- Publicitate -

16 septembrie – intră în funcțiune prima platformă românească de foraj marin

Data:

Pe 16 septembrie, în 1976, a intrat în funcțiune în Marea Neagră prima platformă românească de foraj marin, numita „Gloria”. Prima platformă românească de foraj marin, „Gloria”, a fost amplasată la o distanță de 72 Mm în largul Mării Negre și la o adâncime maximă a apei de 90 m. Platforma a fost lansată la apă de la Șantierele Navale din Galați la 9 noiembrie 1975.

- Publicitate -

Ulterior au fost construite și alte platforme de foraj marin: „Orizont”, „Prometeu”, „Fortuna”, „Atlas”, „Jupiter” și „Saturn”.

Aflate în posesia companiei Petrom, șase dintre cele șapte platforme au fost vândute companiei Grup Servicii Petroliere, la sfârșitul anului 2005. Petrom mai operează astăzi doar cu platforma “Gloria”.

16 septembrie -evenimente și personalități

1868 – Se deschide, la Sibiu, primul „Congres național-bisericesc al românilor ortodocși” din Transilvania și Ungaria. se adoptă „Statutul organic“, care consfințește principiile fundamentale ale autonomiei Mitropoliei ortodoxe române din Transilvania și Ungaria.

- Publicitate -

1868 – A avut loc cea dintâi alegere de membri ai Societății Academice Române. Sunt propuși și aleși în unanimitate: Gheorghe Sion, Mihail Kogălniceanu și Alexandru Papiu Ilarian.

1891 – S-a născut Karl Dönitz, amiral și om politic german, președinte al Germaniei după sinuciderea lui Hitler în perioada 30 aprilie – 23 mai 1945. În decursul celui de-al Doilea Război Mondial, Dönitz a fost comandatul flotei militare germane. Tribunalul internațional de la Nürnberg l-a găsit pe Dönitz vinovat de crime de război și la condamnat la zece ani de închisoare. A decedat la 24 decembrie 1980.

1916 – A avut loc, în timpul Primului Război Mondial, Bătălia de la Praid-Sovata, ultima acțiune ofensivă a armatei române de pe frontul din Transilvania.

- Publicitate -

1932 – A încetat din viață Ronald Ross, medic si parazitolog. A descoperit ca transmiterea malariei la om se face prin intermediul țânțarului anofel. A fost laureat al Premiului Nobel pentru Medicina în 1903.

1936 – A încetat din viață Jean-Baptiste-Etienne-Auguste Charcot, explorator şi oceanograf francez al Antarcticii.

1938 – Adolf Hitler îl primește la reședința sa din Berchtesgaden pe primul ministru britanic Arthur Neville Chamberlain, care își exprimă disponibilitatea de a convinge guvernul de la Praga să cedeze regiunile sudete, locuite în majoritate de germani.

- Publicitate -

1945 – Al Doilea Război Mondial – Trupele japoneze în Hong Kong se predau in fata amiralul britanic sir Cecil Harcourt.

1955 – Președintele argentinian Juan Domingo Perón este demis. Perón a fost de 2 ori președinte al Argentinei, în perioada 1946-1955 și în perioada 1973-1974. Primul său mandat ca președinte al Argentinei s-a încheiat dezastruos, fiind exilat în urma unei lovituri de stat. Se reîntoarce în Argentina în 1973, fiind reales ca președinte, însă mandatul său a durat mai puțin de 9 luni, murind în 1974.

1956 – S-a născut iluzionistul american David Copperfield. David Copperfield (născut David Seth Kotkin) este un iluzionist american, descris de revista Forbes ca cel fiind magicianul cu cel mai mare succes comercial din istorie. Show-urile sale de televiziune au câștigat 21 de Premii Emmy , dintr-un total de 38 de nominalizări.

