Ne pleacă elitele …Se vor întoarce? Puțin probabil! Bucuroși pentru ei, atât de triști pentru noi…

0

România ocupă locul cinci între țările din UE cu cei mai mulți studenți care învață în străinătate. Tinerii prahoveni, mulți dintre ei, își doresc ca, odată finalizate studiile liceale, absolvite cu brio, să meargă să învețe  ,,în afară,, nefiind convinși că și-ar mai dori să revină să muncească în România. Harvard, Oxford, Cambridge… Ne pleacă elitele, iar de noi, ca nație, se aude din ce în ce mai des  în cele mai bune universități din lumea largă. Bucură enorm, dar și întristează acest lucru, deopotrivă…

”Îmi iubesc tara, dar văd că ea nu are ce să facă cu mine”

Asta îmi spunea, deunăzi, un tânăr prahovean care a ales Cambridge-ul, în defavoarea universităților din țară. L-am cunoscut și pe Rareș Avram, copilul de 10 al Ploieștiului, recent admis la Harvard, în Statele Unite. ,, Nu știu dacă mă voi mai întoarce în țară… În SUA oportunitățile sunt foarte mari pentru mine și cred că voi rămâne să lucrez acolo. Încă nu am hotărât dacă în industrie sau academic. Aș vrea, poate, la un moment dat, să revin în România și să mă implic în sistemul educațional fiindcă este unul extrem de afectat și pare că lucrurile nu merg într-o direcție bună,, povestește Rareș.

E singurul? Nici pe departe. Se va întoarce? Probabil că nu dacă acolo, peste Ocean, va obține respectul și șansa acelei vieți bune la care visează si pe care această țară refuză cu obstinație să i-o acorde. Nu vorbim de calitatea educației, avem dascăli mulți de excepție, ci de ce se întâmplă ”după”…

Ca el sunt  sute, mii de tineri, ce pare că nu își mai găsesc utilitatea într-o societate aflată de ani de zile într-o perpetuă reformă la capitolul educație. Stai și te întrebi ce șanse și ce viitor mai avem când atât de mulți absolvenți au în minte doar… ideea de a pleca. Școliți aici, pregătiți și instruiți  pentru…a fi luați de alții, deși avem atât de multă nevoie de ei și mințile lor.  Ne  repudiem valorile invocând, mereu, într-un desăvârșit limbaj de lemn, faptul că mereu alții au fost de vină, dar că ”se fac eforturi, suntem pe drumul cel bun, e nevoie de viziune, reînnoirea strategiei etc”. Dincolo de aceste clișee exasperante, care mimează neputința, artificialul și năuceala ca stare de spirit, sta realitatea dureroasă. Dincolo de toate programele stufoase și încărcate, un întreg arsenal de strategii și proiecte pentru educație, cosmetizate și prea puțin  provocatoare, e, de fapt, multa liniște. A, și maldăre de hârtii care nu justifica altceva decât falimentul în gândire, pline de idei mărețe, rupte de realitate, scoase din contextul  unui adevăr care demonstrează un singur lucru: Ne place să fim lăudați și mângâiați  pe creștet pentru valorile pe care le naștem și le formăm. Aceleași valori pe care le abandonam apoi fără urma de regret și le dăm altora gata pregătite.

Plus valoare pentru nația care îi…adoptă

Am renunțat la luptă. În fața acestor copii și a celor care ni-i iau. Iar ei se lasă luați. Pentru că nouă nu ne trebuie. Noi ne-am resemnat și am înțeles că locul tinerilor geniali este acolo unde cineva poate și chiar face ceva pentru ei. Copiii aceștia ajung să  devină  plus valoare, nu pentru nația care i-a format, ci pentru cea care i-a …adoptat și care va știi cum să le exploateze inteligența, dar și  cum să le-o o remunereze cu un cec în alb.

Exodul creierelor se întâmplă sub ochii noștri. Ce facem? Ne consolăm  cu ideea că „ la noi atât de poate, asta ne e soarta”. Pe principiul oamenii nu părăsesc țara, ci părăsesc oamenii, acești tineri își apără dreptul de a știi ce vor. Se citește pe chipurile lor că au înțeles și unde să ceară asta. Ei pleacă pentru experiență, dezvoltare personală, pleacă pentru un trai așa cum îl merită, sufocați de promisiuni. Nu înțelegem că, lipsiți de ei, lipsiți de creierele lor, murim lent.

Recunosc, mă amăgesc cu gândul că poate se vor întoarce. După ce vor încerca altceva, un alt sistem, o alta cultură, după ce vor cunoaște și alte repere și se vor dezvolta ca oameni, nutresc speranța că se vor întoarce. Că după ce vor lua tot ce au văzut mai bun ,,afară,,, vor face ceva și la ei acasă. Iar aici să găsească toate oportunitățile de care au nevoie pentru a se dezvolta profesional și a pune umărul la bunul mers al unei nații. A lor!

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău