În prezent, valoarea maximă a unui tichet de masă este de 30 de lei/zi, însă, de mâine, 1 august 2023, valoarea maximă a tichetului de masă crește la 35 de lei/zi. Dincolo de beneficiul acestei măsuri, rămâne întrebarea pe care și-o pun mulți angajați, referitoare la motivul pentru care nu toți angajații beneficiază și nu toți cei care beneficiază au valoarea maximă.
Ce sunt tichetele de masă?
Tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaților lunar, mai nou în format electronic pe card, ca alocație individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare.
Tichetele de masă pot fi utilizate doar în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unități care comercializează produse alimentare și care au încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unitățile emitente de tichete de masă și trebuie să permită, în mod exclusiv, utilizarea tichetelor pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare, inclusiv pentru plata online a acestora.
Debitarea sumelor corespunzătoare produselor alimentare solicitate de salariat se realizează la valoarea respectivelor produse alimentare.
Ce avantaje au angajatorii care acordă aceste tichete?
-tichetele de masă nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale;
-pentru tichetele de masă se plătește doar impozit de 10%;
-valoarea tichetelor de masă reprezintă o cheltuială deductibilă din punct de vedere fiscal;
-poți alege valoarea acestora, însă trebuie să se încadreze în valoarea maximă stabilită prin lege, de la 1 august 2023 – 35 lei/zi lucrătoare;
-angajații apreciază acest beneficiu acordat pe langă salariu.
De ce unii dintre angajatori nu acordă tichete de masă?
Legea nu obligă un angajator să ofere acest beneficiu! Acordarea tichetelor de masa este o opțiune a angajatorului, nu o obligație.
Aceeași lege nr. 165 din 10 iulie 2018 cu modificările și completările ulterioare) nu obligă angajatorul să ofere tichetele la valoarea maximă prevăzută de lege. Actul normativ stabilește doar plafonul maxim, dar nu obligă pe nimeni să își asume această valoare.
Concret, un angajator își poate permite acest plafon, asumându-și atât cheltuiala cu beneficiile aferente, dar la fel de bine poate să nu-și asume cheltuiala, fie pentru că nu o poate bugeta sau pur și simplu nu vrea. Mai departe, este decizia angajatului dacă optează să își păstreze acel loc de muncă sau nu.
da, unii mananca …. altii se uita !!!!!