România trece la ora de iarnă, în ultima duminică din luna octombrie. În noaptea de 26 spre 27 octombrie, ceasurile se dau înapoi cu o oră.
Astfel, ora 4.00 devine ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 27 octombrie să fie cea mai lungă din acest an.
Ora se schimbă de două ori pe an în România – în lunile martie și octombrie. Acum, schimbarea va fi în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024.
Sistemul orei de vară şi al celei de iarnă presupune o modificare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4.00 devine ora 3.00.
Persoanele care au tendința de a dormi puțin, sub 7,5 ore pe noapte și cele care se trezesc devreme au cele mai mari probleme de adaptare la noul program, conform studiilor Harvard Health.
Aceleași studii confirmă că având ore mai puține cu lumină naturală, situația afectează starea de spirit și nivelul de energie, scăzând serotonina.
Conform reglementărilor UE, dacă aplicarea acestora nu va mai fi amânată, este posibil ca acest an să fie ultimul în care se trece la ora de iarnă.