- Publicitate -

Kaufland și IKEA, amendate de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal

Kaufland și IKEA au fost amendate Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Kaufland a primit o amendă de 2000 de euro, iar compania IKEA a fost sancționată cu 1000 de euro.

Comunicatul ANSPDCP privind sancționarea Kaufland

Autoritatea a finalizat în luna februarie 2022 o investigație la operatorul Kaufland România SCS și a constatat încălcarea dispozițiilor articolului 15, aliniatul (3) din Regulamentul General privind Protecția Datelor, referitor la dreptul de acces. Ca atare, operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 98889,4 lei (echivalentul a 2.000 euro).

Investigația a fost demarată ca urmare a unei plângeri, iar în cadrul investigației efectuate s-a constatat că operatorul Kaufland nu i-a furnizat petentului o copie a tuturor înregistrărilor din sistemul de supraveghere video, ceea ce constituie o încălcare a articolului 15, aliniatul (3) din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

Astfel, s-a constatat că operatorul nu a transmis, la cererea persoanei vizate, o copie integrală a înregistrărilor ce o privesc, din incinta magazinului, deși acestea erau disponibile la momentul solicitat de aceasta.

Totodată, ANSPDCP a impus retailerului să transmită persoanei vizate toate imaginile solicitate de aceasta, în măsura în care sunt disponibile, cu blurarea imaginilor care duc la identificarea altor persoane, conform articolului 15 din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

Comunicatul ANSPDCP privind sancționarea IKEA România

Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat, în luna martie 2022, o investigație la operatorul IKEA România S.R.L. și a constatat încălcarea prevederilor art. 12 alin. (3) din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

Ca atare, operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 4.949 lei (echivalentul a 1 000 EURO).

Investigația a fost demarată ca urmare a unei plângeri prin care persoana vizată a reclamat faptul că s-a adresat operatorului în vederea ștergerii unui cont de utilizator.

În cadrul investigației efectuate, a reieșit că persoana vizată, prin solicitări repetate, și-a exercitat dreptul de ștergere a datelor sale personale dintr-un cont de utilizator Ikea, creat în baza unei adrese de e-mail.

Autoritatea Națională de Supraveghere a constatat că operatorul IKEA România S.R.L nu a făcut dovada că a transmis în termenul legal un răspuns la cererile prin care persoana vizată și-a exercitat dreptul de ștergere prevăzut de art. 17 din Regulamentul General privind Protecția Datelor, ceea ce constituie o încălcare a dispozițiilor art. 12 alin. (3) din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

Prin art. 12 alin. (3) din Regulamentul General privind Protecția Datelor se stabilește:

”Operatorul furnizează persoanei vizate informații privind acțiunile întreprinse în urma unei cereri în temeiul articolelor 15-22, fără întârzieri nejustificate și în orice caz în cel mult o lună de la primirea cererii. Această perioadă poate fi prelungită cu două luni atunci când este necesar, ținându-se seama de complexitatea și numărul cererilor. Operatorul informează persoana vizată cu privire la orice astfel de prelungire, în termen de o lună de la primirea cererii, prezentând și motivele întârzierii. În cazul în care persoana vizată introduce o cerere în format electronic, informațiile sunt furnizate în format electronic acolo unde este posibil, cu excepția cazului în care persoana vizată solicită un alt format.”

În același timp, în cadrul investigației, operatorului i s-a aplicat și măsura corectivă de a lua măsurile necesare astfel încât să respecte, în toate cazurile, drepturile persoanelor vizate prevăzute de Regulamentul General privind Protecția Datelor.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți de acord ca elevii să fie obligați să poarte uniforme școlare?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Ce este în neregulă în această imagine? O provocare adresată atât Poliției Locale Ploiești cât și Poliției Rutiere (MAI)

”Nu avem locuri de parcare”, ”mă grăbeam”, ”nu mi-am dat seama”, ”dar ce am făcut atât de grav?”, plus alte zeci de argumente sau...

700.000 de litri de sucuri Tymbark, retrase de la comercializare în Vălenii de Munte

În urma unei informații apărută în spațiul public referitoare la modul în care sunt depozitate sticlele cu băuturi răcoritoare, într-o locație aflată în orașul...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Viitoarea conducere a noii societăți Termo Ploiești. Cine va fi noul director

Consiliul Local Ploiești a aprobat, joi, cu mare scandal, înființarea unei societăți, Termo Ploiești, care să aibă ca obiect de activitate producerea, distribuția și...

Criza apei calde, pe tapet, cu scandal, la Consiliul Local. Primăria Ploiești își face firmă de termoficare – VIDEO

În plină criză legată de lipsa apei calde, Consiliul Local Ploiești a aprobat, joi, solicitarea către Consiliul Județean Prahova privind trecerea CET Brazi în...

Am fost în Anglia și mi-a plăcut. ISLE OF WIGHT – este locul unde aș reveni pentru un concediu de neuitat

Pentru excursia aceasta, îți trebuie minim 5 zile pentru că sunt multe de vizitat. Ai nevoie de mașină, de un card bine alimentat , oameni...

Mesaj RO-ALERT în Bușteni din cauza prezenței unui urs

Joi, 25 august, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a anunțat că a fost emis un mesaj RO-ALERT, după ce a fost semnalată prezența unui...

Curioși cum trebuie să arate fierul beton dintr-un bloc din Ploiești proiectat să reziste la un cutremur de 9,2 grade pe Richter? Cam așa

Lucrările de construcție la Bucegi 12, blocul cu apartamente și spații de birouri premium din centrul Ploieștiului, au intrat într-o nouă fază. Imagini impresionante...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -