spot_img
- Publicitate -

Cum să plătești bona sau instalatorul cu tichete casnice

Data:

Mulți dintre noi avem nevoie, la un moment dat, de intervenția unei persoane, în casă, care să presteze un anumit serviciu casnic. Fie că este vorba de un instalator, pentru schimbarea unei baterii la cadă, fie că e vorba de o bonă, care să stea cu copilul într-o seară, pentru a ieși în oraș, astfel de activități sunt necesare aproape tuturor.

- Publicitate -

De obicei apelăm la prieteni: „Auzi, știi pe cineva care poate sta patru ore cu copilul sâmbătă seară?” sau „Auzi, știi vreun instalator să-mi schimbe și mie racordul la bucătărie?”. Sunt probleme firești, care apar în orice familie sau gospodărie.

Puțini dintre români știu însă că pot apela la serviciile unor prestatori casnici, pe care îi pot plăti, perfect legal, în baza unor tichete. Avantajul este că, desfășurându-se într-un cadru legal, o astfel de activitate este acoperită din toate punctele de vedere. În plus, este o garanție suplimentară pentru beneficiarii serviciilor casnice pentru că au datele pentru identitatea persoanei la ale cărei servicii apelează.

De cealaltă parte, pentru cei care prestează activitatea casnică respectivă, au avantajele cunoașterii identității „angajatorului”. În plus, aceștia beneficiază de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate, ceea ce nu este puțin lucru.

Carambol cu cinci mașini pe A2. Cinci victime

Traficul rutier este restricționat pe a doua bandă pe Autostrada A2 pe sensul Constanța – București în urma unui accident rutier produs miercuri, în...
- Publicitate -

Persoanele care prestează munci casnice în baza tichetelor, potrivit art. 9 al. 5 și 7 coroborat cu art. 3 si al. 7 din Legea nr. 1 11 / 2021, a prestatorului casnic, beneficiază, în urma serviciilor prestate de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate și în sistemul public de pensii, cu condiția preschimbării a cel putin 85 de tichete”, au transmis reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Prahova.

Cine poate beneficia de activități casnice

Orice persoană care prestează activități casnice la domiciliul altei persoane, poate fi remunerată astfel, de către beneficiarul respectivei activități. Condiția este ca activitatea să fie ocazională.

Procedura este simplă: Atât beneficiarul, cât și prestatorul, trebuie să intre pe site-ul ANOFM, pe platforma de tichete, https://tichete.anofm.ro/ , și să-și creeze cont.

Mânânc ce vreau și nu am burtă. Reclamă falsă cu Carmen Brumă

Observatorul Prahovean continuă campania de demascare a reclamelor false care fac tot mai multe victime în rândul populației. Invazie de reclame false Imaginea vedetelor este folosită...
- Publicitate -

Beneficiarii sunt persoanele care doresc să apeleze la serviciile prestatorilor. Aceștia își vor crea cont folosind ghidul pus la dispoziție pe site: https://tichete.anofm.ro/beneficiary-guid. Apoi pot comanda numărul dorit de tichete, în funcție de nevoile lor. Tichetele pot fi ori electronice, ori pe suport de hârtie.

Tichetele se vor obține după ce plata acestora a ajuns în contul de trezorerie al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Din acest motiv pentru ca tranzacția să aibă loc trebuie selectată în mod obligatoriu Agenția (de exemplu: AJOFM Prahova pentru județul nostru).

Astfel, pentru tichetele electronice, acestea ajung direct în contul utilizatorului după confirmarea plății.

ANAF trimite notificări populației pentru venituri prin Booking și Airbnb

Direcția Generală Antifraudă Fiscală a început să transmită notificări persoanelor fizice care obțin venituri din închirieri de spații turistice prin platforme precum Booking și...
- Publicitate -

Pentru tichetele in format tipărit, acestea se vor ridica de la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

În urma acționării butonului de comandă, sistemul solicită o confirmare a comenzii, conform imaginii alăturate”, informează site-ul Agenției.

Beneficiarii casnici au ca principal avantaj lipsa necesității a unui raport juridic în formă scrisă în vederea prestării activităților casnice. În plus, procedura de achiziție a acestor tichete este facilă, putând fi folosit un calculator sau chiar un smartphone.

- Publicitate -

Cine poate presta activități casnice

Prestatorii sunt persoanele care îndeplinesc (prestează) serviciile casnice ocazionale, pentru beneficiari. Și ei, la rândul lor, trebuie să-și creeze cont pe platformă. Contul se creează folosind, și în cazul lor, ghidul: https://tichete.anofm.ro/provider-guid.

Ești dispus să oferi ajutorul tău în gospodărie și altora? Vrei să ai un venit suplimentar oferind servicii casnice? Atunci aici este locul potrivit unde poți să te înregistrezi.

Utilizând Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, poți face cunoscute celor interesați serviciile casnice pentru care ai abilități și disponibilitate”, este mesajul pentru prestatori.

- Publicitate -

Persoanele care prestează munci casnice în baza tichetelor, (…) beneficiază, în urma serviciilor prestate de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate și în sistemul public de pensii, cu condiția preschimbării a cel putin 85 de tichete”, spun cei de la AJOFM Prahova.

Cum se desfășoară concret plata prin tichete

În urma prestării activității, beneficiarul transferă prin platformă sau înmânează tichetele pe suport de hârtie, prestatorului casnic. Acesta le răscumpără prin platformă, tichetele achiziționate on-line sau la sediile agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, tichetele pe suport de hârtie.

