Rafinăria Vega Ploiești, una dintre puține unități de producție din sectorul de petrol și gaze din țară și singura din România care poate obține bitum sau hexan, își propune în 2022 să depășească indicatorii din anii precedenți. În rapoartele publicate recent de Rompetrol Rafinare (compania care operează rafinăria ploieșteană), sunt exprimate cifre în creștere la materiile prime procesate sau la producția de bitum.
Pe scurt, din aproximativ 450 de mii de tone de materii prime, Vega intenționează să obțină 140 de mii de tone de bitum (ar reprezenta un record istoric), 130 de mii de tone de benzină naphtha sau 90 de mii de tone hexan.
Așa cum este bine cunoscut în industrie, Vega depinde de materiile finite și semifabricatele venite de la rafinăria-mamă, Petromidia Năvodari. În urma proceselor de rafinare de acolo, pe poarta unității din Ploiești ajung fracțiile C5-C6, rafinat chimizare sau păcura, care apoi, prin instalațiile din Vega (Hexan, Rectificare, Dezaromatizare, AFP, Distilare în Vid și Bitum) sunt transformate în produse cu valoare adăugată: bitum, hexan sau solvenți ecologici.
Care este strategia generală a rafinăriei Vega, pentru 2022
Vega Ploiești are mai multe obiective importante pe care vrea să le ducă la capăt în 2022. Printre acestea, se numără maximizarea marjei brute pentru produsele de nișă, pentru a aduce valoare adăugată afacerii sau dezvoltarea piețelor în străinătate pentru produsele de nișă, cu scopul de a obține un preț de vânzare competitiv.
Pe lângă creșterea producției de bitum, care evoluat de la 80 de mii de tone în 2015, până la perspectiva de 140 de mii de tone în 2022, Vega dorește un nivel ridicat de recuperare a hexanului, datorită calității bune a materiei prime primite de la Rafinăria Petromidia.
Nu în ultimul rând, unitatea din Ploiești va continua programul de investiții pentru reducerea consumului de utilități, reducerea consumului tehnologic și respectarea prevederilor standardelor de mediu.
Ce pleacă în export, ce rămâne pe piața internă
Din aceleași raporate, aflăm că bitumul, păcura și combustibilul lichid ușor sunt destinate exclusive pieții interne. Astfel, rafinăria își poate consolida, spre exemplu, cota de piața la capitolul bitum, acolo unde România trebuie să-și asigure mare parte din produse din regiune. Vega, singurul producător intern de bitum (folosit în special în compunerea masei asfaltice pentru lucrări de infrastructură rutieră), asigură aproape 20% din necesarul României.
În ceea ce privește piața externă, Vega trimite peste hotare aproape toată producția de solvenți, peste trei sferturi din producția de benzină naphtha și 95% din volumul total de hexan obținut. Pe piaţa externă, produsele sunt vândute în țări precum India, Turcia, Republica Moldova, Serbia, Kazahstan, Uzbekistan, Ungaria, Germania, Franța, Italia sau Polonia.
Cum preconizează Rompetrol că va închide anul 2022
La finalul anului, intenția celor de la Rompetrol Rafinare este să obțină o cifră de afaceri de aproximativ 4,4 miliarde de dolari, un profit operațional (EBITDA) de circa 50 de milioane de dolari și să-și atenueze pierderile la cel mult 55 de milioane de dolari. Datele se referă la activitatea ambelor rafinării operate de companie – Petromidia Năvodari și Vega Ploiești.
De asemenea, compania deținută de Grupul KMG International (Rompetrol), vrea să investească peste 4 milioane de dolari, în acest an, în lucrările de conformitate și mentenanță capitală a instalațiilor din fluxul de producție al rafinăriei Vega.