Probele orale ale examenului de bacalaureat au început astăzi, 27 ianuarie, pentru 4513 absolvenți de liceu din Prahova. Deși au avut emoții, la ieșirea din sala de examen, tinerii prahoveni au spus că subiectele au fost „accesibile și lejere”, iar profesorii examinatori au dat dovadă de indulgență. „Cel mai mult i-a interesat să știm să ne exprimăm corect în limba română”, ne-a povestit, relaxat, Robert Costescu, unul dintre liceenii care, din toamnă, vrea să ia drumul Facultății de Medicină.
Deși bacalaureatul de anul acesta pune probleme, asta pentru că tinerii merg la cursuri, după programul normal, și susțin și examenul în aceeași zi, după proba la română, de astăzi, la liceele din Ploiești, absolvenții de-a XII-a au părut destul de relaxați.
Justificarea absențelor „din motive personale”?!
Unii au recunoscut că au lipsit de la orele de curs, urmând să justifice absențele „ din motive personale”. Nu este o practică normală dat fiind faptul că nu ei sunt repsonsabili pentru fixarea datelor de examen în aceleași zile cu orele de curs, însă, după cum ne-a mărturisit Robert Costescu, elev la C.N. „Mihai Viteazul”, „m-am adaptat și am procedat cum am considerat că este mai bine pentru mine”.
Profesorii examinatori au fost atenți la exprimarea corectă în limba română
În ceea ce privește subiectele, același Robert ne-a spus că ele pot fi rezolvate cu ușurință de către orice elev de-a XII-a. „Important este ca, în fața comisiei, să nu existe greșeli de exprimare. Pe cei doi profesori examinatori acest lucru îi interesează cel mai mult: coerența în limbaj. Eu, în 15 minute am fost gata și nu mă aștept la alt calificativ în afară de experimentat ”.
Teodor și Andrei sunt alți doi liceeni ploieșteni care, astăzi, au trecut de prima probă a examenului maturității. „N-au fost capcane, totul a decurs super relaxat. Profesorii de la clasă au fost și ei înțelegători și ne-au mai lăsat azi să repetăm. Asta este, dacă așa s-a decis, ca aceste probe să se organizeze în timpul zilor de școală”, au povestit băieții, care au recunoscut, deopotrivă, că au avut emoții, dar și că oboseala și-a spus un pic cuvântul, mai ales că au petrecut și șapte ore la școală.
„Orice elev, dacă este atent, poate trece cu bine de această probă”
„Mi-a picat un text descriptiv pe tema conservării construcțiilor tradiționale și a rolului acestora. Am avut mai multe cerințe. Eu sper la calificativul maxim, adică experimentat. Profesorii nu au încercat să ne pună în dificultate, de fapt, dacă stau să mă gândesc, nu a existat nicio interacțiune. Au fost, am observat, foarte atenți, să avem coerență în limbaj, să nu facem dezacorduri, să avem o logică a argumentării. Cred că orice elev,dacă este atent, poate trece cu bine peste această primă probă orală”, ne-a spus Teodor.
Tinerii care au dat azi proba orală la limba română au primit în sala de examen un cod pe baza căruia vor afla, pe parcursul acestei seri, n.red. 27 ianuarie) cu ce calificativ au fost notați (mediu, avansat, experimentat).
Probele orale ale examenului de bac continuă pe 28 și 29 ianuarie tot cu proba la limba română, urmând ca între 3 și 5 februarie să aibă loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Ultima probă este cea de evaluare a competenţelor digitale, care va avea loc în intervalul 5 – 7 februarie. Elevii care nu se prezintă la competențele orale nu pot susține probele scrise ale examenului de bacalaureat din vară.