Prin răscumpărarea tichetelor, minim 85 de tichete, pot beneficia de venituri, asigurări în sistemele de sănătate și pensii. De asemenea, ei pot presta activități la mai mulți beneficiari, mărindu-și astfel veniturile. „Veniturile realizate de prestatorii casnici nu sunt considerate venit în sensul Legii 76/2002 și Legii 416/2001, astfel putând fi cumulate”, au transmis reprezentanții AJOFM Prahova.

- Publicitate -

Beneficiarul care optează pentru remunerarea cu tichete, oferă prestatorului șansa să obțină venituri ușor. Dar, totodată, și posibilitatea asigurării în sistemul asigurărilor de sănătate și sistemul public de pensii.

Valoarea unui tichet casnic este de 15 lei. Acesta poate fi preschimbat prin platformă, cele on-line, și la sediile agențiilor județene de ocupare, cele pe suport de hârtie.

De asemenea, un alt avantaj este faptul că angajatorii pot procura tichete pentru activități casnice pe care să le ofere angajaților lor.

Dacă vrei să-ți recompensezi angajajații și în același timp să beneficiezi de facilitățile legale pentru acest tip de recompensă, atunci poți să ai în vedere acordarea către proprii angajați a tichetelor pentru prestări servicii”, este mesajul pentru angajatori de pe platforma ANOFM.

Tichetele pentru plata activităților casnice sunt o modalitate prin care „munca la negru” poate fi combătută. Avantajele sunt de ambele părți și cei care optează pentru această modalitate de plată nu ar avea decât de câștigat.

Cum ți se pare subiectul?

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

Experiența unei ploieștence cu UPU Județean: „Ireproșabil!”

Există și relatări pozitive de la Spitalul Județean de...

Se întâmplă și lucruri bune la spitalul județean Ploiești

În ciuda investițiilor masive din ultimii ani în modernizarea...

„Medicii de la SJU i-au prelungit viața bunicii mele”

Observatorul Prahovean continuă seria publicării mesajelor de mulțumire către...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Băcănia la Gustări, afacerea a două surori din Câmpina

Într-o lume în care viața parcă fuge, trăim într-un...

Unica seră verticală de microplante din S-E Europei este la Ploiești

Ultragreens este, în momentul de față liderul de piață...
- Publicitate -

Exclusiv

Mânânc ce vreau și nu am burtă. Reclamă falsă cu Carmen Brumă

Observatorul Prahovean continuă campania de demascare a reclamelor false...

90% din banii europeni, destinați școlilor în comunele din Prahova

Doar 23 de localități prahovene din totalul de 104...

Școală europeană la Târgoviște. Ploieștiul a ratat fondurile

Observatorul Prahovean publică astăzi ultimul episod din seria dedicată...

Orașele din Prahova care au atras cei mai mulți bani europeni

Peste 140 de milioane de euro, acesta este gradul...

Cum îți recuperezi banii dacă ți-ai rupt mașina în gropi

După fiecare iarnă și nu doar atunci, drumurile devin...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Polițistul pensionar, căzut din tren la Câmpina, a decedat

Bărbatul  de 50 de ani, fost polițist, care a...

Cea mai rece dimineață din martie. Câte grade au fost la Ploiești

Prima parte a lunii martie a fost dominată de...

Minori folosiți în traficul de droguri. Percheziții în patru județe

Polițiștii și procurorii DIICOT au desfășurat miercuri dimineață 37...

Prahova contrastelor: școală cu piscină vs clasă la grămadă

Prahova este județul în care copiii învață, parcă în...

Accident pe DN1, la Păulești. Șoferii evită coloana pe câmp

Traficul rutier se desfășoară cu dificultate miercuri în jurul...
- Publicitate -

Emisiuni

Cauți un job mai bun? Cum te pot ajuta AJOFM și UPG Ploiești

La finele acestei săptămâni, la Palatul Culturii se va...

Povestea BraveBots. Îndrumă copiii și tinerii către robotică

Elevii de la Colegiului Național Mihai Viteazul Ploiești organizează...

Gropile de pe DN 1, în Prahova, plombate în bătaie de joc

Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au dezbătut...
- Publicitate -

Vox Publica

Pe lângă Gavrilă de la POT Dăncilă era TOP :)

După ce ”presedintele (ne) ales” Călin Georgescu a fost...

Polițeanu rezolvă parcările în Ploiești cu… avertismente

Este ceva vreme de când, periodic, Poliția Locală împarte,...

Răzbunarea lui Călin Georgescu

După ce România a avut parte de tot soiul...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

ANAF trimite notificări populației pentru venituri prin Booking și Airbnb

Direcția Generală Antifraudă Fiscală a început să transmită notificări...

Termoficare sau Operator Local: Ce alegem?

În contextul actual al eficienței energetice și al sustenabilității,...

O firmă din Prahova a păcălit statul cu 10 milioane de euro

O firmă din Prahova, specializată în colectarea și comercializarea...

Întâlnire la Ministerul Energiei cu conducerea KMG International

Astăzi, la sediul Ministerului Energiei, secretarul de stat Pavel-Casian...
- Publicitate -

Ce salariu trebuie să ai ca să-ți permiți „Noua Casă”

Încă din 2024, programul guvernamental „Prima Casa” a devenit,...

Băcănia la Gustări, afacerea a două surori din Câmpina

Într-o lume în care viața parcă fuge, trăim într-un...

Cât carburant a vândut Rompetrol în România, în 2024?

Divizia de distribuție a carburanților din cadrul grupului KMG...

Pe cine verifică ANAF dacă trimite bani rudelor

Premierul Marcel Ciolacu (PSD) a intervenit în scandalul provocat...