- Publicitate -

Istoria clădirilor în care funcționează cele mai bune școli din Prahova. Astăzi, Colegiul Național „Nicolae Grigorescu”, Câmpina

Data:

Distribuie articolul:

În a doua jumătate a secolului al XIX- lea, orașul, sau, mai bine zis, moșia Câmpina avea un singur proprietar, pe prințul Dimitrie Barbu Știrbey, care primise moștenire de la părinții săi, domnitorul Barbu Dimitrie Știrbey și Elisabeta Cantacuzino Știrbey, proprietățile de la Câmpina și din împrejurimi. În Casa Princiară a lui Dimitrie Barbu Știrbei a funcționat, din 1919, primul liceu din Câmpina, instituție care a purtat numele prințului. Cunoscut azi drept Colegiul Național „Nicolae Grigorescu”, puțini sunt cei care știu că edificiul nu a avut și nu are nicio legătură cu activitatea și tot ceea ce a însemnat formarea celebrului pictor pe meleaguri prahovene.

- Publicitate -

La început a fost un liceu mixt, apoi a fost împărțit în liceu de fete și liceu de băieți. În anul 1925, autoritățile locale au decis construirea unei noi clădiri, pe terenul donat de Martha de Blome, fiica prințului Știrbei. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul Toma T. Socolescu în 1926, în același an obținându-se și aprobarea de la Ministerul Educației.

Construirea unei clădiri corespunzătoare pentru liceu nu a fost posibilă, însă, de la început, întrucât terenul aparținea Marthei de Blome. Comitetul școlar și primăria au dus tratative pentru trecerea terenului și clădirilor aflate pe el în proprietatea statului. Din acest comitet au făcut parte Ștefan Popescu, Stoica Teodorescu, Constantin Rădulescu, Stelian Ștefănescu, Gheorghe N. Grigorescu – fiul pictorului Nicolae Grigorescu.

Citește și: Istoria clădirilor în care funcționează cele mai bune școli din Prahova. Astăzi, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Ploiești

În tratative s-au implicat și Ministerul Instrucțiunii Publice și Ministerul Agriculturii, întrucât cedarea terenului și a clădirilor era condiționată de restituirea, către familia de Blome, a unei părți din moșia Voila, ce le fusese expropriată în 1921. S-a ajuns la un acord, cu condiția ca liceul să poarte numele de Principele Dimitrie Barbu Știrbey. Actul de donație s-a încheiat la 14 mai 1923. În concordanță cu clauza actului de donație, s-a înființat un comitet pentru construirea Liceului Principele Dimitrie Barbu Știrbey.

- Publicitate -

Au donat bani, atunci, societățile industriale și comerciale, dar și mulți cetățeni ai orașului sau din împrejurimi. Printre cei care au dat bani merită menționați Ionel D. Ștefănescu – profesor la Școala de Arte Frumoase din București, Ruxandra Vlahuță, soția scriitorului, Ana Gh. Grigorescu, fiica scriitorului Alexandru Vlahuță și nora pictorului Nicolae Grigorescu. Cea mai mare parte din bani au avut ca sursă taxa de construcție, încasată de comitetul școlar de la părinții elevilor. În 1924 s-au făcut planurile și a demarat construcția. Planul clădirii și documentația tehnică au fost făcute de arhitectul Toma Socolescu, profesor la Facultatea de Arhitectură din București.

Citește și: Istoria clădirilor în care funcționează școli de elită ale Prahovei. Astăzi, Colegiul Național „I.L.Caragiale”, Ploiești

Criza din anii 1929-1933 a încheiat prima etapă de construcție și, în 1933, ministerul atribuie școlii numele Liceul Dimitrie Barbu Știrbey, pe care îl va purta până la reforma învățământului din 1948, când devine Școala Medie Mixtă, după reunirea cu Liceul de fete Iulia Hasdeu.

După terminarea crizei, directorul școlii împreună cu comitetul au reînceput strângerea de fonduri pentru construirea aripii de pe strada Mihail Eminescu. Construcția a început în anul 1935 Și s-a terminat „la roșu“ în 1936.

