Reacție vehementă a Patriarhiei cu privire la proiectul legii învățământului preuniversitar, care enumeră „diversitatea identitară” printre valorile asumate și interzice discriminarea pe criterii de orientare sexuală. În asentimentul poziției adoptată de BOR este și părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului, „mamă și tată” pentru 343 de „guri”, cum numește el sufletele de care are grijă acolo, la centru.
„Obligația de a promova „diversitatea sexuală” în școală, de a li se prezenta copiilor ca „normalitate” posibilitatea aberantă de a-și schimba genul din masculin în feminin sau „neutru” (genuri strict gramaticale, nu biologice), dar și prezentarea unor forme de sexualitate marginală ca „firești” este una total abuzivă și nocivă pentru formarea intelectuală și morală a unor tineri care trebuie să se pregătească în anii de acumulări culturale pentru viața și societatea reale, nu utopice, sprijinite pe familia naturală datorită căreia istoria omenească a mers și merge mai departe”, spun reprezentanții Patriarhiei Române.
13 culte religioase au înaintat ministrului Educației o adresă comună prin care cer mai multe modificări la proiectul de lege. Printre ele, ștergerea sintagmei „orientare sexuală” dintr-un articol în care se arată că sunt interzise în toate spațiile destinate educației discriminări de orice tip, inclusiv pe baza orientării sexuale, precum și includerea Religiei în lista disciplinelor școlare, la alegere, la examenul de Bacalaureat.
Zilele trecute, într-o intervenție la Digi24, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a afirmat că aceste solicitări ale Patriarhiei și ale cultelor religioase nu sunt deloc oportune și că ar fi „o mare problemă” dacă nu ar mai exista diversitate în școli.
Totodată, a mai spus șeful CNCD, cultele religioase sunt „iritate de simpla prezență a unor persoane cu altă orientare sexuală decât hetero. Sunt confuzii în abordări. Egalitatea de gen vorbește despre egalitatea dintre femei și bărbați, iar aici nu văd cine ce ar avea de protestat sau criticat și de ce ar trebui să excludem egalitatea de gen din Legile Educației. Egalitatea de gen este un principiu constituțional și stă la baza organizării oricărei societăți democratice. Egalitatea de gen nu are legătură cu minoritățile sexuale, ca atare nu înțeleg această critică formulată de cultele religioase.”
Cum ți se pare subiectul?