- Publicitate -

Cariera de peste 30 de ani a lui Copperfield i-a adus 11 Guiness World Record, o stea pe Hollywood Walk of Fame, rangul de cavaler din partea Guvernului Francez si a fost numit Legendă Vie a Bibliotecii Congresului din SUA. Copperfield a vândut până acum peste 40 milioane bilete la spectacolele sale și a avut încasări care au depașit 4 miliarde de dolari, mai mult decât oricare alt entertainer din istorie.

1957 – S-a născut la Câmpulung-Moldovenesc Anca Parghel, cântăreață și profesoară de jazz din România.

Anca Parghel  a fost o cântăreață și profesoară de jazz, fosta soție a pictorului Virgiliu Parghel. Până în 1989, a predat canto, pian si improvizație la Liceul de Muzică din Suceava, în București la Conservatorul de Muzică, în Belgia la Bruges si Namur (La Marlagne), la Hanovra,Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, Munchen, Oldenburg , în Germania, și Cleolaine Workshops în Marea Britanie și la Chișinău.

- Publicitate -

A cântat la mari festivaluri de jazz începând cu 1984 din Europa dar și în cluburi de jazz din România, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria si Elveția. La 28 iunie 2008, Anca Parghel a fost internată în spital, fiind diagnosticată cu un un cancer ovarian, care se pare că era ereditar. a decedat la 5 decembrie 2008 2008 la Spitalul Județean din Timișoara și a fost înmormântată pe aleea Artiștilor din cimitirul Bellu din București.

1976 – A intrat în funcțiune în Marea Neagră prima platformă românească de foraj marin, numita „Gloria”. Prima platformă românească de foraj marin, „Gloria”, a fost amplasata la o distanță de 72 Mm în largul Mării Negre și la o adâncime maximă a apei de 90 m. Platforma a fost lansată la apă de la Șantierele Navale din Galați la 9 noiembrie 1975.

Ulterior au fost construite și alte platforme de foraj marin: „Orizont”, „Prometeu”, „Fortuna”, „Atlas”, „Jupiter” și „Saturn”. Aflate în posesia companiei Petrom, șase dintre cele șapte platforme au fost vândute companiei Grup Servicii Petroliere, la sfârșitul anului 2005. Petrom mai operează astăzi doar cu platforma “Gloria”.

- Publicitate -

1977 – Soprana Maria Callas (Maria Anna Sofia Cecilia Kalogeropoulos) s-a stins din viață la Paris, la vârsta de 53 de ani.

1983 – A murit dramaturgul Horia Lovinescu, nepotul criticului literar Eugen Lovinescu.

1987 – S-a definitivat protocolul de la Montreal, un tratat internațional pentru protejarea stratului de ozon prin interzicerea fabricării unor substanțe dăunătoare acestuia.

Protocolul de la Montreal asupra Substanțelor care Distrug Stratul de Ozon (un protocol al Convenției de la Viena pentru Protejarea Stratului de Ozon) este un tratat internațional conceput pentru a proteja stratul de ozon prin oprirea treptată a producției mai multor substanțe considerate a fi responsabile pentru distrugerea sa. Tratatul a fost deschis pentru semnare la 16 septembrie 1987 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1989, după care a avut loc, în mai 1989, o primă întâlnire de evaluare a sa la Helsinki.

De atunci, el a fost revizuit de șapte ori, în 1990 (Londra), 1991 (Nairobi), 1992 (Copenhaga), 1993 (Bangkok), 1995 (Viena), 1997 (Montreal) și 1999 (Beijing). Se speră că, dacă se respectă tratatul, stratul de ozon se va reface complet până în 2050. Datorită adopției și punerii sale în aplicare pe scară largă, protocolul a devenit un exemplu excepțional de cooperare internațională, despre care Kofi Annan a afirmat că este „poate cel mai de succes acord internațional de până azi”. El a fost ratificat de 196 de state.

2000 – A murit Valeriu Sterian, muzician, cântăreț și compozitor de muzică folk și rock.

2004 – Rămășițele pământești ale domnitorului Șerban Cantacuzino și ale câtorva dintre urmașii săi, au fost reînhumate în pronaosul bisericii mănăstirii Cotroceni.

