Deși autoritățile au emis numeroase avertizări cu privire la efectele devastatoare pe care le-ar putea avea ciclonul Ashley în România, din fericire, acestea s-au dovedit a fi exagerate.
Astfel, în Prahova, pompierii au avut o singură intervenție, pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil în Sinaia, pe str. Cumpătu.
Și la nivel național s-au înregistrat efecte minore ale condițiilor meteo nefavorabile.
De exemplu, pompierii ISU din București și Ilfov au gestionat 45 de intervenții pentru pentru extragerea apei acumulate in locuinte, curti si strazi și pentru indepartarea copacilor căzuți, fiind avariate 13 autoturisme.
Comunicatul MAI:
În data de 29 septembrie, în intervalul orar 07.00 – 24:00, în contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, echipajele operative au acționat în 90 de localități din 27 de județe (AR, AG, BC, BT, BR, BV, BZ, CJ, CT, CV, DB, GL, GR, HD, IL, IS, IF, NT, OT, PH, SJ, SB, TM, TL, VL, VS și VN) și Municipiul București pentru înlăturarea efectelor generate de vremea rea.
În acest interval de timp, din cauza precipitaților abundente, salvatorii au intervenit în sprijinul populației pentru evacuarea apei din 10 case, 14 curți, 6 beciuri, 3 subsoluri de bloc, 1 instituție publică, 1 depozit operator economic și 11 străzi.
De asemenea, din cauza vântului puternic, pompierii au acționat pentru degajarea a 45 de copaci și 2 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil. În urma acestor evenimente, au fost avariate 11 autovehicule și 2 imobile.
În ceea ce privește circulația rutieră, pe drumurile naționale DN 11/BC și DN 3/IF și drumurile județene DJ 248A/IS și *DJ 687/HD s-a circulat cu dificultate din cauza apei acumulate pe carosabil.
De asemenea, circulația feroviară a fost temporar oprită pe secția de cale ferată nr. 202 între localitatea Simeria/HD și localitatea Petroșani/HD din cauza unui copac căzut pe linia de contact.
Situația persoanelor evacuate/autoevacuate preventiv se prezintă astfel: 5.438 din 28 localități – 4 județe.
* județul GL – 5.361 persoane din 23 localități (Bălăbănești, Băneasa, Berești, Berești-Meria, Corn, Corod, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Voda, Drăgușeni, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Grivița, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Smulți, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu și Valea Mărului), iar alte 467 persoane au refuzat evacuarea;
* județul VS – 60 persoane din 3 localități (Grivița, Murgeni și Vinderei);
* județul BV – 6 persoane din 1 localitate (Budila);
* județul AG – 11 persoane din 1 localitate (Lerești).