Controale ITM la serviceurile din Prahova – amenzi în valoare totală de 105.000 lei

0

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfăşurat în perioada 06 – 08.09.2021, în cadrul Campaniei Naționale în vederea reducerii incidenţei muncii nedeclarate şi subdeclarate, acţiuni de control la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul: ″Întreţinerea şi repararea autovehiculelor″  – cod CAEN 4520.

Obiectivele campaniei au fost:

  • Identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor ce se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;
  • identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi tinerilor;
  • Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă.
  • creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.
  • Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniile amintite, a prevederilor legale menţionate;
  • eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi aplicarea de sanţiuni contravenţionale corespunzătoare.

Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Relaţii de muncă au verificat un număr de 48 agenţi economici, în rândul cărora au identificat 5 persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă şi au aplicat amenzi în valoare totală 105.000 de lei.

Totodată, inspectorii de muncă au constatat o serie de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă, fiind dispuse 19 măsuri în vederea remedierii acestora. Printre neconformităţile constatate au fost şi următoarele:

– neacordarea drepturilor salariale;

– transmiterea datelor eronate in Reges;

– lipsa copiilor contractelor individuale de muncă la locul desfăşurării activităţii;

– neevidenţierea programului de lucru;

– neeliberarea adeverintelor de vechime;

Menţionăm faptul că Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova va continua acţiunile de verificare şi îndrumare a angajatorilor până la finalul acestui an.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău