Vremea plăcută din weekend i-a scos din case pe oameni, mulți alegând ca variantă de petrecere a timpului, una dintre cele mai populare saline din țară, salina Slănic. Din nefericire, deși au trecut aproape 9 ani de la momentul prăbușirii ascensorului cu tot cu turiști, consolidarea puțului liftului care coboară în mină nu este gata nici azi. Sutele de turiști folosesc, pentru a coborî în subteran, aceleași microbuze jalnice și ruginite și care numai impresia că te duc spre o oază de sănătate nu ți-o dau.
Salina Slănic din Prahova este, fără discuție, unul dintre obiectivele turistice de top ale Prahovei. Sau ar trebui să fie. La o adâncime de 210 de metri sub pământ, în mina de sare, există un microclimat de aer sărat, ideal pentru tratarea bolilor pulmonare.
Citește și: Investiții de milioane de euro la Salina Slănic. Cea mai importantă dintre acestea: achiziționarea unui lift nou
Salina a început sa fie exploatată în 1689, iar astăzi are 15 camere în formă de trapez. Suprafața totală a minei este de 78.000 de metri pătrați, iar volumul excavat este de aproape 3 milioane de metri cubi de sare.
Condițiile de coborâre în mină sunt, însă, mizerabile, asta chiar dacă, cel puțin în weekend, se formează cozi interminabile. Turiști veniți din toate colțurile județului, dar și din întreaga țară vin în Prahova, la Slănic, pentru a se bucura de proprietățile miraculoase pe care salina le are.
Numai că îi încearcă un gust amar când constată că, pentru a ajunge în subteran, e nevoie să folosească aceleași microbuze ruginite, rupte, duhnind a motorină prin toate găurile și în care te simți, turist fiind, precum un sac cu cartofi.
Cei care administrează mina, SALAROM (Societatea Națională a Sării) au făcut publice și noile tarife, majorate din luna februarie a anului în curs. Astfel, ca adult, scoți din buzunar 45 de lei pe zi. Copiii cu vârsta între 3 și 18 ani plătesc 30 de lei pe zi, iar vârstnicii 35 de lei.
Revenind la starea precară a microbuzelor care transportă turiștii în mină. În lipsa unui lift care să îi coboare în subteran, ei sunt cărați în mină de sare cu aceleași mașini vechi, pline de rugină, cu tapițeria murdară și în care miroase îngrozitor a gaze.
Deși la capătul drumului regăsesc un obiectiv turistic demn de a fi vizitat, traseul este infernal. Cei din conducerea minei pare că nu pot face altceva decât să spere că liftul, așa cum s-a promis, va fi consolidat și repus în funcțiune. Când, însă? Nimeni nu poate avansa un termen. Se tot așteaptă asta de aproape 9 ani.
Citește și: Impresii despre Salina din Slănic Prahova: „Pustie marți, ca într-o zi de luni” – FOTO
La începutul acestui an, în ianuarie, ministrul economiei, Florin Spătaru, în urma unei vizite pe care a făcut-o la Salina Slănic, preciza că a finalizat o procedură de achiziție pentru serviciul de consolidare a puțului ascensorului. „Am cerut ca, până la sfârșitul lunii martie, să avem o soluție tehnică pentru un lift care urmează să fie montat după consolidarea puțului”, sublinia ministrul, fără a da un termen clar cu privire la finalizarea lucrării care se lasă așteptată de aproape 9 ani.