Bolnavii dependenți de concentratoarele de oxigen trec printr-o adevărată dramă. Sunt pacienții cronici care, în lipsa aparatelor care îi ajută să respire, sunt condamnați la moarte. Facturile la energia electrică „explodează”, iar oamenii nu știu ce să mai facă pentru a supraviețui.
Este și cazului unui ploieștean de 54 de ani, Dragoș Năstase, diagnosticat încă din 2014 cu fibroză pulmonară. Bărbatul este dependent de concentrator 24 de ore din 24, în condițiile în care singurele sale surse de venit sunt pensia și o indemnizație de handicap. Se așteaptă acum la o factură de aproximativ 2000 de lei, mult peste puterile sale financiare. Nu are la ce să renunțe, singurii consumatori pe care îi mai are în casă fiind un frigider și un televizor cu care își mai umple timpul.
„Nu am nicio șansă să respir normal fără acest aparat. Sunt nedeplasabil și supraviețuiesc doar cu tubul de oxigen. Fără el sunt mort. Nu îl scot niciodată din priză. Aparatul dă contorul peste cap, dar să îl închid ar însemna să mor”, a spus ploieșteanul.
Concentratorul său de oxigen consumă 9 kw pe zi. La un calcul simplu, lunar, asta înseamnă 270 kilowați, consumați doar cu aparatul care îl ajută să respire. Dacă mai adaugă și ceilalți doi consumatori pe care îi are în casă, depășește lejer plafonul impus la limită maximă pentru compensarea facturii.
În situația lui Dragoș Nedelcu sunt foarte mulți prahoveni. Oameni care nu știu cum vor face față facturilor uriașe la energia electrică. Le este imposibil să stea fără aer, la fel cum le este imposibil să plătească atât de scump …acest aer.