Traian Băsescu își va pierde privilegiile oferite prin lege pentru statutul de șef al statului după ce Înalta Curte l-a declarat colaborator al Securității ca poliție politică.
Băsescu beneficia de mai multe drepturi, precum pază SPP, mașină, șofer, vilă și indemnizație.
În urma decizie instanței, Băsescu a rămas fără paza SPP și fără vila din Str. Gogol, nr. 2, potrivit g4media.
Citește și Ce drepturi pierde Traian Băsescu după ce a fost declarat colaborator al Securității ca poliție politică
De altfel, RAAPPS a emis și un comunicat prin care anunță că ”atât titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuinţa în termen de 60 de zile”.
Comunicatul RAAPPS
Traian Băsescu, fost președinte al României în perioada 2004 – 2014, în calitate de șef al statului roman în perioada 2004-2014, în temeiul art. 1 alin. (1) și (2) din Legea nr. 406/2001, privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman, beneficiază de prevederile leg sus menționate de la încetarea mandatului.
În temeiul acelorași dispoziții legale, a fost încheiat contractul nr. 1905/ 19.02.2015, având ca obiect „folosință gratuită a locuinței pentru imobilului situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector I.
Având în vedere că: La data de 23.03.2022, înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat definitiv în Dosarul nr. 31 60/2/2019, în sensul respingerii recursului formulat de dl. Train Bäsescu împotrivă Hotărârii n. 471/20.09.2019, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția Contencios Administrativ și Fiscal, în sensul că a fost admisă acțiunea formulatà de Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitătii și a fost constatată calitatea de colaborator al securitätii a fostului set de stat.
Potrivit art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/200: ”Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persona căreia i-a încetat calitatea de sef al statului român că urmare a savârsiri unei infracțiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau că urmare a demiteri din funcție prin referendum și nici persoana despre care -a constatat definitiv cu a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia”.
Persoanele beneficiare de prevederile Legii nr. 406/2001 își pierd drepturile acordate de la data ramânerii definitive a hotarârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securitătii sau de colaborator al acesteia și, în consecință, contractul de folosintă a locuinței incetează. În aceste condiții, atât titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuință în termen de 60 de zile de la încetare.
În cazul în care pártile nu vor rezolva diferendele pe cale amiabilă, respectiv dacã spațiul nu se eliberează la termenul de mai sus, competenta de soluționare revine instanțelor judecătorești române, conform dispozițiilor prevăzute de Codul Civil privind evacuarea