Aseară sunetele vântului au pătruns în sala de concerte a Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești în timpul concertului vocal simfonic organizat cu ocazia Zilei Unirii principatelor Române. Și nu, nu ale vântului de afară, ci ale vântului adus pe scenă prin intermediul unui instrument, o „moară de vânt”, construită de Cristi Moisescu.
(Vezi la finalul articolului cum sună „moara de vânt”)
Ce este o moară de vânt?
Potrivit reprezentanților Filarmonicii din Ploiești, „Moara/mașina de vânt este un instrument muzical idiofon de frecare utilizat în orchestră ca instrument de percuție pentru a realiza efecte speciale ce imită zgomotele vântului și furtunii. Denumit și eolifon, este alcătuit dintr-un cilindru rotativ orizontal din lemn prevăzut cu șipci montate pe generatoarea cilindrului.
Antrenat de o manivelă acționată manual, cilindrul freacă o bucată de țesătură din material textil (în general tafta), întinsă în jurul cilindrului, pe un stativ de lemn, făcând-o să vibreze. În funcție de densitatea materialului ce îmbracă cilindrul și de viteza cu care acesta se învârte se obțin sunetele rafalelor de vânt, cu înălțimi și intensități variabile.”
Cu ocazia concertului din data de 25 ianuarie 2024, moara de vânt a fost inclusă în instrumentele de percurție și asta doar datorită priceperii unui singur om: Cristi Moisescu.
Cine este Cristi Moisescu și cum a reușit el să aducă vântul pe scena Filarmonicii din Ploiești?
„Cristi este recuziter al Filarmonicii Paul Constantinescu – Ploiesti și ajutorul nostru de nădejde ori de câte ori avem nevoie de puțină magie pentru a ne duce la bun sfârșit planurile”, afirmă reprezentanții Filarmonicii. Pentru că da, Cristi aduce magia pe scenă ori de cât ori îi este solicitat ajutorul, ori de câte ori este nevoie de „două mâini dibace” și de un spirit creativ.
În viața de zi cu zi, Cristi este un ploieștean, tată a două fete, care lucrează în cadrul Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești.
Înzestrat cu pricepere și „suferind” de o agitație permanentă, așa cum afirmă despre el prietenii, Cristi este pasionat de tot ceea ce înseamnă „lucrul de mână”. Îi place să învețe lucruri noi, îi place să găsească soluții practice ingenioase la tot felul de probleme tehnice care apar și, nu în ultimul rând, îi place să le pună în practică.
Are acasă un mic atelier improvizat în care „meșterește” câte ceva ori de câte ori are ocazia. Tocmai de aceea, ceea ce Filarmonica avea nevoie pentru concert, a reprezentat o provocare pentru Cristi, pe care acesta nu a ezitat niciun moment să o accepte.
„Am lucrat după planurile violoncelistului Filip Papa. Fără el nu aș fi știut de ce să mă apuc. Sincer, când am auzit prima dată de moara de vânt, nici nu știam ce este aia. Am aflat apoi că este un instrument de percuție…”, a povestit Cristi Moisescu pentru Observatorul Prahovean.
Odată ce a deslușit tainele instrumentului, s-a apucat de treabă, în micul atelier improvizat de la el de acasă. A lucrat timp de două zile cu plăcere și pasiune, știind că rezultatul muncii lui chiar va fi apreciat. „A fost o plăcere și o provocare. Mie îmi place să fac chestii noi…”, a mai adăugat Cristi.
Din ce și cum a confecționat moara de vânt
„Am stat de vorbă cu Filip Papa, mi-a explicat, am văzut planurile și apoi am început să mă gândesc cum aș putea realiza așa ceva…”, își aduce aminte Cristi Moisescu.
Pentru a da rezistență, a construit cilindrul din lemn de brad, iar laturile, capetele, dintr-un placaj mai dur. Din același placaj dur a construit și cutia de suport, carcasa instrumentului.
A sudat țevi, astfel încât să poată prinde tot ansamblul construit. Apoi a achiziționat mânerele și balamalele, pentru ca, la final, să adauge materialul care face ca sunetul emis de instrument să imite șuierul vântului, o bucată de tafta, de doc fâșat… Rezultatul? O moară de vânt care, de acum încolo, poate fi folosită în cadrul concertelor de instrumentiștii Filarmonicii din Ploiești.
„Când a terminat-o, a adus-o din atelier prima dată și a pus-o pe masa de la noi de acasă. M-am și speriat când am văzut chestia aia așa mare! Am crezut că îmi zgârie masa…”, povestește Elena, soția lui.
Avea însă nevoie de un loc unde să-i facă proba înainte de a o duce la Filarmonică, așa că acasă i s-a părut cea mai bună idee. Și da, când a pus-o în funcțiune pentru prima dată, vântul a părut că pătrunde la el în casă, ceea ce însemna că își făcuse bine treaba.
La concertul de aseară „moara de vânt” a șuierat pentru prima dată într-un spectacol pe scena Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești. Grație priceperii și curajului unui simplu om, Filarmonica ploieșteană a fost îmbogățită cu un nou instrument de percuție, instrument de care se va folosi multă vreme de acum înainte.
Cum ți se pare subiectul?