Divizia de distribuție a carburanților din cadrul grupului KMG International (Rompetrol) – Rompetrol Downstream, a anunțat pentru 2024 o creștere cu 6% a vânzărilor retail de pe piața românească față de anul 2023, ca urmare a strategiei companiei de a răspunde cu prioritate nevoilor pieței din România.
Potrivit raportului cu rezultatele financiare și operaționale transmis către Bursa de Valori București, vânzările retail de pe piața românească s-au ridicat la 1,2 milioane de tone. Pentru comercializarea carburanților, compania s-a axat pe rețeaua proprie de benzinării, stații partener, stații mobile: expres, CUVE si RBI, întregul segment de distribuție al Rompetrol Downstream cuprinzând, la sfârșitul lui 2024, 1.342 puncte de comercializare.
În ceea ce privește vânzările en-gros, acestea au fost de circa 483 de mii de tone, în scădere față de 2023. Astfel, cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuție a înregistrat aproape 3,2 miliarde de USD în anul 2024, în scădere cu aprox. 8%, iar rezultatul operațional (EBITDA) a atins un nivel de peste 74 de milioane de dolari.
Rezultatele au fost influențate atât de oprirea planificată, în perioada martie – mai 2024, pentru lucrările de revizie generală a rafinăriei Petromidia, de pe poarta căreia pleacă carburanții, dar și de factori externi.
„Cotațiile internaționale la produse rafinate au consemnat scăderi, media cotațiilor Platts exprimate în USD consemnând scăderi de aproximativ 9% pentru motorină, respectiv 6% pentru benzină. De asemenea, cotația internațională a motorinei a scăzut în moneda națională cu 8%, iar cea de benzină, cu 6%, față de 2023”, consemnează compania.
Rompetrol Rafinare, care operează rafinăriile Petromidia și Vega, a raportat, în 2024, o cifră de afaceri brută consolidată de 4,9 miliarde de dolari și un profit operațional (EBITDA) de 174 milioane de dolari. În același timp, compania și-a îmbunătățit semnificativ rezultatul net obținut, față de cel din 2023, acesta fiind în continuare unul negativ (78,4 milioane de dolari, din care peste 74% a fost generat de segmentul de petrochimie).
Din totalul produselor obținute de cele două rafinării, dar și de Divizia de Petrochimie, aproximativ două treimi au fost direcționate pe piața internă, compania sprijinind, astfel, atât cererea crescută din zona de retail, cât și dezvoltarea altor industrii conexe – agricultură, logistică, industria alimentară, servicii publice de transport.
În ceea ce privește exporturile, în 2024, rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie au livrat un total de 1,57 milioane de tone de produse, în valoare de 1,1 miliarde de dolari. Volumul exporturilor s-a redus cu circa 10% față de nivelul din 2023, pe fondul opririi planificate a rafinăriei, a redirecționării volumelor pentru asigurarea cererii interne, dar și a evoluției pieței de profil în regiune și în plan internațional.