Prahova nu a putut prezenta astăzi situația școlilor cu risc seismic I din județ. Asta deoarece, conform surselor noastre, mai mulți directori de școală, în special din mediul rural, nu au știut nici măcar care este diferența între clasele de risc seismic.
Mai pe înțelesul tuturor, sunt cazuri în care unități de învățământ reabilitate recent au fost trecute ca fiind clădiri cu risc major de prăbușire.
La polul opus se află situații în care școli care constituie realmente un pericol au fost încadrate de anumiți directori de unități de învățământ din Prahova ca fiind clădiri stabile în caz de seism.
Singurii care pot face o raportare în SIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România) sunt directorii de școală.
În urma întrunirii, pentru prima dată, a Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic a reieșit că, la nivel național, nu 118 sunt școlile cu risc de prăbușire în caz de cutremur, ci doar 21.
În aceste unități, la ora actuală, se desfășoară activități școlare. Școlile urmează să intre într-un program de consolidare și reabilitare.
Vom reveni cu detalii.
UPDATE În ciuda acestor probleme majore de raportare, cel puțin în Prahova, Ministerul Educației a publicat în această seară Lista școlilor cu risc seismic I din România.
Interesant este faptul că una din instituții este din Prahova.
Cum ți se pare subiectul?