Premieră pentru medicina prahoveană! Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti (SJUP) are, începând din luna martie, un aparat de ultimă generaţie care asigură dezinfecţia rapidă pe baza luminii pulsate cu xenon, în scopul limitării răspândirii infecţiilor cu SARS-COV2, dar şi ai celorlalţi factori răspunzători de infecţiile nosocomiale. Este vorba despre robotul Xenex Light Strike, achiziţionat de Consiliul Judeţean Prahova, în baza unei sponsorizări în valoare de 1.000.000 lei, asigurată de OMV Petrom S.A. FOTO la finalul textului.
Este primul robot american de acest tip care ajunge într-o unitate medicală din Prahova şi este folosit pentru dezinfecţia spaţiilor din blocul operator. Robotul LightStrike proiectat de Xenex reprezintă cea mai avansată tehnologie de dezinfecţie din ziua de azi. În doar cinci minute, germenii şi microorganismele, răspunzătoare de infecţiile nosocomiale, sunt reduse cu până la 99,0%. Costul per ciclu de 5 minute pentru dezinfecţia terminală este de aproximativ 1 Euro.
Tehnologia Xenex oferă o dezinfecţie mixtă rapidă şi eficientă folosind, pe lângă nebulizarea factorilor patogeni, lumina pulsată cu Xenon, de mare intensitate.
„Această nouă instalaţie face parte din seria de măsuri pe care le aplicăm pentru reducerea infecţiilor nosocomiale şi, implicit, a complicaţiilor. Astfel de aparate funcţionează deja în spitale din Statele Unite, Canada, Australia şi alte state, înregistrând rezultate mult mai bune decât măsurile clasice de dezinfecţie prin nebulizare. La noi, este folosit în blocul operator, asigurând pacienţilor care sunt supuşi intervenţiilor chirugicale un ambient mai sigur“, a precizat dr. Bogdan Nica, managerul SJUP
Pentru personalul medical de la SJUP este un ajutor extrem de important, asigurând rapiditatea dezinfecţiilor dintre intervenţiile programate în blocul operator.
Tehnologia Xenex oferă o dezinfecţie rapidă şi eficientă folosind lumina pulsată cu Xenon, de mare intensitate. Pe durata operaţiunii, accesul în sălile unde acţionează este interzis persoanelor, apartura fiind prevăzută cu două conuri de siguranţă. Unul este aşezat în exteriorul încăperii, având rolul de a atenţiona asupra funcţionării aparatului. Acesta este prevăzut şi cu un buton de comandă pentru oprirea ciclului de dezinfecţie. În cazul în care, din neatenţie, unele persoane vor pătrunde în încăpere, fără a sesiza „obstacolul“ din exterior, va da peste al doilea con, montat în interior, şi care este prevăzut cu senzori de mişcare. Astfel, la sesizarea oricărei mişcări, robotul se va opri automat.
„Colaborarea cu OMV Petrom, o societate mare care are legături şi rădăcini puternice în Prahova, este una mai veche. Compania a mai spijinit Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi este un demers firesc şi benefic pentru prahoveni, şi numai, unii dintre ei fiind chiar angajaţi ai Petromului“, a completat managerul SJUP.