Un dascăl din Prahova se numără printre cei 15 finaliști ai Galei „Profesorul Anului din mediul rural 2023”. Competiția își propune să evidențieze un lucru extrem de important: există educație de calitate și în mediul rural, dar, mai ales, oameni, cadre didactice, care fac eforturi pentru a găsi soluții. Profesorul excepțional de la sat, nominalizat în cadrul galei ce are loc la Ateneul Național din Iași, pe 23 februarie este Maria Cleopatra Stoicescu, profesor la Școala Profesională Starchiojd.
Este dascăl de 30 de ani. 11 dintre aceștia a fost învățătoare, alți 19, profesor de limba și literatura română. Mamă a patru copii acasă și a sute, la școală. Maria Cleopatra Stoicescu a predat și în București, dar mereu a revenit acolo unde îi sunt rădăcinile. Acasă, la Starchiojd. Locul unde a simțit că poate face mai mult pentru a modela sufletele elevilor, pentru a le insufla încredere, pentru a le cultiva stima din sine și a le arăta frumusețea învățăturii. Dascălul prahovean spune că viața elevului de la sat este mult diferita față de cea a copilului de la oraș.
„Copiii aceștia se maturizează mai repede. Sunt obișnuiți de mici cu munca fizică. Vin la școală, apoi, unii, intră „la schimbul doi”: munca din gospodărie. Eu încerc să mi-i apropii. Să le insuflu valori și principii. Mă duc eu spre ei, atunci când am de-a face cu familii cu probleme. Abandonul școlar este un fenomen la țară, iar eu asta încerc să fac, să explic părinților, dar și copiilor, că școala este șansa lor de reușită în viață. Pentru mine, important e să scot din copilul acela om, chiar dacă poate nu excelează la materia mea. Îl încurajez mereu și vorba mea pentru fiecare e: „hai că poți! știu că poți!”, mărturisește Maria Cleopatra Stoicescu.
Nominalizarea la această Gală, categoria Implicare în comunitate, este motiv de mândrie pentru profesorul prahovean, dar și o uriașă responsabilitate. Există copii în mediul rural care reușesc să sfideze statisticile și care ajung oameni de valoare în societate. „Totul ține de cum le insufli încrederea și cum poți tu, ca dascăl, să le ghidezi pașii către o lume mai bună”, mai spune Maria Cleopatra Stoicescu.
Citește și: Cine este singurul absolvent al unei școli din mediul rural, care a luat 10 la Evaluarea Națională
Gala este structurată pe mai multe categorii: Prevenirea abandonului școlar, Dezvoltarea literației, Dezvoltarea abilităților socio-emoționale, Dezvoltarea leadership-ului la elevi și Implicare în comunitate. Profesorul din Prahova concurează la categoria Implicare în comunitate cu alți doi dascăli din județele Sibiu și Timiș.
La Gala „Profesorul Anului din mediul rural 2023”, au fost propuși 400 de dascăli din întreaga țară. Doar 15, printre care și un singur profesor din Prahova, vor urca pe scena Ateneului Național din Iași pentru a vorbi despre efort, dăruire, perseverență, căldură umană, muncă, răbdare și înțelegere, atunci când în joc este viitorul copilului de la sat.