Prefectura Prahova intervine în subiectul legat de criza spațiilor de la Școala Gimnazială „I.A. Bassarabescu” din Ploiești. Utilizarea spațiilor de curs eligibile de la Palatul Copiilor este o măsură care nu revine în sarcina Inspectoratului Școlar, fiind viabilă doar în baza unui acord juridic între municipiul Ploiești și Ministerul Educației. Un astfel de acord, însă, ar afecta activitatea copiilor care participă la cursurile organizate la Palat, spun reprezentanții Prefecturii.
Inspectoratul Școlar Județean Prahova a informat reprezentanții unității administrativ-teritoriale asupra deficitului de spații pentru desfășurarea activităților educaționale la Școala Gimnazială „I.A. Bassarabescu” începând cu anul 2021, se mai arată în comunicatul remsi de Prefectura județului.
Citește și: Discuții aprinse la Școala Bassarabescu. Unde ne ducem copiii?
„Utilizarea spațiilor de curs eligibile de la Palatul Copiilor din Strada Mărășești nr. 239 este o măsură care nu revine în sarcina Inspectoratului Școlar, fiind viabilă doar în baza unui acord juridic între municipiul Ploiești și Ministerul Educației și Cercetării.
În acest sens, Instituția Prefectului Prahova atrage atenția asupra faptului că materializarea acestui acord poate afecta activitatea educativă a celor 3438 de copii din Ploiești și din alte localități din județ, ce participă la cursuri, organizați în 18 cercuri, 169 de grupe, 10 săli de clasă, în spațiile adaptate conform activităților extrașcolare specifice.
Nerespectarea obligației Inspectoratului Școlar Județean de a asigura, prin Palatul Copiilor, protejarea dreptului la educație, inclusiv cea extrașcolară, poate avea consecințe asupra unui număr semnificativ de copii, generând o nouă problemă educațională.
În concluzie, Instituția Prefectului Județul Prahova apreciază că unicul mod de rezolvare a acestei probleme este prin comunicare, aplicarea riguroasă a normelor legale și participarea la discuții constructive a tuturor părților implicate.
Indiferent că este vorba despre identificarea unor spații temporare până la finalizarea unor investiții atât de necesare la unitățile de învățământ cu spații insuficiente sau despre extinderea activității didactice în altă unitate de învățământ cu spații disponibile, măsurile luate trebuie să fie concrete, general acceptate și să aibă ca unic scop beneficiul copiilor, excluzând interese de orice altă natură”.