Criza sanitară a generat o criză economică profundă, ducând în pragul falimentului multe întreprinderi mici și mijlocii. După ce le-au falimentat forțat, autoritățile au mimat ajutorul, obligându-le practic să se îndatoreze prin creditare, chiar dacă există și garanții de stat.
Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu:
”Pe de o parte s-a plecat de la rezultate – programele au funcţionat foarte bine – şi e un semnal că Guvernul intenţionează în continuare să finanţeze economia prin orice fel de instrumente, mai ales cele financiare.
Ca noutate, referitor la plafoanele pentru Agro IMM Invest, beneficiem de cadrul temporar pus la dispoziţie de Comisia Europeană, iar plafoanele au fost ridicate.
Pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii plafonul se ridică la 345.000 de euro, pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole plafonul a fost ridicat la 290.000 de euro, iar pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul alimentar plafonul a fost ridicat la 2.300.000 de euro.
Se pot încheia contracte şi acorduri noi de finanţare până la 30 iunie 2022.”