Pompierii prahoveni au fost în alertă în acest weekend, după ce mai multe incendii de vegetație uscată au avut loc în localități din Prahova.
Primele incendii au fost raportate începând de vineri, 21 octombrie, confruntându-se în acest sfârșit de săptămână cu un val de solicitări privind producerea de incendii, în mare parte fiind vorba despre incendii de vegetație uscată și deșeuri menajere, dar și incendii de locuințe și anexe gospodărești. Din fericire, aceste evenimente nu au fost soldate cu victime.
„Incendiile de vegetație uscată s-au produs în orașul Băicoi (10 mp), în municipiul Ploiești (200 mp), în comuna Blejoi (5000 mp), în comuna Păulești, DN1 (1000 mp), în comuna Puchenii Mari (1 ha) și în comuna Filipeștii de Târg (200 mp)”, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, care a lansat un apel către populație având în vedere că incendiile de vegetație uscată se pot propaga la gospodării și pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor.
Citește și: O casă a luat foc în comuna Bălţeşti
„Deoarece legislația interzice arderea la întâmplare a vegetației uscate, iar cei care o fac pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieți omenești, transmitem din nou un apel către populație și către factorii de răspundere din administrațiile locale, să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată de condițiile meteorologice. Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă. În cazul unor astfel de incendii, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii”, precizează ISU Prahova.
Citește și: Accident rutier ușor în Blejoi
Pentru a evita producerea arderilor necontrolate, ISU Prahova face apel către cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Le reamintim faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă.
„De asemenea, reamintim prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor. Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor îl au autoritățile administrației publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conștientizeze și să determine populația să se comporte și să acționeze în spirit civic”, precizează ISU Prahova.