Pompierii militari au fost solicitați să intervină, în perioada 28 – 29 martie, la zeci de incendii de vegetație uscate. Echipajele de salvatori au acționat pentru lichidarea a 27 de incendii izbucnite la locuințe și arderi necontrolate (vegetație uscată și gunoi menajer).
Pompierii militari prahoveni au acționat, potrivit ISU Prahova, „pentru localizarea și lichidarea a 22 incendii de vegetație uscată și gunoi menajer produse în localitățile Vălenii de Munte, Drajna, Predeal Sărari, Filipeștii de Pădure, Gherghița, Chiojdeanca, Dumbrava, Starchiojd, Telega, Măgureni, Drajna și Scorțeni”.
Citește: Incendiile de vegetație din Prahova distrug natura, case și produc pierderi de vieți omenești [VIDEO]
„Incendiile au izbucnit, cel mai probabil, din cauza utilizării focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare, iar suprafața de ardere a fost de aproximativ 147,75 ha.
Misiunile cele mai dificile, din cauza suprafețelor afectate, a vântului puternic care dezvolta și propaga cu repeziciune incendiile, dar și a drumului inaccesibil autospecialelor au fost în localitățile Drajna (47 ha), Predeal Sărari (20 ha) și Chiojdeanca (40 ha) unde incendiile se manifestau pe o suprafață de aproximativ 107 ha cu posibilități de propagare la locuințe și fondul forestier”, a precizat ISU Prahova.
Pompierii militari spun că pregătirea terenului din grădină ocupă destul de mult timp, iar uneori igienizarea se face prin incendierea resturilor vegetale și a gunoaielor. Acest obicei poate fi periculos, mai ales în condiții de vânt.
ISU Prahova recomandă ca focul să nu fie făcut aproape de case, de magazii, de depozite de furaje sau de adăposturile animalelor, focul poate fi scăpat de sub control.
„Nu dați foc vegetației uscate din jurul gospodăriei pentru că flăcările se extind într-un timp foarte scurt și vă puneți în pericol, atât viața, cât și bunurile agonisite”, este atenționarea ISU Prahova.