Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de afaceri brută de 3,57 miliarde de dolari și un rezultat operațional (EBITDA) de circa 125 de milioane de dolari, indicator care măsoară profitabilitatea companiei înainte de amortizări, dobânzi, taxe și impozite.
Rezultatele financiare au fost influențate de oprirea planificată a rafinăriei Petromidia, în perioada martie – mai 2024, dar și de alți factori, independenți de activitatea sa – volatilitatea cotațiilor pentru materii prime (țiței, biocomponent) și produse petroliere, respectiv evoluția marjelor de rafinare, înregistrate la nivel internațional.
„Rafinăriile Petromidia și Vega funcționează la capacitate optimă, la un nivel pe care l-am anticipat după reluarea proceselor operaționale, în urma finalizării tuturor lucrărilor din timpul reviziei generale. A fost un proiect dificil, cu multe acțiuni importante, dar care ne asigură funcționarea la standarde ridicate de eficiență și siguranță. Eforturile s-au reflectat în activitatea din al treilea trimestru, care ne arată trend-ul ascendent, susținut inclusiv de lucrările efectuate în revizie”, a declarat Florian Pop, Directorul General al Rompetrol Rafinare.
Compania își reconfirmă angajamentul pentru susținerea stabilității din sectorul energetic, aproape 70% din totalul carburanților obținuți în perioada ianuarie – septembrie 2024 fiind livrați pe piața autohtonă.
Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare și petrochimie) în primele 9 luni ale anului, s-a ridicat la 701 milioane de dolari, pe fondul unui volum de aproape un milion de tone de produse petroliere exportate în ianuarie – septembrie 2024.
Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu 456 de milioane de dolari în T3 2024, respectiv 1,12 miliarde de dolari plătite în primele 9 luni din 2024. Din total, 30,3 milioane de dolari reprezintă contribuția la solidaritate pentru anul 2023, iar 6,1 milioane de dolari reprezintă taxa pe cifra de afaceri, aferentă primului semestru din 2024.
Rompetrol Rafinare a luat act de inițiativa legislativă aflată în promulgare, care ar urma să crească substanțial taxa pe cifra de afaceri și ar afecta activitatea companiei. Rompetrol Rafinare face toate demersurile necesare pentru a-și păstra poziția pe piața de profil, într-un context fiscal dificil, în care presiunea suprataxării influențează capacitatea operațională și investițională, pe termen lung.
Cum ți se pare subiectul?