2007 – Unsprezece state, printre care și România, au semnat, la Viena, “Parteneriatul global pentru energie nucleară” (GNEP), din care fac parte deja Statele Unite și alte patru puteri nucleare și care promovează utilizarea energiei atomice în scopuri pașnice.

Cum ți se pare subiectul?

Loading spinner

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Toată recunoștința mea pentru medicul ORL Gabriela Chiriță”. Scrisoarea de mulțumire a unei ploieștence

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun”  dedicată medicilor apreciați...

O farmacistă din Prahova merge din casă în casă pentru a duce medicamente sătenilor care nu se pot deplasa

Farmacista face fapte frumoase pentru localnici, în special pentru oamenii în vârstă, ori cei cu dizabilități.

Scrisoare de mulțumire pentru chirugul Dan Mihalache: „Acest medic este un om desăvârșit”

Femeia, voluntar SMURD în cadrul spitalului ploieștean, spune că fără acest medic pe care îl numește „de excepție”, rudele sale poate astăzi nu ar mai fi fost în viață
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Exclusiv

Ce mall se construiește lângă spitalul județean din Ploiești

Ploieștiul va avea un nou mall, în zona de...

Cine sunt parlamentarii AUR, POT și SOS aleși în Prahova

În urma alegerilor de la 1 decembrie, în Parlamentul...

Beznă în Ploiești. Iluminatul public se închide prea devreme dimineața

Mai mulți cititori ne-au semnalat că programul iluminatului public...
- Publicitate -

Știri noi

Ce mall se construiește lângă spitalul județean din Ploiești

Ploieștiul va avea un nou mall, în zona de...

Castelul de lut din Sibiu a fost închis vizitatorilor. Va fi transformat într-un hotel de lux

Una dintre atracțiile turistice din județul Sibiu, castelul de...

C.E. „Virgil Madgearu” din Ploiești, la ceas aniversar. 150 de ani de excelență în educația economică

Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Ploiești a sărbătorit, pe...

Contestația lui George Simion (AUR) împotriva anulării alegerilor prezidențiale a fost respinsă

George Simion (AUR) a contestat decizia Curţii Constituţionale de...
- Publicitate -

Emisiuni

Rezultatele alegerilor parlamentare din Prahova [VIDEO]

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Mircea Roșca: ”Dacă îl vreți pe Ilie Bolojan premier, votați PNL!”

Candidatul PNL Prahova la Camera Deputaților, Mircea Roșca, a...

Cum își revine PNL după cutremurul de la prezidențiale? Interviu cu Bogdan Nica

Candidatul PNL Prahova la Camera Deputaților, Bogdan Nica, a...
- Publicitate -

Vox Publica

De ce și Primăria Ploiești este vinovată de tragedia produsă pe Bulevardul Independenței

O tragedie s-a petrecut, noaptea trecută, pe Bulevardul Independenței...

Când autoritățile dorm, mor oameni! Ce trebuie făcut urgent, după un nou accident tragic în Ploiești

Accidentul teribil în care doi tineri și-au pierdut viața...

A trebuit să-mi treacă glonțul pe la ureche ca să realizez că România chiar o duce bine

„A trebuit să-mi treacă glonțul pe la ureche ca...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Aschf-r Filiala Prahova organizează serbarea Pomului de Crăciun, la Sala Europa

Aschf-r Filiala Prahova, organizează în data de 17 decembrie...

Directorul C.N. Militar din Breaza, decorat de președintele Klaus Iohannis

Directorul Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”, Aurel-Constantin Soare, a...
- Publicitate -

Cât costă vacanța de Crăciun în stațiunile de pe Valea Prahovei

Pe Valea Prahovei, la Sinaia, Bușteni și Azuga, deja...

Percheziții și razie de amploare în Ploiești [VIDEO]

În această dimineață, peste 50 de polițiști din cadrul...

Momentul accidentului mortal de pe Bulevardul Independenței din Ploiești, rondul 1 – VIDEO

Momentul accidentului de pe Bulevardul Independenței de marți seară,...