- Publicitate -

Citește și: Istoria clădirilor în care funcționează cele mai bune școli din Prahova. Astăzi, Colegiul Național „AL.I.Cuza” din Ploiești

Lucrările s-au terminat în 1943, deoarece cutremurul din 1940 și izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial au afectat grav clădirea, la fel și bombardamentele aeriene ale englezilor și americanilor din 1944. Lucrările de refacere s-au desfășurat în perioada 1957-1958. Din 1957, instituția și-a schimbat denumirea, devenind Liceul „Nicolae Grigorescu”,  cu prilejul comemorării a 50 de ani de la moartea pictorului.

În anul 1974, liceul devine Liceul de Matematică-fizică Nicolae Grigorescu, ca urmare a rezultatelor foarte bune obținute la concursurile de matematică şi fizică.

Cutremurul din 4 martie 1977 a avariat grav întregul local al școlii și clădirile anexă, iar liceul a fost nevoit să-și desfășoare cursurile în localul Școlii Generale Nr.7. S-au mobilizat din nou cadrele didactice, elevii, părinții, s-au efectuat multe ore de muncă patriotică pentru evacuarea molozului și a materialelor distruse, pentru manipularea materialelor de construcție, pentru refacerea mobilierului și a materialului didactic. La 15 septembrie 1978, se reiau cursurile în localul propriu.

- Publicitate -

Prin decretul nr. 220 al Consiliului de Stat, în 1982, liceul capătă profil industrial și devine Liceul Industrial Nr. 5 Câmpina, subordonat Ministerului Transporturilor şi Telecomunicațiilor și patronat de Centrala Industrială Auto. Au fost menținute clase de matematică-fizică, pe lângă cele de mecanică și construcții.

După Revoluția din decembrie 1989, își schimbă denumirea în Liceul Teoretic „Nicolae Grigorescu”, iar la 10 ani de la revoluție, în 1999, devine ceea ce este astăzi, Colegiul Național Nicolae Grigorescu, Câmpina.

sursa – tribunainvatamantului.ro

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Promoție la TCIS Ploiești 2024. Mobilier de bucătărie gratuit pentru apartamentele din blocul Bucegi 12

Verytas Plus Construct a pregătit o ofertă specială, valabilă pe perioada desfășurării acestui târg.

Casa verde 2024. Cum demonstrezi calitatea de proprietar al casei pentru montarea de panouri

Tot ce trebuie să știi despre Casa Verde 2024. Răspunsul oficial al Ministerului Mediului

S-a redeschis Sky Play & Lounge la Păulești. E altceva! [FOTO]

Dacă inițial am vrut doar să fac act de prezență, până la urmă am petrecut câteva ore într-o atmosferă faină și relaxantă.

Tombolă cu premii la Târgul de Construcții, Imobiliare și Servicii din Ploiești!

Vizitatorii au șansa de a câștiga premii importante

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Când și unde se joacă FCSB-Petrolul

Petroliștii au reluat pregătirile și vor să dea lovitura în Ghencea.

„Serbările Toamnei” se țin la Câmpina. Asta după ce a fost anunțată anularea festivalului

După ce, ieri, anunțau anularea evenimentului, astăzi, autoritățile locale au revenit asupra deciziei

Un bărbat a provocat un incendiu la Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului a fost închis, astăzi, după un incendiu...

USR: Marcel Ciolacu a negociat un eșec pentru România în Comisia Europeană

”Premierul Marcel Ciolacu a promis multe, dar a livrat un eșec pentru România în noua Comisie Europeană”
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Medicul Alin Scarlat: Relația dintre credință și longevitate

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Directorul din Primăria Ploiești care a picat concursul pentru postul ocupat de un an

Un nou sezon al emisiunii Observatorul Prahovean LIVE a debutat astăzi cu o ediție specială.

Smiley, Andra și Puya cântă la Sinaia Forever 2024

Detalii din culisele organizării festivalului
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Când și unde se joacă FCSB-Petrolul

Petroliștii au reluat pregătirile și vor să dea lovitura în Ghencea.

„Serbările Toamnei” se țin la Câmpina. Asta după ce a fost anunțată anularea festivalului

După ce, ieri, anunțau anularea evenimentului, astăzi, autoritățile locale au revenit asupra deciziei

Un bărbat a provocat un incendiu la Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului a fost închis, astăzi, după un incendiu...
- Publicitate -