- Publicitate -

Istoria companiei Rompetrol din care face parte și rafinăria Vega din Ploiești

În 1974, Compania Rompetrol a fost dezvoltată ca instrument pentru transferul know-how-ului local în industria petrolieră pe pieţele internaţionale, jucând un rol semnificativ în dezvoltarea mai multor proiecte majore în Orientul Mijlociu.

- Publicitate -

De-a lungul celor aproape patru decenii de activitate, compania a avut clienți în mai mult de 25 de țări, de pe patru continente. Numai în Irak, divizia de foraj a Rompetrol a realizat peste 500 de sonde începând din 1974. Mai mult de o sută de proiecte au fost finalizate în Africa de Nord și Europa, variind de la foraj la servicii la sondă și reparații capitale.

1993
Prima încercare de privatizare prin metoda Management and Employee Buyout (MEBO); Cifra de afaceri a Petromidia a scăzut semnificativ.

1998

- Publicitate -

Controlul companiei este preluat de către un grup de investitori care majorează capitalul companiei, contribuind la o creștere substanțială a cifrei de afaceri.

1999
Este înfiinţat holdingul The Rompetrol Group NV, cu sediul în Olanda.

Prima achiziție majoră: Rafinăria Vega – situată în Ploiești, Prahova.

- Publicitate -

2000
Rompetrol Group preia Petros – la acea vreme operatorul petrolier principal din România. Compania a fost redenumită ulterior Rompetrol Well Services.

Grupul a achiziționat Petromidia S.A. și s-a angajat să implementeze un program de modernizare susținut pentru a transforma Petromidia într-una din cele mai moderne rafinării din Europa Centrală și de Est.

2001
Rompetrol formează Rominserv, primul furnizor de servicii integrate (EPCM) din România. Compania a moștenit expertiza și capabilitățile tehnice din cadrul fostului departament de Construcții, Supervizare Generală și Contractare al companiei de stat Rompetrol.

- Publicitate -

2002
Este înființată divizia de petrochimie în cadrul platformei Petromidia, denumită Rompetrol Petrochemicals.

Rompetrol deschide primele companii subsidiare de distribuție în străinătate: Rompetrol Moldova și Rompetrol Bulgaria.

2003
Rompetrol Group începe dezvoltarea rețelei de distribuție în România. Pentru o mai bună distribuție a carburanților, Rompetrol a creat o rețea de depozite petroliere în diferite regiuni ale țării (Arad, Craiova, Mogoșoaia, Zărnești, Vatra Dornei, Constanța)

- Publicitate -

2004
Rompetrol Rafinare este listată la Bursa de Valori București (BVB). Grupul a creat divizia de comerț de petrol și produse petroliere denumită Vector Energy AG (în prezent KazMunayGas Trading AG).

2005
Compania a extins rețeaua de distribuție a carburanților în Georgia – Rompetrol Georgia.

2006
Prima mare achiziție a Grupului Rompetrol pe piețele europene: Dyneff, cel mai mare distribuitor independent de carburanți de pe piața franceză.

- Publicitate -

2007
NC KazMunayGas JSC, Compania Națională de Petrol și Gaze din Kazahstan, achiziționează 75% din acțiunile Rompetrol Group N.V.

2008
Compania inaugurează propriul său terminal marin offshore pentru țiței în portul Midia de la Marea Neagră.

Un plan de investiții ambițios pentru modernizare și creșterea capacității a fost demarat în cadrul rafinăriei Petromidia, într-un context economic foarte dificil pe plan internațional, mai ales pentru industria de rafinare.

2009
NC KazMunayGas JSC preia restul de 25% din acțiunile Rompetrol Group N.V.

2010
TRG Petrol TICARET A.S. a fost înființată în Turcia ca subsidiară Rompetrol cu scopul de a extinde operațiunile și de a pătrunde pe noi piețe cu potențial ridicat.

2012
Este finalizat procesul de modernizare a rafinăriei Petromidia în urma unei investiții de peste 380 de milioane de dolari. Petromidia a devenit cea mai mare rafinărie din România, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone/an, și una dintre cele mai moderne rafinării din Sud-Estul Europei.

2013
Este lansat noul concept de benzinărie, urmat de modernizarea întregii rețele de distribuție a Grupului în România și ulterior în țările din jurul Mării Negre în care Grupul operează stații de distribuție.
Programul „Change for Good/Business Transformation” este implementat în cadrul Grupului Rompetrol. Programul are ca obiectiv să îmbunătățească modelul de operare a Grupului, pentru o mai bună utilizare a resurselor și adaptare la condițiile de piață.

