Din anul școlar următor, liceenii vor avea mai multă libertate să aleagă ce discipline studiază, iar unele dintre ele ar urma să fie predate de specialişti în domeniu, nu de profesori. Se pregătesc și noi manuale, adaptate cerințelor actuale, iar cadrele didactice vor participa la training-uri.
Din anul şcolar 2026-2027, elevii de clasa a 9-a vor avea în trunchiul comun materii pe care le vor studia toţi, indiferent că sunt la filiera teoretică, tehnică sau vocaţională. Pe lângă acestea, vor fi materiile din curriculum de specialitate, precum uman sau real. Totodată, vor exista şi discipline din oferta şcolilor, pe care le va alege fiecare elev în parte.
Elevii, spune ministrul Educației, Daniel David, vor avea mai multe cursuri opționale, cu elemente de antreprenoriat și stil de viață sănătos.
„În ceea ce priveşte materiile alese din oferta şcolii, pe filiera teoretică cu siguranţă vom avea 3 componente şi vor fi cel puţin 3 teme explicit prezentante: autocunoaștere şi reglare personală, stil de viaţa sănătos sau elemente de antreprenoriat. Acum, că noi le oferim, nu înseamnă că elevul trebuie să le aleagă, dar nimeni nu poate să spună că şcoala nu a făcut această ofertă”, a precizat David.
După dezbaterea publică, planurile-cadru pentru liceu ar urma să fie adoptate la finalul lunii mai.