Federația Națională a Părinților atrage atenția asupra situației critice în care se află clădirile care prezintă risc crescut în caz de cutremur și în care funcționează unități de învățământ. Filiala Prahova a acestei federații, prin vocea președintelui administrativ, Cristina Pavel, face apel la autoritățile publice locale „să demareze cu celeritate expertize pentru toate clădirile în care se desfășoară activități educaționale și să dispună măsurile necesare consolidării acestora”.
„Înțelegem că înregistrarea datelor în SIIR este făcută de către conducerile unităților de învățământ, însă ele nu reflectă întotdeauna realitatea.
Pentru ca datele să fie complete, este necesar ca respectivele clădiri să fi trecut anterior printr-un proces de expertizare tehnică, realizat de specialiști în domeniu pentru a putea fi încadrate într-una dintre categoriile de risc seismic. În lipsa efectuării unei astfel de expertize, raportările nu evidențiază corect starea tuturor clădirilor din sistemul de învățământ.
Cele mai multe clădiri în care funcționează unități de învățământ sunt construite cu foarte mulți ani în urmă, fiind afectate de cutremurele produse în România în ultimele decenii și, chiar dacă unele dintre ele au fost renovate, nu au trecut niciodată printr-un proces de consolidare seismică.
Siguranța elevilor și a personalului din unitățile de învățământ este pusă în pericol, în cazul producerii unui cutremur, nu doar în clădirile cu risc seismic I, ci și în cele cu risc seismic II sau în cele nesupuse încă unei expertize tehnice”, se arată în comunicatul remis de către Federația Asociațiilor de Părinți, susținut inclusiv de către filiala Prahova.
Președintele administrativ al filialei județene, Cristina Pavel, admite că, în rândul părinților există o stare de tensiune. „Sunt școli în Prahova sigure în caz de seism, școli mai puțin sigure. Exclus să fie una singură în județ, cum a transmis Ministerul. Noi am semnalat aceste probleme de foarte mult timp.
Din păcate, au rămas doar semnalate, din cauza birocrației, sau, mă rog, nu vreau să comentez. Cutremurele din Gorj au readus pe tapet aceste probleme. Sperăm ca autoritățile, de la centru până în fiecare sat în care există școală să facă ceva concret, nu scriptic”, a precizat Cristina Pavel.
Asociațiile de părinți fac apel la autoritățile locale „să demareze cu celeritate expertize pentru toate clădirile în care se desfășoară activități educaționale și să dispună măsurile necesare consolidării acestora.
Facem, totodată, apel la Guvernul României, Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, să prioritizeze siguranța spațiilor de învățământ și să susțină demersurile autorităților locale, în administrarea cărora se află aceste clădiri”.
Vă reamintim că ieri, (n.r. 21 februarie). Ministerul Educației a făcut publică lista cu cele 21 de clădiri, în acre au loc activități școlare și care sunt încadrate în clasa I risc seismic. Prahova apare cu o singură astfel de instituție, Școala Primară Dîmbu, din orașul Băicoi.
Puțin probabil, însă, devreme ce, din informațiile care ne-au parvenit, ieri, 21 februarie, Prahova nu reușise să facă o raportare corectă a numărului de școli cu risc seismic grad 1. Și asta deoarece, mulți directori de școală s-au încurcat în clasele de risc seismic pe care trebuia să le treacă în SIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România).
Citește aici: Prahova, în imposibilitatea de a prezenta situația școlilor aflate în pericol la cutremur. Unii directori au încurcat clasele de risc seismic
Cum ți se pare subiectul?