2014
The Rompetrol Group N.V. a fost redenumit în KMG International N.V. Schimbarea numelui face parte din procesul de integrare a tuturor activităților și operațiunilor în cadrul NC KazMunayGas JSC (KMG), unicul acționar al Grupului, compania fiind singura achiziție internațională a statului kazah.

2015
Parteneriat strategic pentru dezvoltarea activităților energetice în Europa. KMG International N.V. și China Energy Company Limited (CEFC) au stabilit un parteneriat de afaceri, după preluarea a 51% din acțiunile grupului de companii Dyneff. KMG International continuă să dețină o participație de 49% în compania care desfășoară activități în Franța și Spania.

2016
A fost un an de referință, în care ne-am îmbunătățit atât indicatorii activității operaționale, cât și indicii de protecție a mediului – cel mai mic consum de energie, cea mai mică pierdere tehnologică și cele mai reduse emisii.
Din perspectiva financiară, anul 2016 a fost un an remarcabil. Rompetrol a încheiat anul cu un venit operațional de 239 milioane USD, cel mai mare înregistrat vreodată în istoria companiei.

2017
Un punct cheie în evoluția companiei, datorită rezultatelor record atinse și transformării Grupului într-un leader regional. Obiectivul companiei urmărește dezvoltarea activităților din România și din bazinul Mării Negre, dar și extinderea pe piețe cu potențial.

2018
În ceea ce privește indicatorii cheie de producție, 2018 a fost cel mai bun dintre cei peste 10 ani de existență ai KMG International. Pe termen mediu, intenționăm să dublăm indicatorul profitului net, să continuăm implementarea strategiei NC KazMunayGas pentru extinderea prezenței în piața internațională și creșterea valorii acționarului întregului grup de companii KMG.

2019
Este sărbătorită cea de-a 40-a aniversare a rafinăriei Petromidia, unul dintre activele noastre de bază, având cea mai bună performanță operațională de până acum (peste 6 milioane de tone de materii prime procesate).

2020
Grupul a finalizat cu succes revizia generală a rafinăriei chiar în timpul carantinei cauzată de pandemie și a trecut la ciclul de rotație de 4 ani. Revizia a fost finalizată în termen de 45 de zile, fără niciun caz de coronavirus, ca urmare a măsurilor de siguranță fără precedent.

2021
Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) a început construcţia centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, o investiţie de circa 148 milioane USD.

Această acțiune reprezentând un pas important în consolidarea și dezvoltarea sectorului energetic din România, la cele mai înalte standarde tehnologice.

2022
Compania aniversează 15 ani de la preluarea pachetului majoritar de acțiuni de către KazMunayGas, Compania Națională de Petrol și Gaze a Kazahstanului.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Primele centre de servicii integrate și benzinării Rompetrol pe Autostrada A1

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR) și Rompetrol Downstream – divizia de retail a Grupului KMG International în România, au deschis primele patru...

Criza e doar pentru fraierii care plătesc! Giganții din energie și carburanți au înregistrat profituri fără precedent

Se spune că este criză și că de aceea prețurile au crescut, iar piața este nevoită să suporte consecințe post-pandemice și efectele războiului din...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Crimă la Alba Iulia, după ”modelul” Caracal, victima fiind un bebeluș. Polițiștii au așteptat la ușă comiterea crimei!

Tragedie la Alba Iulia. Un copil de numai un an a fost ucis de tatăl său, care s-a spânzurat după comiterea crimei. Deși mama...

Accident rutier în Ploiești, la intersecția dintre Șoseaua Vestului cu strada Mărășești

Un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme, a avut loc duminică seară în Ploiești, la intersecția dintre Șoseaua Vestului cu strada...

Cod galben de vânt puternic și ninsori în zona de munte din Prahova. Informare meteo de ploi și răcire accentuată la Ploiești

Administrarea Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenționare de cod galben de vânt puternic, avertizare valabilă și în zona de munte din...

Cum arată căminul de studenți din UPG Ploiești construit de la zero. Condițiile de cazare sunt ca la hotel [FOTO]

Lucrările de construcție și dotare a unui cămin de studenți ridicat de la zero în incinta Universității de Petrol și Gaze din Ploiești se...

Imagini de la accidentul rutier din Vălenii de Munte, în urma căruia șase persoane au fost transportate la spital

Accidentul rutier în care au fost implicate două autoturisme s-a petrecut duminică după amiaza pe DN1 A, în Vălenii de Munte, intersecție cu strada...
Emisiuni
- Publicitate -