Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploiești și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești, au pus în aplicare marți, 5 noiembrie, trei mandate de percheziție domiciliară în Prahova și Dâmbovița într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și proxenetism. Simultan cu acțiunea desfășurată în România, au fost efectuate trei percheziții domiciliare și pe teritoriul Estoniei, țară unde femeile erau duse să practice prostituția. (Video la finalul textului)
Din cercetările efectuate a reieșit că, în perioada octombrie 2022 – mai 2023, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat transfrontalier, format din 7 membri, care ar fi acţionat pe teritoriul României şi Estoniei, în scopul obținerii de beneficii financiare consistente, din înlesnirea practicării prostituției pentru mai multe femei.
Gruparea de criminalitate organizată ar fi acționat pe 3 paliere, pe primul palier acționând liderul grupării, care ar fi avut rolul de a identifica cetăţeni români dispuşi să găsească, în ţară, persoane de sex feminin disponibile să practice prostituţia pe teritoriul Estoniei, dar și de a găsi clienţi pentru aceste persoane sau locaţii pentru a fi cazate, reţinându-şi comision din sumele încasate pentru practicarea prostituţiei.
În eșalonul doi ar fi acționat două persoane, soț și soție, care ar fi avut ca atribuții identificarea și transportarea în Estonia a unor femei disponibile să practice prostituţia pe teritoriul acestui stat, tot în schimbul unui comision din sumele încasate de către acestea, banii fiind împărțiți cu liderul grupului.
Pe al treilea palier ar fi activat concubinii sau, după caz, soţii persoanelor dispuse să se deplaseze în Estonia pentru practicarea prostituţiei, aceștia reprezentând un element de legătură între membrii din eșaloanele superioare și femeile care practicau prostituția.
Pe parcursul administrării probatoriului, în lunile martie și aprilie 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești au trimis în judecată doi dintre membri, cercetați în cauză (un bărbat și o femeie, cu vârstele de 34 și 41 de ani) și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu alți trei membri (cu vârstele de 26, 27, 31 de ani).
Activitățile de urmărire penală au reliefat că doi bănuiți în cauză, unul fiind liderul grupului, s-ar ascunde pe teritoriul estonian.
Astfel, simultan cu acțiunea desfășurată în România, au fost efectuate 3 percheziții domiciliare pe teritoriul Estoniei, în baza acordului privind constituirea unei echipe comune de anchetă încheiat cu sprijinul EUROJUST, între autorităţile judiciare din cele două state.
În urma activităților, au fost depistați cei doi membri, de 39 și 53 de ani, față de care autoritățile estoniene au dispus măsura reținerii, urmând a fi sesizată instanța cu propunere de arestare preventivă.
Pe parcursul perchezițiilor, au fost găsite și ridicate înscrisuri cu valoare probatorie, peste 300 grame bijuterii din aur, obiecte purtând urme de substanță (posibil drog de mare risc), precum și alte mijloace de probă.
La activitatea de pe teritoriul estonian au participat si polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploiești și procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești și Structura Centrală – Serviciul de Cooperare Reprezentare și Asistență Judiciară Internațională.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești.
„Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a transmis IPJ Prahova.
Cum ți se pare subiectul?