) sau conțin extensii neobișnuite (diferite de .com sau .ro) care sunt indicii că poate fi vorba de o fraudă. Comunicările oficiale pentru investitori se realizează prin intermediul BVB și pe pagina web dedicată: https://www.omvpetrom.com/ro/investitori
- Fiți sceptici față de promisiunile de câștiguri mari sau oferte prea bune pentru a fi adevărate. Acestea sunt adesea un indiciu al unei înșelătorii.
- În România, cumpărarea și vânzarea de acțiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori București (BVB) se face prin intermediul unui broker autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, nu direct cu societatea emitentă. Lista brokerilor autorizați precum și datele lor de contact se regăsesc pe website-ul BVB, www.bvb.ro, secțiunea ”Intermediari”. Verificați dacă intermediarul este înregistrat și autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) înainte de a divulga informații sau de a efectua transferuri de bani.
- Nu deschideți linkuri sau atașamente din mesaje nesolicitate regăsite în spațiul online (website-uri, social media etc.). Acestea pot conține malware sau direcționa către site-uri frauduloase. Nu dați curs apelurilor telefonice prin care vi se solicită transferuri de bani sau datele cardului și vi se promit câștiguri din investiții.
- Verificați pe canalele oficiale ale unei companii vizate de astfel de campanii false veridicitatea informațiilor, înainte de orice demers”.