Programul de montare a instalațiilor GPL pe autobuzele aparținând TCE Ploiești pare să se fi blocat. Până acum, doar motoarele a două mijloace de transport au fost modificate astfel încât să funcțoneze cu GPL, însă nu au fost până acum omologate de RAR.

În aprilie 2014, Consiliul Local Ploiești a aprobat ca 50 de autobuze să fie dotate cu instalaţii GPL. Fondurile urmau să fie alocate de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, motivaţia principală fiind că nu există sumele necesare pentru achiziţionarea de autobuze noi, iar „costurile pe kilometru se vor reduce cu circa 40%, datorită costului redus al gazului petrolier lichefiat faţă de costul motorinei". La rândul său, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice ar fi acoperit costurile integral, în cadrul unui program pilot în valoare de 5 milioane de euro, sumă considerată de critici enormă.

În primăvara acestui an, câştigătoarea licitaţiei organizată de Ministerul Mediului a fost desemnată  Asocierea SC Inter-Gas România SRL - SC MA.Gas SRL şi SC NGV Gas SRL, cu lider al asocierii SC Inter-Gas România SRL. Preţul contractului: 17.799.996, 35 de lei, la care se adaugă 4.271.999 lei TVA. Cu alte cuvinte, pentru dotarea a 50 de autobuze cu GPL se vor investi 4.888.888 lei, adică aproximativ 98.000 de euro/bucată.

În schimb, un autobuz nou, fabricat la Roman Brașov, cu motor Mercedes, costă  120.000 de euro. Așadar, cu banii alocaţi de la minister pentru dotarea cu GPL a 50 de autobuze din parcul TCE, cu an de fabricaţie mai mare de opt ani, municipalitatea putea achiziţiona 40 de autobuze nou-nouţe.

După mai bine de șase luni de la predarea de către TCE Ploiești pentru montarea instalației GPL, primele două autobuze nu sunt gata. Potrivit conducerii TCE Ploiești, firma câștigătoare a licitației a cerut prelungirea termenului de predare a mijloacelor de transport, motivând că motoarele au fost trimise în străinătate pentru a fi modificate.
Dacă se va păstra acest ritm, autobuzele TCE Ploiești vor fi modificate în 15 ani, timp în care cele mai multe vor fi demult casate.

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești
banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg