Pe 9 decembrie, în 1966, în România, a intrat în funcţiune Hidrocentrala Vidraru, de pe râul Argeş. Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate începând în anul 1960.
Pentru această realizare au fost necesare 42 km de tunel subteran, au fost excavate 1.768.000 de m3 de rocă, din care aproximativ 1 milion în subteran, s-au turnat 930.000 m3 de beton din care 400.000 de m3 în subteran și, de asemenea, au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.
La data de finalizare aceasta s-a situat, măsurat la înălțime, aproximativ pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume, cu cei peste 166 metri înălţime, 25 metri grosime la bază şi 6 metri grosime la coronament. Lacul de acumulare poate cuprinde 465 milioane metri cubi de apă.
9 decembrie – evenimente și personalități
1843 – Prima felicitare de Crăciun. Pictorul şi academicianul britanic John Callcott Horsley a avut ideea ilustrării unei felicitări de Crăciun, la cererea lui Sir Henry Cole, unul dintre prietenii lui şi primul director al „Victoria and Albert Museum”. Acesta din urmă a sugerat realizarea unei astfel de felicitări pe care să o poată trimită celor dragi.
Felicitarea prezenta o familie la masă și cuvintele „Crăciun Fericit şi un An Nou fericit pentru tine”. Horsley a desenat prima felicitare de Craciun în 1840, însă a ajuns la vânzare abia în 1843, când s-au comercializat 1000 bucăți pentru 1 pence fiecare.
1846 – În sala „Momolo” din Bucureşti are loc primul concert al lui Franz Liszt, susţinut în România.
1865 – Deputaţii români din Dieta Transilvaniei protestează contra „unirii” Transilvaniei cu Ungaria.
1893 – Se semnează la Bucureşti o noua convenţie comercială româno-austro-ungară pe baza clauzei naţiunii celei mai favorizate, care marchează încheierea „războiului vamal” început la 1886. Convenţia intră în vigoare la 2 iunie 1894.
1894 – A intrat în exploatare prima linie de tramvai electric din Bucureşti.
Linia facea legătura dintre Cotroceni şi Obor. Odată cu inaugurarea primei linii de tramvai electrice, Bucureştiul devenea o capitală în pas cu vremea sa. Purtând numărul 14, tramvaiul electric circula de la Cotroceni până în mahalaua Obor şi retur, fiind prima astfel de linie de transport din România şi printre primele şi din Europa.
1916 – Primul Război Mondial – A inceput Bătălia de la Râmnicu Sărat, parte din Participarea României la Primul Război Mondial. S-a terminat cu înfrângerea forțelor ruso-române de către trupele Puterilor Centrale.
1916 – Primul Război Mondial – A început Lupta de la Cașin. Germanii sunt opriţi pe linia strategică de fortificaţii Focşani–Nămoloasa trecând prin Valea Caşinului şi Valea Putnei.
1916 – Are loc, în Sala Teatrului Național din Iași, deschiderea Parlamentului. Regele Ferdinand I a citit mesajul tronului care conținea hotărârea de a lupta până la capăt, nevoia solidarității naționale, dar și promisiunea unor reforme esențiale în viitor
1923 – România a semnat, la Geneva, Convenţia şi statutul privind regimul internaţional al căilor ferate.
1934 – Marele pianist roman Dinu Lipatti primeşte Premiul de compoziţie „George Enescu” pentru suita simfonică „Şătrarii”.
1938 – Legația României de la Paris este ridicată la rangul de ambasadă, ambasador fiind numit Gheorghe Tătărescu.
1948 – Adunarea Generală ONU a adoptat „Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid”, intrată în vigoare la 12 ianuarie 1951. România a aderat la Convenţie la 3 noiembrei 1950.
1960 – A fost semnat, la Washington, primul Angajament postbelic, în domeniul culturii, învățământului și știintei între România și SUA.
1965 – Primul Tren electric al CFR-ului a circulat între Predeal si Brașov.
1966 – În România, a intrat în funcţiune Hidrocentrala Vidraru, de pe râul Argeş. Hidrocentrala Vidraru a fost pusă în funcţiune pe 9 decembrie 1966. Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate începând în anul 1960. Pentru această realizare au fost necesare 42 km de tunel subteran, au fost excavate 1.768.000 de m3 de rocă, din care aproximativ 1 milion în subteran, s-au turnat 930.000 m3 de beton din care 400.000 de m3 în subteran și, de asemenea, au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.
La data de finalizare aceasta s-a situat, masurat la înălțime, aproximativ pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume, cu cei peste 166 metri înălţime, 25 metri grosime la bază şi 6 metri grosime la coronament. Lacul de acumulare poate cuprinde 465 milioane metri cubi de apă.
1968 – În SUA a avut loc prima demonstraţie a utilizării mouse-ului,unul dintre cele mai importante dispozitive periferice de introdus comenzi ale computerelor moderne.
1972 – România a aderat la Fondul Monetar Internaţional şi la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, instituţii specializate ale ONU.
1992 – Despărțirea prințului Charles al Marii Britanii de Lady Diana a devenit publică.
1993 – S-a pronunţat sentinţa în procesul „grupul Ilaşcu” din Republica Moldova.
Între 2 şi 4 iunie 1992, Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco, Tudor Petrov Popa, Petru Godiac şi Valeriu Garbuz au fost arestaţi la domiciliile lor de la Tiraspol de persoane care purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a a fostei Uniuni ale Rrepublicilo Sovietice Socialiste (U.R.S.S.).
Aceştia au fost acuzaţi de autorităţile transnistrene de crime de război şi acţiuni de terorism. În urma pronunţării sentinţei, fără drept de recurs, din 9 decembrie 1993 Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi 5 membri la privaţiune de libertate pe termene de la 2 la 15 ani.
Procesul de judecată se consideră neechitabil deoarece de-a lungul lui nu s-a respectat prezumţia de nevinovăţiei şi au fost administrate probe prefabricate pentru susţinerea acuzaţiilor, membrii „grupului Ilaşcu” condmnîndu-se pentru „delictul” de a fi luptat pentru independenţa şi integritatea ţării lor de baştină – Republica Moldova (succesoarea de dreapt a R.S.S.M.) devenită stat independent din 1991.
Cum ți se pare subiectul?