Pentru părinții care au copii cu anumite intoleranțe alimentare, înscrierea celor mici într-o grădiniță de stat cu program prelungit este un real chin. Asta pentru că sunt puține instituțiile de învățământ care pot veni în ajutorul copiilor cu nevoi speciale. Ioana Călin, de fel din satul Moara Domnească, este mama unui băiețel de 3 ani. Mai multe grădinițe din Ploiești au refuzat înscrierea pe motiv că „nimeni nu își asumă responsabilitatea în cazul unui copil diagnosticat cu alergii”. Femeia consideră că, în felul acesta, copilului ei i se încalcă dreptul la educaţie.
„Nu mi se pare normal. Așa cum alți copii cu cerințe educaționale speciale sunt integrați în colectivități, nu înțeleg de ce băiețelul meu, din cauza meniului care diferă de al altor copii în sensul că are intoleranță la lactoză, ouă, și anumite tipuri de carne, nu are dreptul să meargă într-o grădiniță cu program prelungit. Peste tot pe unde am întrebat, fiindcă voiam să îl înscriu din toamnă, mi s-a spus că nu își asumă răspunderea, că nu pot găti meniu separat, că dacă, Doamne ferește, copilul intră în șoc anafilactic, conducerea este responsabilă.
Am vrut, pe semnătură, să îi duc eu mâncarea de acasă, în grădiniță doar să o încălzească, dar nici așa nu mi-l primesc. Mi-au recomandat să merg în privat cu el”, ne-a spus Ioana Călin.
Citește și: Sute de copii din Ploiești nu au „prins” loc la creșele de stat. Răspunsul primit de un părinte revoltat: „Nu aveți bunici care să stea cu copilul?”
În grădinițele private, băiatul ar putea fi acceptat, dat fiind faptul că în astfel de unități există nutriționiști care se ocupă de dieta copiilor, în funcție de nevoile speciale. Numai că și costurile sunt pe măsură.
„Ni se cer 2500 de lei/ lunar. Nu ne permitem să plătim, eu îmi doresc să fie acceptat la stat. Doar regimul alimentar, consultațiile și investigațiile medicale costă 5000 de lei pe lună. Nimic nu este subvenționat. De unde să luăm bani și pentru grădiniță de stat? Singura opțiune, cu durere în suflet, este să îl țin acasă, deși este un copil sociabil, dornic de interacțiune.Cum îi voi spune eu că nu poate merge gradiniță pentru că nu îl primește doamna din cauza alergiilor?”, ne-a mai mărturisit Ioana Călin.
La nivelul ISJPH sunt cunoscute astfel de cazuri, însă, instituția nu poate interveni și nici forța vreun cadru didactic să monitorizeze astfel de copii. Varianta cu aducerea alimentelor de către părinți, de acasă, este exclusă. „Există controale care se fac de către DSP, certificate de conformitate a hranei, care sunt eliberate”, au precizat reprezentanții ISJPH.
Intoleranța alimentară, cunoscută și sub denumirea de hipersensibilitate alimentară imediată sau hipersensibilitate alimentară nealergică, se referă la dificultățile din digestia anumitor alimente. Intoleranțele alimentare pot fi cauzate de foarte multe alimente sau ingredientele de bază din alimentația copiilor. Alimentele care pot provoca intoleranță alimentară includ fructe, lapte, brânzeturi, dar și diferite tipuri de semințe oleaginoase, ouă, roșii sau condimente. Dintre tipurile de intoleranță, cea mai comună și cea mai cunoscută în rândul copiilor este intoleranța la lactoză, adică sensibilitatea la zahărul din lapte.